OTKAZ Nemačka urednica otpuštena zbog lažnog intervjua sa Šumaherom
Foto: Printscreen/printscreen/twiter

Glavnog urednika nemačkog tabloida koji je objavio lažni intervju napravljen uz pomoć veštačke inteligencije sa bivšim svetskim šampionom Formule 1 Mihaelom Šumaherom u petak je smenila medijska grupa Funke.

Funke, koji izdaje časopis, takođe se izvinio porodici Šumaher.

-Taj neukusan i obmanjujući članak nikada nije trebalo da se pojavi. On ni na koji način ne ispunjava standarde novinarstva koje mi - i naši čitaoci - očekujemo od izdavača kao što je Funke - rekla je Bjanka Polman, direktorka magazina Funke.

En Hofman, glavna urednica Die Aktuelle "od danas je razrešena dužnosti", naveo je Funke u saopštenju. Nadzirala je rad časopisa od 2009. godine.

OTKRIVENA PRAVA ISTINA Nemački list napravio lažni intervju sa Mihaelom Šumaherom, otkriveno i ko je davao odgovore umesto njega

OTKAZ Nemačka urednica otpuštena zbog lažnog intervjua sa Šumaherom

AP Photo/Thomas Kienzle

 

Priča objavljena ove nedelje u Die Aktuelle izazvala je pometnju u nemačkom medijskom svetu i debatu o opasnostima veštačke inteligencije.

Na naslovnoj strani časopisa je Šumaherova fotografija, sa naslovom: "Mihael Šumaher: Prvi intervju!"

Manji naslov ispod glasi:

-Zvuči varljivo stvarno.

Časopis je jasno stavio do znanja da tabloid piše o lažnom intervjuu koji je napravio veb-sajt koji je koristio alate veštačke inteligencije.

Većina fanova bi znala da su tvrdnje u intervjuu potpuno izmišljene, jer je Šumaher živeo potpuno povučen život od kada je pretrpeo tešku povredu mozga na skijanju 2013. godine.

Nesreća je ostavila teške dugoročne zdravstvene posledice. Od nesreće nije viđen u javnosti.

"Intervju" je pogrešno sugerisao da je Šumaher (54) otkrio detalje svog oporavka. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading