Granit Džaka i Đerdan Šaćiri
EPA/Laurent Gillieron
Granit Džaka i Đerdan Šaćiri

EPA/Laurent Gillieron

Granit Džaka i Đerdan Šaćiri, Foto: EPA/Laurent Gillieron

Većina objektivnih ljubitelja fudbala osudilo je provokaciju švajcarskih reprezentativaca poreklom sa Kosova, Granita Džake i Đerdana Šaćirija, koji su posle postignutih golova prekrstili dlanove i znaku albanskog orla.

Novinari portala "alo.rs" su razgovarali sa brazilskim kolegom Viktorom La Reginom, koji je na specijalnom zadatku u Srbiji i prati našu reprezentaciju. Dotakli smo se mnogih tema, pa i te. 

Brazilac se složio da na sportskim manifestacijama nema mesta provokacijama i političkim porukama, a mediji u njegovoj zemlji su osudili ponašanje dvojice švajcarskih reprezentativaca. Bar oni koji su upućeni u značenje poruke.

Viktor La Regina

Alo!/Marko Metlaš

Viktor La Regina, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Naime, Viktor nam je otkrio zanimljivu situaciju iz svoje zemlje kada su u pitanju izveštavanja njegovih medija. Dok je jedan televizijski kanal znao sve o Džaki, Šaćiriju, Srbiji i njihovoj provokaciji u vidu albanskog "orla", druga televizija nije bila informisana, već su novinari tog programa mislili da sklopljene ruke igrača rodom sa Kosova simbolizuju poruke mira.

Urusi i Rusi za prvo mesto

Neinformisani novinari ove druge televizije, koju Viktor, razumljivo, nije hteo da imenuje, čudili su se zašto se Srbi toliko bune i zašto je FIFA pokrenula postupak protiv Džake i Šaćirija zbog "poruka mira".

Naučiće valjda nešto od svojih kolega sa konkurentske televizije...