Rusija - Egipat
EPA/Georgi Licovski
Rusija - Egipat

EPA/Georgi Licovski

Rusija - Egipat, Foto: EPA/Georgi Licovski

Sve je bilo bilo gotovo za 15 minuta. Rusija je kao grom iz vedra neba napunila mrežu Egipta i ekspresno stigla do druge pobede na Svetskom prvenstvu, koja je "zbornaju" teoretski odvela u osminu finala.

Posebno treba istaći Denisa Čeriševa koji je postigao svoj treći pogodak na prvenstvu čime se izjednačio sa Kristijanom Ronaldom na listi strelaca. Takođe, Rusija ima fenomenalan skor od osam postignutih golova uz samo jedan primljen.

Rusi su od samog starta napadali i bili željni golova i plasmana u eliminacionu fazu, ali mreže su mirovale u prvih 45. minuta. Salah je u prvom delu meča bio gotovo neprimetan, a Trezege je jedini zadavao domaćinu probleme.

Rusija - Egipat

EPA/Georgi Licovski

Artem Dzjuba slavi pogodak, Foto: EPA/Georgi Licovski

U drugom poluvremenu golovi su padali poput letnje kiše. Za samo 15 minuta Rusi su dali tri gola. Strelci su bili Ahmed Fati (autogol) u 47. minutu, Denis Čerišev u 59. i Artem Džuba tri minuta kasnije.

Gol utehe za Egipat postigao je Mohamed Salah posle odlično izvedenog jedanaesterca, dosuđenog posle gledanja snimka jer je jedino neizvesno bilo da li je prekršaj bio unutar ili van kaznenog prostora. Salah, koji je prethodno i oboren, realizovao je udarac sa bele tačke, a to mu je ujedno i prvenac na Mondijalima, kao i prvi gol Egipta na Svetskim prvenstvima posle 28 godina.

Do kraja meča promene rezultata nije bilo, a Rusi su posle dva odigrana meča stekli maksimalan učinak od šest bodova. Sa Urugvajem će se boriti za prvo mesto u grupi, ali ono što je sigurno, već su u osmini finala.

Rusija - Egipat

EPA/Georgi Licovski

Slavlje ruske klupe posle plasmana u osminu finala, Foto: EPA/Georgi Licovski

TOK UTAKMICE:

21.50 - KRAJ! Rusija je pobedila Egipat i plasirala se u osminu finala!

21.40 - Pet minuta do kraja meča, možemo slobodno da kažemo da je Rusija prva ekipa koja se plasirala u osminu finala. Čudo treba da se dogodi pa da Egipćani izjednače, a kamoli preokrenu.

21.30  - Salah siguran! Majstorski izveden penal za smanjenje prednosti. Rusi vode 3:1, ovo je bio prvi gol Salaha na Mondijalu.

 

21.28 - Penal za Egipat! Salah je oboren u šesnaestercu, sudija se dvomio da li je jedanaesterac ili slobodan udarac. Posle gledanja snimka dosudio je na belu tačku.

21.25 - Trezege je imao najbolju priliku za Egipat na meču, Salah mu je vrhunski dodao, ali je napadač "faraona" promašio nemoguće.

Izraz lica egipatskih navijača sve govori...

 

21.18 - Goooooooooooool! Dzjubaaaaaa - 3:0! 

Umirio je loptu grudima u kaznenom prostoru, spustio je samom sebi, prevario jednog Egipćana i zakucao u mrežu, Majstorija! Egipat je u nokdaunu.

21.15 - Goooooooooooooool! Rusija vodi 2:0, strelac Denis Čerišev!

Poptuno sam je Čerišev ostao na petercu i rutinski smestio loptu u mrežu. Ovo je njegov treći pogodak na Mondijalu, čime se izjednačio sa Kristijanom Ronaldom koji je takođe dao tri gola, ali na jednoj utakmici.

 

21.03 - Goooooooooooool! Rusija vodi 1:0, autogol Ahmeta Fatija.

Neverovatno, pokušao je egipatski defanzivac da ukroti udarac i izbaci loptu van šesnaesterca, ali sve što je uspeo da učini jeste da savlada sopstvenog golmana.

 

20.45 - Kraj prvog poluvremena, nema golova za sada na stadionu u Sankt Peterburgu.

20.40 - Salah je solidno šutirao iz okreta. Srećom po Ruse, za malo je bio neprecizan.

20.35 - Sjajna prilika za Egipat, Žirkov je u poslednjem trenutku sprečio da lopta dođe do Salaha.

20.30 - Rusi napadaju preko Černiševa i Dzjube, od njih se svakako i očekuju golovi. Što se Egipćana tiče, Trezege je zasad jedini igrač vredan pomena. Imao je nekoliko solo prodora i jedan solidan šut ka golu. Salah zasad nevidljiv.

20.20 - Odličan ritam utakmice u prvih 20 minuta, Rusi su konkretniji, ali golova nema.

Rusi

EPA/Facundo Arrizabalaga

Ovako se posmatra meč Rusija - Egipat na trgovima, Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

20.15 - Sjajna prilika za Egipat, Trezege je šutirao iz naleta tik pored stative.

20.10 - Egipćani su zapretili dva puta iz kornera, ali Rusi se dobro brane.

20.05 - Rusi stiskaju od samog starta, očigledno da žele da se plasiraju u sominu finala, ŠTO PRE!

20.00 - Počela je utakmica, nadamo se da ćemo uživati kao što smo uživali u današnjim mečevima...

19.40 - OBJAVLJENI SU SASTAVI EKIPA:

 

Kao što smo rekli zvezda Liverpula Mohamed Salah prvi put će zaigrati na Mondijalu. Sa druge strane, umesto povređenog Alana Džagoeva, šansu da zaigra od prvog minuta dobio je Artem Dzjuba. 

Mohamed Salah

EPA/Tolga Bozoglu

Mohamed Salah, Foto: EPA/Tolga Bozoglu

Postoji li reprezentacija koja je više motivisana od Rusije. Kao prvo, domaćini su, a kao drugo "petardirali" su Saudijsku Arabiju za dobrodošlicu na otvaranju Mondijala i pobeda nad Egiptom bi im i teoretski obezbedila plasman u osminu finala.

Sa druge strane "faraoni" su nesrećno izgubili od Urugvaja u samom finišu meča i sada, predvođeni najvećom zvezdom Mohamedom Salahom koji nije nastupao protiv "urusa", žele da se vrate u trku za nokaut rundu.