Slatki poljubac smrti i džokej koji je mrtav pobedio u trci (VIDEO)
Printscreen

Kada se u konjičkom sportu spomene “trka života”, prva asocijacija je Derbi. Derbi je najprestižnije nadmetanje i konj ga trči jednom u životu, a ime pobednika ispisuje se zlatnim slovima. Ipak, sada je reč o trci života u doslovnom značenju.

Kako naći džokeja?

Pre skoro više od 100 godina, tačnije 4. juna 1923, dogodila se ova, gotovo filmska priča. Priča o ljubavi čoveka i konja. Priča o džokeju koji je mrtav pobedio u trci.

U Elmontu, istočno od Kvinsa u Njujorku, nalazi se Belmont park, jedno od najvažnijih mesta za održavanje konjičkih trka na severoistoku Sjedinjenih Američkih Država.

Ugledna porodica Frejling imala je ergelu konja. Ćerka gospodina Dž.Frejlinga, A.M. Frejling, želela je da uplovi u konjički sport sa svojom mezimicom, mladom kobilom simpatičnog imena Svit Kis (Slatki Poljubac). Ali, postojao je jedan veliki problem – kako naći džokeja? Niko nije želeo da jaše debitanta, pa još omicu, u tako važnoj trci kao što je “Belmontski stiplčez”.

Slatki poljubac smrti i džokej koji je mrtav pobedio u trci (VIDEO)

EPA/JASON SZENES

 

Međutim, momak koji je radio kao pomoćnik u štali gospodina Dž. Frejlinga, Frenk Hejs, od malena je sanjao da postane džokej i pobeđuje u trkama. Vlasnici su bili protiv te ideje i nisu imali poverenja u njega. Ipak, zanesenjak i veliki zaljubljenik u konje kakav je bio Hejs, uspeo je da ih ubedi.

Džokej koji je spreman na sve

Konjički sport iziskuje velika odricanja, pa je tako pred Frenkom bio veliki izazov. Do trke je morao dosta da smrša. Za samo dva dana izgubio je pet kilograma. Trčao je, izgladnjivao se, čak ni vodu nije pio. Ali, sve je moguće, sve je na dohvat ruke, samo kada je čovek odlučan i pokrenut najlepšim osećanjem. Kada vas “nosi” ljubav, prepreke ne postoje.

Pojavile su se pojedine tvrdnje da kap tečnosti nije popio ni na sam dan trke i da je prilikom merenja imao 59 kilograma, baš onoliko koliko je potrebno da uzme učešće u prestižnom nadmetanju.

“Belmontski stiplčez” trči se na stazi dugoj 3.200 metara i ima ukupno 12 prepona.

Svit Kis je prema kladionici bila potpuni austsajder sa kvotom 20. Skoro da niko nije verovao u nju, pa čak ni sami vlasnici. Niko, osim njega, 22-godišnjeg Frenka Hejsa.

Po otvaranju vrata start-mašine, “Slatki Poljubac” i Hejs su izbili na čelo trke. Delovali su prilično sigurno i sa lakoćom preskakali sve prepreke. Niko ne bi rekao da se radi o omici i džokeju kojima je ovo prvo takmičenje. Kada su se našli pred poslednjom, Hejs se sagnuo prema glavi kobile i nešto joj šapnuo. Šta? Ostala je to njihova mala tajna. Svit Kis je samouvereno preskočila 12. preponu i za dužinu vrata u odnosu na drugoplasiranog konja došla do velike pobede.

Oduševljeni vlasnici su jurnuli da čestitaju pobednicima, ali se Hejs samo srušio i ispao iz sedla. Ubrzo je došao lekar i kratko izgovorio: Džokej je mrtav, od srca verovatno.

Jedini sportista koji je pobedio posle smrti

Frenk Hejs je imao samo 22 godine. Doktori su utvrdili da je preminuo pre kraja trke, verovatno u poslednjih 100 metara. Tako je postao jedini sportista u istoriji koji je pobedio nakon smrti.

Sahranjen je u Bruklinu, u istom onom dresu u kojem je odjahao u večnost.

Pojavile su se dve teorije kada je u pitanju uzrok Hejsove smrti: Jedna, da srce nije moglo da izdrži sve napore kojima se izložio kako bi smršao, a druga, da je trka za njega predstavljala preveliko uzbuđenje.

Slatki poljubac smrti i džokej koji je mrtav pobedio u trci (VIDEO)

EPA/Maciej Kulczynski

 

Jedno je sigurno, prerano je preminuo, bila je to velika tragedija. Ali, umro je u trenucima njegove najveće sreće. Poslednje što je čuo, bio je topot pobedničkih kopita, osetio je ukus veličanstvenog trijumfa, ostvario svoj san.

Takođe, i Svit Kis je ušla u istoriju, kao kobila koja je trčala samo jednu trku u karijeri i u njoj došla do pobede za sva vremena. Posle Hejsove smrti, drugi džokeji nisu želeli da je jašu, a ona je u konjičkim krugovima ostala upamćena pod novim imenom – Slatki Poljubac Smrti.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading