Nikola Jokić
Foto: AP/Kyle Terada/Pool Photo via AP

Podsetimo, Nikola Jokić je postao NBA šampion jer je Denver u finalu došao do konačnih 4:1 protiv Majamija u dramatičnoj utakmici na svom terenu. 

Usledio je potom NBA draft, na kome su Denver nagetsi birali triput, "uloživši" kroz razmenu sa drugim klubovima neke svoje buduće pikove za pravo da ovog leta ojačaju šampionski tim.

I, u Denver tako stižu Džulijan Stroter, krilo Gonzage koje je izabrano kao 29. na draftu, Džejlen Piket (32. pik, plejmejker Pen Stejta) i Hanter Tajson, precizni krilni košgeter Klemsona, koji je bio 37. izbor.

Tehnički, nagetsi nisu izabrali ove momke "lično", jer će njihovi dogovori sa Oklahomom, odnosno Indijanom, biti ozvaničeni tek narednih dana, pa su Strotera i Piketa u ime Denvera "privremeno prisvojili" pejsersi, a Tajsona tanderi.

Nikola Jokić

Kyle Terada/Pool Photo via AP

 

IŠAO JE SVUDA SA RODITELJIMA, ČAK I U KAFANU Jokićev kum izneo zanimljive detalje iz života "Džokera" o kojima se malo zna

Ono što se odmah dalo uočiti, kako je to primetio novinar Forbsa Džoel Raš, to je da je uprava NBA šampiona rešila da ekipu ojača momcima koji su dobri šuteri (kako bi se na pravi način osnažila osovina Nikola Jokić - Džamal Marej), a koji su istovremeno stekli baš bogato iskustvo u koledž-košarci, te mogu ranije nego neke njihove kolege s drafta da budu bačeni u "NBA vatru".

Iako je Stroter izabran pre njega, a Tajson hvaljeniji zbog preciznosti, posebnu pažnju ovih dana u Koloradu privlači izbor Džejlena Piketa.

Ovaj netipični plejmejker je, uoči drafta, od strane Sema Visinija iz "Atletika" opisan kao "neko ko ima vešt, netipičan stil igre za pleja, stil u kome često igra leđima okrenut košu. I to toliko da je prošle sezone 'post-ap' igru koristio čak 279 puta, što je bio rekord koledž-nadmetanja kada se o bekovima radi". Tome je dodao i da je Džejeln Piket "izvrstan u pronalaženju 'otvorenih' saigrača u tim situacijama", te da "poseduje široku lepezu poteza za postizanje pogodaka".

Džejlen Piket se u analizi "Forbsa" navodi kao momak koji bi trebalo da bude prilično "brza" zamena za neočekivanu zvezdu ekipe Denvera, Brusa Brauna, koji je rešio da ne prihvati mogućnost automatskog produžetka saradnje, već da, posle sjajnih partija, potraži novu radnu sredinu kao slobodan igrač. Iako, teoretski, postoje šanse da nagetsi vrate Brauna u svoje jato, Piket bi trebalo da bude taj koji će se "brinuti" o organizaciji igre Denverovih rezerevista, a on to radi na prilično "Jokićev način".

Naime, Adam Mares iz "DNVR"-a opisuje ovosezonsku statistiku Džejlena Piketa "jokićevskom", jer je "kao plejmejker imao i ovakve mečeve:

41 poen, uz šut iz igre 15/20

13-17-8 (od čega 17 skokova!)
21-12-9
25-8-8
32-9-8
19-12-6
12-13-5
16-7-7-4"

A evo i kako Džejlen Piket igra:

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.    

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading