Novak Đoković
Foto: EPA/EPA/CHRISTOPHE PETIT-TESSON

To je izvesno i brzo će doći na red ako Novak osvoji Vimbldon.

Kalkulacija je takva da, ako pokori Englesku, ništa neće moći da ga zaustavi u ispisivanju novih stranica u večnosti. 

Alkaras sada ima 7.675 bodova, Novak ga prati sa 7.595, treći je Danil Medvedev, slede Kasper Rud, Stefanos Cicipas, Holger Rune, Andrej Rubljov, Janik Siner, Tejlor Fric i Frensis Tijafo. U top 10, uz promenu na vrhu, samo je Janik Siner preskočio Tejlora Frica. 

O, BOŽE Alkaraz ostao u čudu kada je u Engleskoj čuo jednu stvar vezanu za Novaka (VIDEO)

Podsećamo, Đoković je odlučio da prati svoj poznati obrazac neigranja na travi pre Vimbldona i to je otvorilo vrata Alkarasu da bude broj 1 na svetu koji ide na Vimbldon. Srpski velikan je ipak savršeno pozicioniran da u drugoj polovini 2023. preuzme kontrolu na rang listi. S obzirom da je Đoković favorit za osvajanje Vimbldona rekordni osmi put, sve je jasno, naročito zbog podsećanja na prošlu godinu. Iako je Đoković osvojio Vimbldon prošle godine, on nije sakupio 2.000 poena na rang listi nakon što je ATP odlučio da oduzme turniru bodovanje nakon odluke organizatora da zabrani ruske i beloruske igrače kao odgovor na rat u Ukrajini. 

ATP lista

Printscreen

 

To znači da će Đoković i ostali na Vimbldonu tražiti potpuno nove bodove za svaku pobedu na čuvenim travnatim terenima. Posle Vimbldona, Đoković će nastojati da izgradi zamah u trci da 2023. završi kao broj 1. 

Dodatno, zbog zabrane putovanja u SAD, nije igrao Masters turnire u Montrealu i Sinsinatiju 2022. godine, a uskratili su mu i šansu da se takmiči za 2.000 poena na rang listi. On je takođe bio odsutan sa US Opena, tu je propustio šansu da osvoji 2.000 poena na rang listi. Alkaras je prošle godine osvojio US Open i braniće 2.640 ATP bodova u događajima posle Vimbldona do kraja US Opena.  

To uključuje njegova takmičenja na šljaci u Hamburgu u Nemačkoj i Umagu u Hrvatskoj od prošlog jula. Alkaras možda neće igrati na tim turnirima na šljaci, neće moći da doda saldo svom trenutnom ukupnom broju bodova na US Openu, gde će braniti titulu. Dakle, Đoković će imati odličnu šansu da uspostavi stabilan položaj na svetskoj rang listi broj 1, jer planira da 2023. završi kao najbolji čovek po rekordni osmi put. Đoković se takođe približava još jednom izuzetnom rekordu, pošto je trenutno broj 1 sveta rekordnih 389 nedelja. Mogao bi da postane prvi čovek u istoriji koji je bio na vrhu rang liste više od 400 nedelja, ako ostvari očekivani nivo u drugoj polovini 2023. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading