Španija - Argentina, finale
Alo/Marko Metlaš
Španija - Argentina, finale

Alo/Marko Metlaš

Španija - Argentina, finale, Foto: Alo/Marko Metlaš

Reprezentacija Španije je pobednik takmičenja na Mundobasketu u Kini. U finalu su se našle dve selekcije koje su pobedile Srbiju, a dominantno do drugog zlata u svojoj istoriji je stigao tim Skariola. Posle neuspeha 2014. godine kada su bili domaćini ovog takmičenja, pet godina kasnije stigli su do zlata i to više nego ubedljivo! Riki Rubio je predvodio Španiju sa 20 poena, 7 skokova i 3 asistencije, a odlično su ga pratili Ljulj sa 15 poena i Gasol sa 14 poena.

Na drugoj strani totalno je podbacio Luis Skola koji je kao Leo Mesi, izgubio u finalu Svetskog prvenstva! On je imao 8 poena i 8 skokova, ali prve poene je postigao tek u 27. minutu igre, a prve poene iz igre tek u poslednjoj četvrtini, razočaravajuć kraj turnira legende Argentine! Najefikasnije akter meča je bio Gabrijel Dek koji je postigao 24 poena!

KRAJ UTAKMICE! ŠPANIJA JE SVETSKI ŠAMPION!

Španija - Argentina 95:75

Poslednja četvrtina

Pojačali su odbranu Argentinci, a to se izrodilo u uspešne akcije "gaučosa" koji smanjuju rezultat trojkom Laprivitole i Deka.

Serhio Ljulj na iskustvo dobija na 2+1 i to je Luis Skola napravio faul! Veliku prednost imaju Španci na 6 minuta do kraja -14! Ernangomez trojkom uvećava prednost, Skola na drugoj strani postiže prvi koš iz igre! Precizan je Rubio sa bacanja, Ernangomez pravi peti faul, za njega je Mundobasket završen, poslao je Deka na dodatno bacanje posle prodora! Dek igra kao u transu, krade loptu Špancima prilikom izvođenja i zakucava na pet minuta do kraja 78:66. Promašio je oba bacanja Gasol, Skola nije pogodio trojku na drugoj strani. Ispravlja se Gasol, Kampaco sa visokim lukom nije pogodio bitan šut. Tri minuta do kraja Skariola ubacio najiskusniju postavu, Serhio Rodrigrez postiže dva poena posle prodora 80:74! Gasol siguran sa penala, Španci se dodatno odlepili, izašao i Skola da bi dobio aplauze. Pobednik je rešen! Rubio trojkom donosi prednost od +21. Trojkom Rediva i poenima Gomeza završava se utakmica 95:75!

PROČITAJTE JOŠ:

Treća četvrtina!

Prva dva koša su postigli Argentinci u povratku sa odmora, umesto da dodaju gas, usledila je dominacija Španije zahvaljujući serijom 12:0! Prekidaju Kampaco i Dek nalet Španaca, ali čvrsta odbrana i sudijski zvižduci stavljaju Gasola i Ljulja na liniju bacanja. Posle 27. minuta igre Luis Skola postiže prve poene iz igre! 63:43.  Laprovitola sa nova dva koša smanjuje rezultat, ali Fernandez povećava prednost Španije na 23 razlike! 66:43

Druga četvrtina!

Španija - Argentina, finale

Alo/Marko Metlaš

Španija - Argentina, finale, Foto: Alo/Marko Metlaš

Rudi Fernandez donosi ogromnu prednost Špancima u drugoj četvrtini, sa dve vezane trojke, prednost je porasla na +17 (31:14) Kampaco je odgovorio novom serijom, ali nikako Argentinci da stignu "armadu" koji kad god se protivnik približi, uspeju nekom novom trojkom odlepe! Konstantno igraju izabranici Serđa Skariola na ivici faula i to im za sada daje rezultate, pošto su veoma blizu dvocifrenoj prednosti, 39:31.  Poenima Hernangomeza i Rubija, Španija odlazi na odmor sa velikom prednošću 43:31

 

PROČITAJTE JOŠ:

Prva četvrtina!

Španija - Argentina, finale

Alo/Marko Metlaš

Španija - Argentina, finale, Foto: Alo/Marko Metlaš

Španija je bolje otvorila utakmicu, trojkom Marka Gasola stižu do prednosti od 7:0, Brusino prekida seriju. Dvocifrena prednost već posle tri munta, vodi tim Skariole 12:2! Brusino sa dve vezane trojke smanjuje prednost Španije na svega šest poena (16:8). Kakva blokada Huanča! Uspeo je da stigne Patrisija Garina i da ga zalepi! Serija "Gaučosa" 8:0 koju prekida Ribas! Skola bez uticaja na igru, odlepili se Španci novom serijom poena!  23:14

POČELA JE UTAKMICA! 

Igrači su izašli na parket, ubrzo je počelo i intoniranje himni!

ŠPANIJA - ARGENTINA

Arena: Wukesong Sport

Sudije: Kristijano Marano - Brazil

            Johan Roso - Francuska

            Stiven Anderson - SAD

Španija:

Kvino Kolom, Rudi Fernandez, Pau Ribas, Riki Rubio, Viktor Klaver, Mark Gasol, Vili Hernangomez, Pjer Oriola, Havijer Rabaseda, Serhio Ljulj, Havijer Beiran i Huančo Hernangomez

Trener: Serhio Skariolo

Argentina:

Nikolas Brusino, Agustin Safaro, Fakundo Kampaco, Gabrijel Dek, Markos Delia, Maksimo Fjelerup, Tajavek Galiazi, Patrisio Garino, Nikolas Laprovitila, Lusio Redivo, Luka Vildoza i Luis Skola.

Trener: Serhio Hernandez

Posle dve nedelje košarke na malim ekranima, vreme je došlo za kraj Mundobasketa u Kini. Juče smo ispratili pobedu Srbije i osvajanje petog mesta na Svetskom prvenstvu, a sada nas očekuje veliko finale između reprezentacija Argentine i Španije!

Da stvar bude interesantnija, obe selekcije su dobile Srbije do svog puta u finalu, Španija u drugoj fazi takmičenja u grupi J (borba za prvo mesto), dok su nas Argentinci izbacili iz borbe za medalju!

Španci su došli na Mundobasket kao favoriti iz senke, sa veteranima kao što su Rudi Fernandez, Serhio Ljulj, Beiran ali i NBA šampionom Markom Gasolom, znali su kako da dođu do same završnice takmičenja. U četvrtfinalu su pobedili Poljsku, a u polufinalu Australiju posle dva produžetaka!

PROČITAJTE JOŠ:

Zanimljivo je da čak 15 košarkaša koji izlaze na parket nastupaju u španskoj ACB ligi, dok je petorica igrača u NBA ligi.

Njih niko nije očekivao da će gledati u finalu, ali preporođeni Luis Skola predvodi "gaučose" do medalje. Najbolji strelac i skakač svoje ekipe, a bivša zvezda Hjuston Roketsa ima 39 godina i prosečno beleži 20.3 poena po meču! On ima veliku pomoć u igraču Real Madrida, Fakunda Kampaca koji je pokazao svoju hitrinu na ovom turniru!

Crvena furija igraće finale posle 13, a Gaučosi posle 17 godina.