Navijač sa fantomkom
Profimedia
Navijač sa fantomkom

Profimedia

Navijač sa fantomkom, Foto: Profimedia

Na dnevnom redu u Skupštini uskoro će se naći izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja na utakmicama koje donosi brojne novine u cilju sprečavanja huliganstva na stadionima u Srbiji.

Naime, sve one koji se tuku, nose fantomke, pale baklje i prave nerede na utakmicama ugrožavajući bezbednost prisutnih čeka zatvor! Novina je i to da će organizatori sportskih priredbi biti dužni da vode evidenciju o prodatim ulaznicama koja sadrži ime i prezime, kao i JMBG osoba kojima se ulaznice prodaju, koja se potom prosleđuje nadležnoj policijskoj stanici.

Napraviti registar vodećih navijača

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović kaže da je nova odredba povodom kontrole karata neophodna.

- To su sve mere u cilju suzbijanja sukoba. Bilo bi dobro napraviti i registar vodećih navijača, koji su i ranije bili privođeni zbog identičnih krivičnih dela, i da se te osobe prate - kaže Marinović.

- Svi huligani koji se nasilno ponašaju biće kažnjeni zatvorskom kaznom od 30 do 60 dana ili novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara. Zakon predviđa još jednu novinu, a to je da ova sankcija čeka i sve nasilnike koji na sportskim priredbama nose maske i učestvuju u neredima na tribinama - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Ipak, tu nije kraj. Izmenama zakona oštro će se kažnjavati i ostali vidovi nedoličnog i nasilnog ponašanja koje prethodnih godina baca senku na sport.

- U to spadaju bacanje predmeta na teren, napadi na učesnike, paljenje navijačkih rekvizita, ali i unošenje i isticanje obeležja kojima se vređaju nacionalna, verska ili druga osećanja i na taj način izaziva mržnja i netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba - navodi se u zakonu.

Navijače će tokom utakmica čekati od 2.500 do 3.000 policajaca koji će biti zaduženi za javni red i mir kako bi se izbegli učestali neredi na tribinama.

- Zakon zabranjuje i prodaju i konzumiranje alkohola u objektima gde se održavaju sportski događaji, ali i na udaljenosti od jednog kilometra vazdušnom linijom u svim većim gradovima u Srbiji - piše u zakonu.

Pročitajte još:

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović kaže da očekuje da nove mere budu delotvorne.

- Potreban je sveobuhvatni odgovor države na nasilje. Znači da svi deluju efektivno, i policija i sud. Dosad smo imali praksu da, kada dođe do nasilja, to se odmah procesuira. Mislim da će visina kazni, kao i nove mere, postići svrhu kako bi se sprečilo ili smanjilo nasilje na tribinama - kaže Marinović.

Komentari (6)

Nenad

27.09.2018 20:36

Podržavam svaku izmenu zakona kada je u pitanju sankcionisati nasilja nulta toleranciju za razbojnika i nasilnike

alo bre

27.09.2018 21:44

znači da je sve to do sada bilo dozvoljeno?!

alo bre

27.09.2018 21:44

znači da je sve to do sada bilo dozvoljeno?!

Doktor

27.09.2018 22:36

I ovaj je bio dobar, samo je policija trebalo da ga primenjuje, a nije. Da bi sud izrekao kaznu izgredniku, policija treba da ga identifikuje, pronađe i privede u sud. Na žalost, policija to nije činila u 99,99 % slučajeva. A da paradoks bude još veći, upravo je policija ta koja je najviše bila na udaru izgrednika.

Ivan T

27.09.2018 23:13

Konačno neka lepa vest.

Ivan T

27.09.2018 23:13

Konačno neka lepa vest.