Peru - Danska Pulsen
AP/Martin Meissner
Peru - Danska Pulsen

AP/Martin Meissner

Danci slave gol, Foto: AP/Martin Meissner

Fudbaleri Danske pobedili su Peru sa 1:0 u meču grupe D Svetskog prvenstva u Saransku. Čovek odluke bio je Jusuf Pulsen, koji je u 59. minutu sjajno iskoristio dodavanje Eriksena u prazno. Danci su se izjednačili sa Francuskom po broju bodova, dok Peru i Australija nemaju nijedan bod.

Peru - Danska Pulsen

AP/Martin Meissner

Prvi bodovi za Dansku na prvenstvu, Foto: AP/Martin Meissner

"Inke" definitivno imaju za čim da žale. Odlično su odigrali prvo poluvreme, napadali i stvarali više prilika od Danske koja je u tim trenucima bila bezopasna.

Drama je usledila u finišu prvog poluvremena kada je Kueva promašio penal za Peru, šutiravši "nebu pod oblake".

Kazna je usledila u 59. minutu kada je Jesuf Pulsen odlično iskoristio dodavanje Kristijana Eriksena i doveo svoj tim u vođstvo.

Peru - Danska Pulsen

AP/Martin Meissner

Trenutak kada Pulsen postiže pogodak, Foto: AP/Martin Meissner

Danci su očigledno bili zadovoljni rezultatom, potpuno se povukli i dozvolili južnoameričkom predstavniku da napada. Pretili su Peruanci preko Gerera, Farfana, Karilja i Kueve, ali danska odbrana je bila na zadatku, naročito golman Kasper Šmajhel koji se istakao u najbitnijim trenucima.

TOK MEČA:

19.54 - KRAJ MEČA! Danska je odolela napadima Perua i trijumfovala.

19.42 - Fantastična šansa za Farfana posle asistencije Karilja. Šmajhel brani poput futsal golmana i čuva prednost svoje reprezentacije.

19.40 - Jorgensen... Odličan blok peruanskih defanzivaca. Umalo Danska da overi pobedu.

 

19.37 - Gereroooo... Zamalo petom da savlada Šmajhela. Lopta je prošla bukvalno nekoliko milimetara pored stative...

19.30 - Sada je Peru krenuo u ofanzivu, očigledno žele da anuliraju rezultat, eventualno pobede. Rodrigez je imao odlično šansu da postigne prenac u nacionalnom dresu.

19.21 - Izmena u redovima Perua, Paolo Gerero je ušao u igru. Zamenio je Edisona Floresa. Videćemo šta zna (ne)popularni "kralj kokaina".

 

19.18 - Goooooooooool! Pulsen dovodi Dansku u vođstvo (1:0). Pitanje je jedino bilo da li je Jusuf Pulsen posle asistencije Eriksena bio u ofsajdu, ali usporeni snimak je pokazao da ipak nema ni govora o tome. Arbitar nije morao da menja prvobitnu odluku.

 

19.15 - Danska je stisla obruč u drugom poluvremenu... Konkretniji su Skandinavci u odnosu na prvo poluvreme. No, nema golova još...

 

19.10 - Kueva je imao priliku da se iskupi za promašen penal, uposlio je Farfana u kaznenom prostoru, ali se najiskusniji fudbaler Perua loše snašao.

19.05 - Počelo je drugo poluvreme. Peruanci imaju zbog čega da žale, ali nemaju vremena da tuguju. Može li Danska da iskoristi psihološku prednost...

Kueva tuguje posle promašenog penala

AP/Martin Meissner

Kueva tuguje posle promašenog penala, Foto: AP/Martin Meissner

18.47 - Kraj prvog poluvremena! Nema golova u Saransku, Kueva će najviše tugovati ukoliko njegova reprezentacija ne pobedi.

18.45 - Keva promašuje jedanaesterac. Šutirao je visoko preko gola!

 

18.44 - Prva sporna situacija, gledaće se snimak da vidimo da li je penal za Peru. Čini se na usporenom snimku da je bilo kontakta... I tako je, penal za Peru!

Peru - Danska

EPA/RUNGROJ YONGRIT

Peru - Danska, Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

 

18.42 - Ovako Peruanci navijaju u lokalnom kafiću:

 

18.40 - Danci prvi put šutnuli u okvir gola. Kristijan Eriksen je izveo slobodnjak sa ivice šesnaesterca koji je izblokirao živi zid, ali je onda naleteo na odbitak Šene i tukao direktno u peruanskog golmana. 

18.35 - Peh za Dance, povredio se je Vilijam Kvist. Fizioterapeuti su bezuspešno pokušali da ga osposobe za nastavak. Umesto njega na terenu je Lase Šene.

18.28 - Farfan je imao šansu, ali je odlično uklizao danski štoper i izbacio loptu u korner.

18.25 - Uživo iz Perua:

 

18.20 - Mreže i dalje miruju. Peru je imao jednu priliku koja obećava. Nisu je iskoristili Južnoamerikanci.

18.13 - Fantastičan šut Karilja... Videli smo prvu šansu na meču, Kasper Šmajhel je krajnjim naporima morao da se ispruži i odbije loptu koja je išla tik uz stativu. 

 

18.10 - Nema uzbuđenja u prvih 10 minuta meča. Još traje opipavanje snaga i pulsa. Naravno, nismo ni očekivali drugačije jer se ekipe međusobno malo poznaju.

Peru - Danska

EPA/Erik S.

Peru - Danska, Foto: EPA/Erik S.

18.00 - Počela je utakmica, Peruanci su započeli prvi napad...

Meč prvog kola grupe C između Perua i Danske počinje u 18 časova.

17.30 - Fudbaleri Danske se zagrevaju za premijerni meč na Mondijalu u Rusiji.

Fudbaleri Danske na zagrevanju

EPA/RUNGROJ YONGRIT

Fudbaleri Danske na zagrevanju, Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Potom su na teren izašli igrači Perua

Fudbaleri Perua na zagrevanju

EPA/RUNGROJ YONGRIT

Fudbaleri Perua na zagrevanju, Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

17.20 - SASTAVI:

 

Francuzi su u prvom meču grupe C na Mondijalu u Rusiji spletom srećnoh okolnosti savladali Australiju i došli do prva tri boda, a Peruanci i Danci svakako žele da se izjednače sa "galskim petlovima".

Navijači Danske

AP

Navijači Danske, Foto: AP

Biće uzbudljiv meč na "Mordovija areni" u Saransku, naročito ako se ima u vidu da će južnoamerička zemlja nastupiti na Svetskom prvenstvu prvi put od 1982. godine i logično je da vlada nezapamćeno interesovanje ljudi u ovoj zemlji.

 

Čak 35.000 Peruanaca je doputovalo u Rusiju kako bi pružili podršku reprezentativcima u meču protiv Danske, koja takođe ima razloga za optimizam pred ovaj meč.

Selektor Danske Age Hareide se uzda u kvalitet Kristijana Eriksena, Andreasa Kristensena, Dilejnija i ostalih.

"Naravno da su tri boda vrlo važna ako želimo da dođemo do drugog mesta. Idemo svom snagom. Na Mundijalu je uvek pritisak, svi gledaju, ali rekao bih da je više pritiska bilo na nama u Dablinu (u baražu za SP). Moji igrači navikli su na pritisak jer igraju u velikim klubovima", rekao je Hareide.

Sastavi

Alo.rs/Željka Šućur

Sastavi Danske za Mondijal, Foto: alo.rs

"Inke", kao što smo rekli, dugo nisu igrale na Svetskom prvenstvu i iščekivanje je veliko. Selektor Rikardo Gareka naglašava da je njegov tim spreman za izazov.

"Eriksen je očigledno njihov ključni igrač, on je dobro poznat i moramo da budemo spremni da se suočimo sa igračima kao što je on. Ipak, i mi imamo igrače tog kvaliteta… Iako Eriksen nije jedini igrač kojeg moramo da zaustavimo, mečevi sa fudbalerima poput njega pomoći će nam da rastemo i učimo", objašnjava Gareka, čiji tim je neporažen na prethodnih 15 utakmica.

Sastavi

Alo.rs/Željka Šućur

Sastavi Perua za Mondijal, Foto: alo.rs

Paolo Gerero, najbolji strelac Perua svih vremena, bio je van akcije zbog suspenzije zbog dopinga, ali 34-godišnji napadač sada je spreman.