Šakira i Pike
Profimedia
Šakira i Pike

Profimedia

Pike joj je sapnuo planove, Foto: Profimedia

Nedavno je došlo do promena u jedinom ekipnom teniskom takmičenju koje će od naredne sezone promeniti format, pa će se igrati na jednom mestu na kraju sezone i učestvovaće 18 selekcija.

Pročitajte još:

ITF je izložio biznis plan kroz koji bi ušlo nešto oko tri milijarde dolara za 25 godina i od sada će se Dejvis kup igrati u klasičnom turnirskom formatu.

Međutim, Kosmos ne namerava da stane, već planira da u skorijoj budućnosti oformi novo takmičenje u kojem će učestvovati 64 igrača, prenosi britanski "Telegraf".

U pitanju je egzibicioni turnir koji će biti igran u prvoj nedelji posle US opena. Iako za sada nije poznata lokacija, jasno je da će biti organizovan kao bilo koji drugi turnir, uz dve velike promene – neće biti rangirnih bodova i pobedniku će ići kompletan nagradni fond turnira.

On će iznositi okruglo 10 miliona dolara koje će investirati Kosmos.

Prema nekim informacijama raspodela novca bi trebalo ovako da izgleda:

 

Finalista: 1.75 miliona dolara igračima / 844,000 dolara savezu
Polufinalista: 1.5 milliona dolara igračima / 750,000 dolara savezu
Četvrtfinalista: 1.28 milliona dolara igračima / 600,000 dolara savezu
Takmičenje po grupama: 600,000 dolara igračima / 300,000 dolara savezu

Još nema mnogo detalja o ovom planu, ali je predsednik ITF Dejvid Hagerti, tokom intervjua za "Njujork Tajms", istakao da Međunarodna teniska federacija želi da stvori "dva nova svojstva".

"Značajan deo donacije Kosmosa biće uloženo u transformaciju Dejvis kupa. Postoji veliki investicija za razvoj nacionalne asocijacije za tenis u kolicima. Ostatak će biti uložen u dva potpuno nova projekta – u aprilu će biti igrano mešovito timsko takmičenje, dok će u septembru biti organizovan turnir na principu ‘pobednik nosi sve", naveo je Hagerti.

Međutim, informacije o novom događaju počele su da se pojavljuju u trenucima odigravanja Lejver kupa, koji organizuju Rodžer Federer i Rod Lejver, pa postoji mogućnost "sukoba" i poklapanja termina. Federer je prethodno kazao da želi da razgovara sa predstavnicima Kosmosa o rasporedu njihovih turnira.

"Dobra stvar celokupne konfuzije jeste što će svi morati da sednu za jedan sto i saslušaju želje drugih – ITF, ATP i Lejver kup. Istina je da naredne nedelje mogu biti veoma interesantne", izjavio je Federer tokom poslednjeg Grend slema u Njujorku.

Kosmos se još nije oglasio povodom informacija o opisanom takmičenju.