Novak Đoković na Vimbldonu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Đokovića je u finalu pobedio Karlos Alkaraz posle preokreta - 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4, nakon četiri sata i 46 minuta igre.

 

 

Španac je tako prekinuo impresivan Novakov niz nanevši mu prvi poraz na Centralnom terenu još od 2013. godine kada je Srbin izgubio od Endija Mareja u finalu. Ujedno sprečio ga je da dođe do osme vimbldonske titule i tako se izjednači sa Rodžerom Federerom.

Alkaraz je ovom pobedom sačuvao i prvo mesto na ATP listi.

Karlos je tako nakon trofeja na US openu došao i do drugog grend slem pehara.

Novak Đoković na Vimbldonu

Tanjug/Ap

 

 

Novak je sjajno otvorio meč i bukvalno počistio sa terena 16 godina mlađeg rivala koji je bio nervozan na startu.

Iskustvo srpskog tenisera je došlo do izražaja, plesao je po terenu i dobio prvi set sa ubedljivih 6:1, premda je većina gemova bila napeta. Ali, one najvažnije poene dobio je naš teniser.

Drugi set je bio spektakularan. Gledali smo sjajan tenis, a kako se i očekivalo Alkaraz je zaigrao mnogo bolje. 

Španac je odmah napravio brejk i poveo sa 2:0, ali je Novak momentalno uzvratio udarac.

U nastavku smo gledali gladijatorsku borbu, duge razmene, iscrpljujuće gemove...

Otišlo se u taj-brejk gde po pravilu Novak ima prednost, ali to ovoga puta nije bio slučaj, iako ga je bolje otvorio, napravio mini brejk i poveo sa 3:0.

Španac je uspeo da se vrati u igru, a Đoković je donosio neke neuobičajeno loše odluke. Imao je set loptu, a onda se ugasio, napravio dve greške iz bekhenda, Karlos pogodio ritern viner i došao do izjednačenja.

Novak Đoković

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

 

Na krilima drugog seta, Španac je otvorio treći set. Pucao je iz svih oružja, a bilo je primetno i da je Đoković pao u igri.

Usledio je verovatno i najduži gem u Đokovićevoj karijeri koji je trajao preko 25 minuta. Imao je Đoković 40:15 i delovalo je da će mirno privesti gem kraju, ali usledila je drama. Srpskog tenisera je izdao servis, nije uspevao da dođe do prekopotrebnih lakih poena, pokušavao je sa nešto riskantnijom igrom, ali mu se to nije isplatilo. Čak je ušao u raspravu i sa sudijom koji ga je upozorio da previše troši vreme između poena. Na kraju Alkaraz koristi sedmu brejk loptu i rešava pitanje pobednika u ovom setu, pošto je poveo sa 4:1.

Naredna dva je Karlos ekspresno dobio i došao na set od pobede.

U četvrtom setu je Novak zaigrao neuporedivo bolje. Spasio je dve vezane brejk lopte, a onda u petom gemu oduzeo servis rivalu i poveo sa 3:2.

Stao je španski teniser u finišu seta i Novak je rutinski došao do izjednačenja.

Presudni momenat dogodio se na startu petog seta.

Đoković je već u prvom gemu morao da se suočava sa brejk loptama, ali je servis pritekao u pomoć i uspeo je da se izvuče.

A, onda gem u kom Novak nije iskoristio brejk loptu iako je sjajno izgradio poen, napao hrabro i izašao na mrežu gde je imao čist zicer, ali je forhend drajv volej smestio u mrežu. Ispostaviće se to kao prelomni trenutak.

 

 

U narednom gemu se Španac rastrčao i uspeo da kazni Novaka. Napravio je brejk i stekao nedostižnu prednost.

Imao je Novak u nastavku nekoliko polu-šansi, ali je pravio neke neuobičajene greške, dok je Karlos zaista igrao sjajno.

Alkaraz je tako postao najmlađi osvajač Vimbldona u 21. veku.

ĐOKOVIĆ - ALKARAZ 6:1, 6:7, 1:6, 6:3, 4:6

Peti set:

4:6 - Alkaraz je novi šampion Vimbldona!

4:5 - Lakši deo posla je obavljen.

 

 

3:5 - Lak gem za Alkaraza. Novak servira za ostanak u meču.

3:4 - Ni ovaj gem nije bio jednostavan, ali je Đoković kod rezultata 30:30 pogodio odličan bekhend, dobio naredni poen i ostao u životu. Ali, mora brejk pod hitno da se vrati.

2:4 - Ponovo Novak ne koristi svoje šanse. Imao je 15:30, dobro riternirao, ali pravio neshvatljive greške i Alkaraz je sve bliži tituli.

2:3 - Siguran gem za Đokovića.

1:3 - Potvrđuje Alkaraz brejk i to bez izgubljenog poena, najviše zahvuljući dobrim servisima. Ono što dodatno predstavlja problem jeste činjenica da se Novak žali na bol u desnom zglobu koji je verovatno povredio kada se iznervirao posle pretrpljenog brejka nakon čega je slomio reket.

 

 

1:2 - Ono što Novak nije uradio u prošlom, jeste Alkaraz u ovom gemu. Razleteo se Španac po terenu i napravio brejk!

1:1 - Neverovatno šta je sada Novak propustio. Imao je brejk loptu, sjajno izgradio poen, napao i izašao na mrežu, ali je onda forhend drajv volej smestio u mrežu. Alkaraz je već bio na konopcima, ali se izvukao i uspeo da dođe do gema. Nadamo se da ovo neće biti prelomni trenutak ovog epskog finala.

 

 

1:0 - Jako napet gem na startu petog seta u kom Đoković spasava brejk loptu. Servis je ovoga puta pritekao Novaku u pomoć i sprečio rivala da brejkom otvorio odlučujući deo igre.

Četvrti set:

6:3 - Set za Đokovića! Alkaraz se samouništio u ovom gemu, odservirao je dve duple servis greške i Novak dolazi do izjednačenja! Idemo u set odluke!

 

 

5:3 - A, evo i gema sa nulom za Đokovića, forhend je sjajno funkcionisao. Na gem je od izjednačenja.

4:3 - Prekida Alkaraz Novakovu seriju i dosta ubedljivo dobija ovaj gem.

4:2 - Potvrđen brejk! Konačno nešto lakši gem za Novaka koji je završio dobrim servisom.

3:2 - Breeeeeeejk! Au, kakav gem u kom Novak dolazi do brejka i to tako što je iskoristio trreću brejk loptu. Kod prve je bekhend u čistoj razmeni poslao u aut, na drugoj Alkaraz imao mnogo sreće, ali je kod treće volej smestio u mrežu, a Novak brejk proslavio tako što je poslao poljupce svojoj loži.

 

 

2:2 - Ni ovaj gem nije mogao da prođe bez drame. Ponovo se igralo na razliku, ali je Novak napokon "pustio ruku" i ipak sprečio Alkaraza da dođe do brejk lopte. Igra nerava na startu četvrtog seta. 

1:2 - Novi dug gem, mada 40:15 nije nagoveštavalo tako nešto. Napravio je dve duple servis greške Alkaraz, ali Đoković se nije odvažio da zaigra agresivnije i dodatno pritisne protivnika, bio je pasivan, što Španac koristi i dobija novi gem koji se igrao na razliku.

 

 

1:1 - Gem od ogromne važnosti dobija Novak. Imao je Alkaraz dve vezane brejk lopte, ali je onda Đoković sjajno odigrao i spasio obe, a kod prve je odigrao divnu bekhend paralelu. Izvukao se Novak iz jako neprijatne situacije i to odličnom igrom. Nikako ne bi bilo dobro da je Španac i ovaj set otvorio brejkom.

0:1 - Šteta, mirisalo je na brejk, imao je Novak 0:30, na 30:30 je imao čist bekhend pasing šot ali ga je smestio u mrežu.

Treći set:

 

 

1:6 - Ugasio se Novak i Alkaraz dolazi do trećeg seta. Može li Đoković do velikog preokreta?

1:5 - Posle maratonski ekspresan gem za Alkaraza. Novak će sada servirati za ostanak u setu.

1:4 - Brejk ponovo pravi Alkaraz u verovatno najluđem gemu u Novakovoj karijeri koji je trajao preko 25 minuta. Imao je Đoković 40:15 i delovalo je da će mirno privesti gem kraju, ali usledila je drama. Srpskog tenisera je izdao servis, nije uspevao da dođe do prekopotrebnih lakih poena, pokušavao je sa nešto riskantnijom igrom, ali mu se to nije isplatilo. Čak je ušao u raspravu i sa sudijom koji ga je upozorio da previše troši vreme između poena. Na kraju Alkaraz koristi sedmu brejk loptu i verovatno rešava pitanje pobednika u ovom setu.

 

 

1:3 - Ogromnu šansu je Đoković propustio! Imao je dve vezane brejk lopte, obe na drugi servis, ali je kod prve napravio grešku, a na drugu je ritern zahvatio ramom reketa. Konačno je malo Španac stao, ali to Novak nije znao da iskoristi.

1:2 - Nije bilo lako, imao je Alkaraz 15:30, ali je onda Đoković osvojio divan poen na mreži, dobio i naredna dva i došao do prvog gema u trećem setu.

0:2 - Potpuno je stao Novak. Alkaraz potvrđuje brejk i mnogo bolje otvara treći set.

0:1 - Brejk pravi Alkaraz na startu trećeg seta. Opet je bekhend izdao Novaka, Španac je u naletu.

Drugi set:

Taj-brejk:

 

 

6:8 - Ritern viner Alkaraza za kraj drugog seta. Prekinuta impresivna serija Đokovića u taj-brejkovima.

6:7 - Ponovo promašuje bekhend Đoković.

6:6 - Greši Novak. 

6:5 - Set lopta za Đokovića posle sjajnog pasing šota.

5:5 - Greši Alkaraz na mreži.

4:5 - Sjajan poen je odigrao Španac i po prvi put vodi u taj-brejku.

4:4 - Alkaraz hvata Novaka na krivoj nozi. Drama se nastavlja!

4:3 - Dovoljno dobar volej Đokovića.

3:3 - Loš drop šot Novaka i Alkaraz vraća mini brejk.

3:2 - As je odservirao Španac.

3:1 - Sada Alkaraz pronalazi dobar servis.

3:0 - A, onda i još jedan.

2:0 - Odličan servis Novaka.

1:0 - Greši Karlos, Novak dolazi do mini brejka.

6:6 - Idemo u taj-brejk. Pretio je Španac, ali je od 30:30, Novak pronašao dobre servise.

Đoković

AP Photo/Alberto Pezzali

 

 

5:6 - Ponovo Španac mnogo lakše dolazi do gema i ima obezbeđen taj-brejk.

5:5 - Još jedan neverovatan gem. Na 30:30 sudija je rekao da je Novakova loptica završila u autu, Srbin je tražio "čelendž", ispostavilo se da je kačila liniju. Odigrali su nekoliko strašnih poena i u igri nerava bolje se snašao 36-godišnji Beograđanin.

4:5 - Ponovo miran gem za Španca. U jednom trenutku je Novak nezgodno pao, kao da je osetio nelagodnost u zadnjoj loži, ali deluje da je ipak sve u redu.

4:4 - Uzvraća Đoković skoro istom merom. Bližimo se raspletu u drugom setu.

3:4 - Gem sa nulom za Španca, ali i gem u kom smo videli poen turnira.

 

 

3:3 - Pretio je Alkaraz, imao 0:30, ali je konačno Đokoviću proradio servis zahvaljujući kojem sprečava dodatne probleme i dolazi do izjednačenja. Strašan tenis gledamo u drugom setu.

 

 

2:3 - Prekida Alkaraz Novakovu mini seriju. Imao je 40:15, uspeo Đoković da dođe do izjednačenja. Ipak, nije bilo brejk lopti, pa Karlitos ponovo vodi.

2:2 - Još jedan težak i napet gem u kom je Španac imao brejk loptu. Ali, onda smo videli najduži poen od početka meča, čak 29 razmena, dobio ga je Novak posle promašaja Karlosa i uspeo da se izvuče iz teške ppzicije.

 

 

1:2 - Breeeejk! Momentalno se Novak vraća u igru. Bio je strpljiv, gradio poene, sačekao grešku Karlosa i napravio ribrejk.

0:2 - Alkaraz prvi dolazi do brejka u drugom setu. Bio je ovo maratonski gem u kom Novak nije imao pomoć servisa, Španac je zaigrao agresivnije i došao do brejka.

0:1 - Siguran Španac na startu drugog seta, brz i lak gem.

Prvi set:

 

 

6:1 - Kakav kraj prvog seta! Gem sa nulom za Đokovića koji je odigrao savršeno! Teško da se ovome ko nadao, pa ni oni najveći navijači srpskog tenisera!

5:1 - Konačno se Alkaraz upisao na semafor. Mada, ni ovoga puta Novak nije bio bez šanse, bilo je 30:30, ali je onda Španac odigrao dva sjajna poena.

5:0 - Daleko najlakši gem od početka meča, Đoković je rivalu prepustio samo jedan poen i četiri poena ga dele od prvog seta!

4:0 - Breeeejk! Kakav početak Novaka! Stegao se Španac, greši mnogo što Đoković zna da kazni, koristi treću brejk loptu i dolazi do duplog brejka!

 

 

3:0 - Novak potvrđuje brejk! Ni ovoga puta nije bilo lako, imao je Alkaraz 15:30, ali je onda usledio pravo nadigravanje, sjajni poeni koje dobija Đoković, a gem završava asom. Taktičku bitku na startu finala dobio je srpski teniser.

2:0 - Breeeeejk! Sjajan početak Đokovića! Došao je do tri vezane brejk lopte, kod prve je pogrešio, na drugoj Alkaraza odlično odigrao, ali je treću Novak iskoristio tako što je odigrao agresivno i najviše zahvaljujući razornim forhendima došao do brejk! 

1:0 - Au, kako napet gem već na startu. Okliznuo se Novak posle jednog riterna Španca, imao je Alkaraz brejk loptu, kada je Đoković bekhend smestio u mrežu iz izgledne pozicije, ali je servis pritekao u pomoć i Srbin se izvukao na startu. Ako se po jutru dan poznaje čeka nas dug i iscrpljujuć duel.

15.03 - Alkaraz je pobedio na podbacivanju i izabrao da prima servis.

15.00 - Igrači su upravo izašli na teren.

 

 

14.45 - Ostalo je još 15 minuta do početka velikog finala!

14.10 - Novak poslednjih dana ima problem sa zadnjom ložom, pa je trening odradio sa flasterom na nozi. Nadamo se da nije ništa ozbiljno i da mu to neće predstavljati problem u finalu.

14.00 - Vimbldon je otpisao Novaka Đokovića u finalu! Prema njihovim prognozama Karlos Alkaraz će podići pehar na londonskoj travi. Nekoliko sati uoči početka finalnog duela na zvaničnom sajtu trećeg grend slema sezone pojavila se projekcija finala u kojoj Španac ima 55 odsto šansi za pobedu, a Srbin 45.

 

 

13.48 - Ako Novak pobedi na ovom meču, ponovo će se vratiti na prvo mesto svetske rang liste

13.12 - Ostalo je bilo još malo karata za mesto na Centralnom terenu dan uoči ovog velikog finala, a njihova cena je pravo bogatstvo...

12.57 - I Alkaraz je bio prilično ubedljiv, takođe izgubivši tek dva seta u duelima protiv Šardija, Milera, Đarija, Beretinija, Runea i Medvedeva.

12.53 - Novak je na putu do finala redom pobeđivao Kačina, Tompsona, Vavrinku, Hurkača, Rubljova i Sinera. U tih šest duela izgubio je tek dva seta.

Novak i Alkaraz

AP Photo/Thibault Camus

 

12.49 - Đoković i Alkaraz su se sastali dva puta, oba duela su igrali na šljaci, a rezultat je 1:1. Španac je slavio prošle godine u polufinalu mastersa u Madridu, da bi mu se Srbin nedavno revanširao u polufinalu Rolan Garosa.

12.46 - Novaku je ovo deveto finale Vimbldona, a Karlosu prvo. Đoković želi da peti puz uzastopno, a osmi ukupno podigne pehar najprestižnijeg teniskog turnira na svetu i ujedno dođe do 24. grend slem pehara.

12.45 - Dobar dan i dobrodošli na blog našeg portala posvećen finalu Vimbldona u kom se sastaju Novak Đoković i Karlos Alkaraz. Uz alo.rs pratite sva dešavanja iz Londona.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Rajko

16.07.2023 20:08

Idemoo dans je bio malo bolji Alkaraz ništa strašno idemo po 24 grandslem una US openu.NOLE VOLIMO TE

Upravo tako

16.07.2023 21:35

@Stojan - Djokovic je pobedio samog sebe u ovom mecu.