NOVI "RAT" ĐOKOVIĆA I CICIPASA Novak i Stefanos za titulu na Australijan openu i prvo mesto
Foto: EPA/EPA

Zavesu na ovogodišnji Australijan open spustiće Novak Đoković i Stefanos Cicipas.

Prvi grend slem u sezoni obeležila su brojna iznenađenja, ali u finalu ipak imamo igrače od kojih se očekivalo da se bore za trofej. Nakon žreba su svi već videli Novaka u meču za tituluj, dok je druga polovina "kostura" bila neizvesnija i vladala su podeljena mišljenja. Jedni su "tipovali" na Danila Medvedeva, drugi na Rafaela Nadala, ali bilo je i onih koji su verovali u Stefanosa.

 

 

Istorijski ulog

Finale grend slema samo po sebi uvek nosi veliku težinu, ali je sada ulog još veći, jer će pobednik od ponedeljka biti prvi na ATP listi.

Novak želi desetu titulu na Australijan openu, kojom bi došao do 22. grend slem pehara i tako se na večnoj listi izjednačio sa Rafaelom Nadalom. Takođe, naredne sedmice bi započeo 374. nedelju na kao najbolji igrač planete i tako svrgnuo sa trona Španca Karlosa Alkaraza.

NOVI

AP Photo/Manu Fernandez

 

 

Sa druge strane, Cicipas želi prvi grend slem trofej zahvaljujući kojem bi po prvi put u karijeri postao svetski broj 1.

Novak 2021. "copy", 2023. "paste"

Kada se pogledaju Novakovi mečevi od početka turnira, reklo bi se da se prošetao do finala. Međutim, bilo je sve, samo ne lako.

Više od samih rivala, problem je predstavljala povreda zadnje lože koje ga muči još od turnira u Adelejdu. Kako bi što više vremena posvetio oporavku, Đoković nije trenirao između mečeva.

U prvom kolu je pobedio Roberta Karbaljesa Baenu u tri seta, mada se i tu videlo da igra "pod ručnom", da bi se povreda pogoršala protiv Enca Kukoa.

Slavio je srpski teniser sa 3:1 (jedino je u tom meču izgubio set), ali se videlo da trpi jake bolove. Još više je svoje navijače zabrinuo nakon tog susreta, kada je rekao da mu je bilo sve gore kako je duel odmicao i da se uopšte ne oseća dobro.

NOVI

 

 

 

Uvukla se tada zebnja i strah da neće biti u stanju da nastavi takmičenje.

Kako je i sam rekao, sve je bilo u Božijim i rukama fizioterapeuta. I verovatno bi se Novak povukao da je u pitanju bilo koji drugi turnir. Ali, Australijan open i to posle deportacije od prošle godine... Bilo je jasno da će igrati i na jednoj nozi.

U trećoj rundi za rivala je imao nepredvidivog Grigora Dimitrova. Bio je to, ispostaviće se, najteži i najzahtevniji meč za 35-godišnjeg Srbina. Slavio je posle velike borbe - 7:6, 6:3, 6:4. Međutim, i na tom meču je u nekoliko navrata tražio pomoć fizija.

NOVI

AP Photo/Aaron Favila

 

 

A, onda se razgoropadio u naredna tri duela. Počistio je sa terena Aleksa De Minora, Andreja Rubljova i Tomija Pola ne dozvolivši im ni promil šanse. 

Još više od same igre raduje što problema sa povredom gotovo da nema.

Deluje Đoković besprekorno u drugoj nedelji turnira i spreman je 110%.

Slična priča dogodila se i 2021. godine, kada je Novaku pukao trbušni mišić u trećom kolu protiv Tejlora Frica.

I sam Đoković je priznao da mu je isksustvo koje je tada stekao pomoglo i sada. Ni tada nije trenirao, samo se čekalo kada će odustati, a on je iz meča u meč delovao sve bolje, da bi najbolje ostavio za kraj kada je deklasirao Danila Medvedeva u finalu.

Cicipasov put do finala 

Cicipas igra sjajan tenis. Silno je motivisan da konačno dođe do svog prvenca na grend slemu.

Agresivan je, trudi se da napadne kada god mu se ukaže prilika i evo ga po drugi put u karijeri u finalu iz turnira "velike četvorke".

U prve tri runde nije izgubio ni set. Redom su padali Kventin Alis, Rinki Hidžikata i Talon Grikspor. Osmina finala je bila veliki izazov za 24-godišnjeg Grka, kada je u pet setova pobedio Janika Sinera. Vodio je sa 2:0, ali se Italijan vratio u igru i delovalo je da će to biti košmaran meč za Stefanosa. Ipak, odigrao je pametno u setu odluke i prošao u četvrtfinale, gde je lako izašao na kraj sa Jiržijem Lehečkom.

NOVI

AP Photo/Mark Baker

 

 

I u polufinalu je bio pre svega na mentalnom iskušenju. Imao je dva seta prednosti protiv Karena Hačanova, a onda prokockao dve vezane meč lopte. Međutim, za razliku od nekih prethodnih duela, kada bi posle takvih situacija potpuno padao, sada je Cicipas odigrao odlično u nastavku i izborio plasman u finale.

I Đoković i Stefanos (ni)su zaboravili Rolan Garos

Da ste Novakove navijače pre turnira pitali protiv koga bi voleli da Đoković igra u finalu, većina bi rekla Stefanos Cicipas.

Nije nikakva tajna da Grk "leži" našem asu, a u prilog tome govori i međusobni skor - 10:2 je za Novaka. Poslednjih devet mečeva rešeno je u korist Đokovića!

Prošle godine su se sastali u četiri navrata, a Novak je izgubio samo jedan set.

Ipak, daleko najvažniji susret imali su u finalu Rolan Garosa 2021. godine, kada je Đoković pobedio sa 3:2, iako je gubio 2:0.

NOVI

EPA-EFE/YOAN VALAT

 

 

Međutim, Novak je to finale smetnuo sa uma. Na jednoj od konferencija, da li namerno ili slučajno, srpski teniser se nije setio tog duela. 

Posle trijumfa nad Hačanovim, Stefanos je imao kratak odgovor.

- Ni ja se ne sećam - rekao je Cicipas.

U prošlosti je Grk znao da šalje "otrovne strelice" prema Đokoviću i silno motivisan će ući u finale.

Ipak, za sve će se u nedelju od 09.30 pitati Novak Đoković - čovek koji se "Rod Lejver areni" oseća kao u svojoj dnevnoj sobi. U finalima ima savršen učinak devet pobeda iz isto toliko mečeva. Sada je red da dobije i "čistu desetku"!

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kele

28.01.2023 09:37

Idemooo Noleee u pobede na 10 na 22🍀🍀🍀