Novak i Karlos
Foto: AP/AP Photo/Thibault Camus

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je turnir u Londonu pobedivši Aleksa De Minora sa 2:0 i tako prestigao Novaka Đokovića na ATP listi, pa je od ponedeljka on prvi reket sveta.

Do održavanja pomenutog turnira Alkaraz je za Novakom Đokovićem zaostajao 420 poena, a kako je u pitanju bilo nadmetanje iz serije 500, što znači da titula donosi upravo 500 ATP bodova, Španac je njenim osvajanjem pretekao Srbina.

Borba za prvo mesto dugo nije bila ovako zanimljiva i često se Novak i Karlos smenjuju na vrhu, a posebno će intersantno biti videti pored čijeg imena će stajati broj 1 na kraju 2023. godine. Đoković je čak sedam puta godinu završavao kao najbolji na svetu, a Alkaraz jednom.

Novak i Alkaraz

AP Photo/Thibault Camus

 

 

Ove nedelje će obojica igrati na egzbiciji u Harlingemu, a onda kreće Vimbldon i nastavak borbe za teniski tron, pa da vidimo koliko brane bodova do kraja sezone dvojica najboljih.

Prošle godine se na Vimbldonu nisu dodeljivali bodovi, što tada nije išlo na ruku Novaku, jer je došao do titule, ali sada bi baš ta činjenica mogla da mu pomogne da se vrati na tron već posle trećeg grend slema imajući u vidu da ima samo 80 bodova manje od prvoplasiranog.

Pobednik Vimbldona dobiće 2.000 bodova, finalista 1.200, polufinalisti po 720, a oni koji dođu do četvrtfinala po 360. 

Srpski teniser onda ima priliku da osvoji mnogo bodova, s obzirom na to da prošle godine nije imao pravo nastupa na turnirima u Americi. To znači da bi Novak potencijalno mogao da osvoji 4.000 poena (2.000 na US openu, 1.000 u Montrealu i Sinsinatiju).

Sa druge strane, Alkaraz posle Vimbldona brani finale Hamburga (300 bodova) i finale Umaga (150).

U Montrealu i Sinsitiju može da profitira, jer je prošle godine na tim turnirma osvojio ukupno tek 190 bodova. Ali, problem će mu biti US open gde brani maksimalnih 2.000 bodova, pa bi upravo taj grend slem mogao da bude presudan kada je reč o borbi za prvo mesto na kraju godine.

Novak Đoković

EPA-EFE/Mohammed Badra

 

 

Novak je prošle godine osvojio Tel Aviv (250 poena) i Astanu iz serije 500, ali je malo verovatno da ga ove godine vidimo na tim turnirma na kojima je prošle sezone učestvovao, jer mu je bilo zabranjeno da igra u Sjedinjenim Američkim Država, te je realno očekivati da izgubi 750 bodova.

Zatim Novak brani finale mastersa u Parizu (600 bodova) i titulu na Završnom mastersu (maksimalnih 1.500). 

Alkaraz pak brani polufinale Bazela (180 poena) i četvrtfinale Pariza, takođe 180 poena, dok je zbog povrede propustio ATP finale.

Suma sumarum, Đoković do kraja godine brani 2.850 bodova, a Alkaraz 3.000, dakle 150 bodova više.

Sve ovo garantuje nam veoma uzbudljivu borbu za prvo mesto na kraju sezone.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading