NIŠ JE OVIH DANA CENTAR SVETA! Evropsko prvenstvo u paraglajdingu održava se u Srbiji - Ovuka: Ovde su najbolji piloti u svetskim razmerama!
Printscreen

Željko Ovuka, iz Vazduhoplovnog saveza Srbije, rekao je da imamo 132 najbolja evropska pilota, 30 zemlja učestvuje, plus nekoliko zemalja sa drugih kontinenata, kao što su Japan, Ekvador, Brazil...

- Ovo su najbolji piloti i u svetskim razmerama, najbolji iz ovog našeg sporta. Radi se o disciplini prelet, koja je najzahtevnija disciplina, podrazumeva trke paraglajdera na dužinama od 70 do 120 kilometara - rekao je Ovuka.

Kako kaže, oni lete onako kako im kaže komitet koji im daje zadatke svakog dana pred trku, jer se zadatak ne zna unapred.

NIŠ POSTAJE CENTAR EVROPE: OD 25. JULA POČINJE 16. PRVENSTVO U PARAGLAJDINGU! Stiže 130 najboljih pilota iz celog sveta, a takmičenje već nazivaju najjačim u istoriji

On je dodao da je meteo situacija jedini ograničavajući faktor.

- Današnja trka je duga 72 kilometra, i piloti kreću putem tačaka koje su dobili kao ciljeve – rekao je Ovuka.

On ističe da je teško preleti i 10 kilometara, da je neophodno poznavati fizikalne procese u vazduju, kao i meteorološke karte.

- Komitet koji daje zadatke to odlično zna da radi. Najbitnija je priprema, a da bi bio dobar pilot, potrebne su godine i godine vežbanja i truda - rekao je Ovuka.

On je rekao da je u Nišu prvi put bio 2004. godine gde je bio kao takmičar.

- Postao sam potpredsednik u svetskoj federaciji, radio sam dosta takmičenja, pa je sada lakše dovesti takva takmičenja i u Srbiju - rekao je Ovuka.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading