SKANDAL EPSKIH RAZMERA Igra polufinale Australijan Opena, a prete mu izbacivanjem sa turnira
Foto: EPA/EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Novak Đoković i dalje ne može da igra u Americi, ruski i beloruski teniseri nisu mogli da igraju na Vimbldonu, a sada se i Azerbejdžan umešao.

Teniski savez ove zemlje traži od Australijskog opena da izbaci sa turnira ruskog tenisera Karena Hačanova koji se već plasirao u polufinale. 

Razlog je politički, ali nema veze sa ratom u Ukrajini. Azerbejdžanci tvrde da su se na ovakav korak odlučili jer je Hačanov prvi povukao politički potez. Rus posle pobeda na Melburn parku na kameri ispisuje reč „Arcah“.

Velikoj većini planete ova reč ne znači mnogo, ali sa Azerbejdžancima nije tako. Hačanov je dobrim delom svog porekla Jermenin, to često ističe. Arcah je drugi naziv za Nagorni Karabah, teritoriju koja pripada Azerbejdžanu ali je stanovništvo uglavnom jermensko, ove dve države su i ratovale zbog toga a situacija je uvek turbulentna.

SKANDAL EPSKIH RAZMERA Igra polufinale Australijan Opena, a prete mu izbacivanjem sa turnira

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Da sada ne ulazimo u detalje ovog sukoba, tek Azarbejdžanci optužuju Hačanova „da zloupotrebaljava običaj da se na kameri pišu različite želje ili emocije i to koristi za svoje prljave planove.“

Australijanci se još nisu oglasili, mada je potpuno nerealno da će izbaciti polufinalistu pred meč, ali jeste Šamilj Tarpišćev, prvi čovek Ruske teniske federacije i selektor u Dejvis kupu:

– Neverovatna glupost, svi traže razloge kako bi maltretirali ruske tenisere.

(UŽIVO) ĐOKOVIĆ - RUBLJOV Bitka na Rod Lejver areni: Nole zabrinuo naciju pred meč sa Rubljovim u četvrtfinalu Australijan Opena

Hačanov ne krije svoje motive:

– Otac i deda su mi Jermeni. Puno puta sam bio tamo. Želim na ovaj način da pokažem solidarnost sa mojim narodom – objasnio je na konferenciji za medije u Melburnu. Inače, napisao je i „Arcah izdrži!“ i „Ne gubi nadu i budi jak, Arcah!“

 Protivnik Hačanova u polufinalu je Stefanos Cicipas. Igrali su pet puta, Grk je dobio svih pet susreta, ali Rus se ne predaje posle drugog uzastopnog plasmana među četiri najbolja na gren slemovima u karijeri:

– Polufinale Ju-Es opena me je preporodio – ističe 20. teniser sveta.- Taj uspeh mi je vratio samopouzdanje i pokazao koliko mogu.

Hačanov je deo ruskog talasa. Kaže da konkurencija sa zemljacima svima donosi dobro.

– Jedni druge guramo. Mnogo smo napredovali u poslednje dve godine. Medvedev je stalno ispred, Rubljov je sada u prvih deset, ja sam bio osmi. Posle sam pao zbog ličnih problema, to su bili teški momenti za mene. Pogledajte Novaka, Rafu i Rodžera. Ne poredim se sa njima, ali i oni su gurali jedni druge da napreduju. Tako radimo i Danil, Andrej i ja – ističe Karen koji je prvi od ruskih tenisera ove generacije osvojio masters. Bilo je to u Parizu 2018.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading