Jakub Blaščikovski
EPA/Adam Warzawa
Jakub Blaščikovski

EPA/Adam Warzawa

Jakub Blaščikovski, Foto: EPA/Adam Warzawa

Sjajni poljski reprezentativac Jakub Blaščikovski preživeo je pakao kada je imao samo 10 godina. Otac Zigmunt je 1996. godine ubio njegovu majku Anu.

"Igrao sam se u sobi i kroz otvoreni prozor sam čuo svađu. Prepoznao sam glasove i to su bili moji roditelji, otac je viknuo i u tom trenutku sve je stalo. Istrčao sam iz kuće kako bih pomogao majci Ani, ali je bilo prekasno. Udahnula je tri puta i umrla u mojim rukama", otkriva poljski fudbaler.

"Samo dan ranije, sa majkom sam slagao puzle i rekao joj da ne znam šta bih bez nje..."

Otac je zbog ubistva osuđen na 15 godina zatvora, a tada desetogodišnji Jakub je svedočeći ponovo morao da prolazi kroz bolne trenutke.

"Tada sam već igrao fudbal i svaki dan sam putovao dva sata na trening. Nakon smrti majke bio sam potpuno izgubljen i prestao sam da igram. Međutim, zahvaljujući ujaku, koji je bio bivši fudbaler Poljske, uspeo sam da se oporavim i vratim fudbalu. On me je uvek uveravao da sam spreman za velike stvari", rekao je Jakub.

Jakub je rekao da je veliku ulogu u njegovom odrastanju imala baka Felicja.

"Brigu o bratu Davidu i meni preuzela je baka Felicja koja je svojom ljubavlju sačuvala porodicu na okupu i usmerila nas na pravi put. Obožava fudbal i moj je najveći kritičar", kroz smeh je rekao Jakub.

Njegov otac je iz zatvora izašao 2012. godine, a pre nekoliko godina je i preminuo:

"S njim nisam nikada više razgovarao. Puno sam razmišljao o tom kobnom danu i pitao se da li sam mogao da spasem majku, ali sam shvatio da neću ništa postići s tim, da moram krenuti dalje."