Đerdan Šaćiri
EPA/Martin Divišek
Đerdan Šaćiri

EPA/Martin Divišek

Đerdan Šaćiri, Foto: EPA/Martin Divišek

On je istakao da FIFA nema drugu mogućnost i da se radi i o njenoj verodostojnosti, jer se svetska organizacija fudbala već godinama pozicionira kao mirovni projekat koji ujedinjuje narode, a te težnje su doveli u pitanje Džaka i Šaćiri.

Radi se o tome, ističe Bingeser, i da se postave granice i da političke i verske poruke, kao i nacionalističke provokacije ne mogu, ni u kakvom obliku, biti prihvaćene, a o takvim je, bez sumnje, reč u slučaju Džaka/Šaćiri.

Takođe, traži šef sportske redakcije „Blik-a“, Fudbalski savez Švajcarske (SFV), mora dozvoliti da mu se postave pitanja, jer se već mesecima zna o uzavrelim emocijama pred ovu utakmicu, a odgovornima nije pošlo za rukom da senzibilizuju igrače kako bi svoje emocije držali pod kontrolom, što nije dobar znak.

Granit Džaka

AP

Granit Džaka, Foto: AP

Neko mora, igračima koji očigledno ne žele da prihvate pravila, postavi granice, poručuje list, dodajući da kao švajcarski reprezentativac oni nisu privatna lica, već ambasadori zemlje, te tako i ambasadori firmi i sponzora koji garantuju njihova milionska primanja, a među njima je i velika banka koja je mnogo novca investirala u švajcarski fudbal i koja ima filijale širom sveta.

Takođe, "Blik" ističe i da bi ponašanje pojedinih srpskih zvaničnika trebalo da budne detaljno istraženo, i ako za to postoji osnova, bude sankcionisano.

Pročitajte još: