Novakov auto-put do zlatnog slema!
Tanjug/Ap

Novak Đoković je u prilici da postane prvi teniser u istoriji koji je u jednoj godini osvojio sva četiri Grend slema i olimpijsko zlato. 

On bi na taj način istakao kandidaturu za najboljeg sportistu svih vremena, a o teniskom "GOAT" niko više ne bi ni polemisao. 

Novakov početak iz snova

Novak je na impresivan način započeo 2021. godinu pošto je osvojio prva dva Grend slema, Australijan open i Rolan Garos. Tako je prišao na samo jednu titulu zaostatka za Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom kada je reč o najvećim titulama. 

Srpski teniser je osmog marta postao i rekorder po broju provedenih nedelja na prvom mestu ATP liste, pošto je nadmašio upravo Federera i tada započeo 311. sedmicu kao prvi reket planete. 

Novakov auto-put do zlatnog slema!

EPA-EFE/Laurence Griffiths

 

Đoković je sada u fazi karijere kada su mu prioritet Grend slemovi i to ne krije. Odmah nakon ovojenog Australijan opena poručio je kako mu je cilj da osvoji Rolan Garos, što je i ostvario. 

To naravno ne znači da će Nole ostale turnire igrati tek reda radi, ali jasno je da će mu oni poslužiti samo kako bi tempirao formu za Grend slem. Uostalom, to je potvrdio ove godine. Nije blistao na šljaci pre Rolan Garosa, doživeo je šokantne poraze u Monte Karlu od Danijela Evansa i Beogradu od Aslana Karaceva. U Rimu je igrao finale, gde ga je zaustavio Nadal u tri seta. Ali, videlo se da Nole iz meča u meč podiže nivo igre i da je spreman za Rolan Garos.

Bio je perfektan u Parizu, u polufinalu se revanširao Nadalu u jednom od najboljih mečeva svih vremena, a onda u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa, iako je bio na rubu provalije, pošto je gubio 2:0 u setovima.

Novakov auto-put do zlatnog slema!

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

 

 

Đoković je tako postao jedini teniser u open eri koji je svaki Grend slem osvajao makar po dva puta.

Đokovićev auto-put do zlatnog slema

U ovom trenutku Đoković deluje nezaustavljivo i apsolutni je favorit na svim velikim turnirima.

Prvi sledeći izazov je Vimbldon koji počinje 28. juna i Novak će već tu pokušati da se izjednači sa Federerom i Nadalom. 

Nema mnogo vremena za odmor posle titule u Bulonjskoj šumi, ali Srbin je već počeo sa pripremama za travnati Grend slem.

Novakov auto-put do zlatnog slema!

EPA/Cati Caldera

 

Rafael Nadal je doneo odluku da propusti Vimbldon i Olimpijske igre u Tokiju, pa je Nole postao još izrazitiji favorit na tim turnirima. 

Na poslednja dva izdanja Vimbldona, Đoković je osvajao trofej, a imajući u vidu da se Federer nalazi u katastrofalnoj formi, dok mladi igrači nemaju igru za travu, teško da neko može da ugrozi 34-godišnjeg Beograđanina. 

Nakon Vimldona, slede Olimpijske igre, jedini turnir koji Nole nikada nije osvojio.

Jasno je da će sada biti motivisaniji nego ikad da Srbiji donese najsjajnije odličje. Pomalo paradoksalno zvuči, ali otežavajuća okolnost bi mogla da bude što se Olimpijske igre igraju na dva dobijena seta. I sam Đoković je isticao da protiv mlađih igrača voli da igra u pet setova, jer je iskusniji i mentalno snažniji. Teniseri poput Danila Medvedeva, Stefanosa Cicipasa, Aleksandra Zvereva mogu da ga ugroze na dva seta, ali u tri je to gotovo pa nemoguća misija.

Novakov auto-put do zlatnog slema!

EPA

 

Poslednji veliki turnir ove godine je US open, gde bi Đoković mogao da osvoji zlatni slem, ako naravno prethodno slavi u Londonu i Tokiju.

Novak voli da igra na betonu, premda je u Njujorku slavio "samo" tri puta. Prošle godine mu se dogodila najbizarnija situacija u karijeri kada je diskvalifikovan, jer je nehotice lopticom pogodio linijskog sudiju u vrat. 

Nema sumnje da će ove godine biti motivisaniji nego ikad, tako da možda već ove godine postane teniser sa najvećim brojem Grend slem titula.

Iz ove peprspektive zaista deluje da Nole ima auto-put ka zlatnom slemu, ali treba biti strpljiv. Sigurno da je i njemu to u glavi, međutim, nema dileme da će ići korak po korak, turnir po turnir.

Može li neko da ugrozi Novaka?

Kada je Novak na vrhuncu, teško da bilo ko može da mu se suprotstavi. 

Nadal je otkazao učešće na Vimbldonu i Oimpijskim igrama, Federer nikako da pronađe ritam otkako se vratio na teren, Tim je u očajnoj formi, Medvedevu i Cicipasu je Đoković zadao snažne pre svega mentalne udarce u Melburnu i Parizu...

Koliko god se Nadal ne snalazi baš najbolje na travi, verovatno je on jedini igrač koji bi mogao da ugrozi Đokovića u Londonu.

Novakov auto-put do zlatnog slema!

EPA/Yoan Valat

 

Federer se nikako ne sme otpisati, ali je Švajcarac daleko od prepoznatljive igre.

"Nova generacija" nikako da pokaže svoj potencijal i deluje kao da će na osvajanje Grend slemova morati da sačekaju da se Nole, Rodžer i Rafa povuku.

Ono što je najvažnije, Novak fizički deluje gotovo perfektno, maksimalno je motivisan, ispred sebe je postavio cilj i ide ka njemu. A, kada je on rešen u svojoj nameri da istraje, teško da neko može ozbiljnjije da mu se suprotstavi. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading