Vladimir Grbić
Alo/M.Metlaš
Vladimir Grbić

Alo/M.Metlaš

Vladimir i Nikola Grbić, Foto: Alo/M.Metlaš

Lazar Grozdanović, proslavljeni odbojkaški trener, preminuo je sinoć u Beogradu posle kratke i teške bolesti u 85. godini.

Lazar Grozdanović je rođen u Jelašnici, kod Niša, a u Beogradu je diplomirao na Filološkom fakultetu i bio profesor srpskog jezika i književnosti.

Posle uspešne igračke karijere, Grozdanović je postao trener odbojkašica Crvene zvezde koje s njima osvajaju prvenstvo 1969. godine. Najdublji trag je ostavio kao selektor odbojkaša.

Lazar Grozdanović

ossrb.org

Lazar Grozdanović, Foto: ossrb.org

Reprezentaciju je vodio 1972. na Mediteranskim igrama u Alžiru, 1975, sa Jugoslavijom je osvojio zlatnu medalju, a zatim na Evropskom prvenstvu 1975, čiji je domaćin bila Jugoslavija, osvojena je bronza što je bila prva medalja s jednog od najvećih međunarodnih takmičenja za jugoslovensku mušku odbojku.

Bio je selektor reprezentacije koja je 1995. osvojila treće mesto na Evropskom prvenstvu u Atini, zatim bila takođe treća na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. i Kupu izazivača te godine u Japanu, kao i 2000, kada je na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojena zlatna medalja.

Uz njega su stasali takvi odbojkaški asovi kao što su Nikola i Vladimir Grbić, Žarko Petrović, Željko Tanasković, Dejan Brđović, Goran Vujević i mnogi drugi.

Lazar Grozdanović će biti sahranjen u subotu, 13. oktobra u 12.30 časova na Novom groblju u Beogradu.