Šoping u Manili
Foto: Alo/Alo!/S. Simić

Filipini su poznati po jeftinim proizvodima i pristupačnim tržištima. Kada Filipincima kažete  „mura“ ili jeftino, prvo što im padne na pamet je Divisoria.

Tržni centar Divisoria se nalazi između prepunih ulica Tondo i Binondo. To je najveća ulična pijaca u Manili koja ima pola kvadratnog kilometra i sve što se tu prodaje i kupuje je jeftino.

Šoping u Manili

Alo!/S. Simić

 

 

Divisoriu ne posećuju samo meštani Manile, već i stanovnici obližnjih gradova koji svakodnevno hrle na čuvenu uličnu pijacu. Prostor je natrpan, sve je prepuno raznih bazara, povoljnih tržnih centara i zanimljivosti. Za razliku od drugih pijaca, ovde prodaju gotovo sve po veleprodajnim cenama, od nakita do obuće, suvenira do školskog pribora, elektronike do hrane. Tekstil je takođe veoma popularan. 

Šoping u Manili

Alo!/S. Simić

 

 

Divisoria je španski termin koji se prevodi kao „deljenje“ ili „podela“. Ova buvlja pijaca je tako nazvana zbog svoje istorijske funkcije koja datira još iz španskog kolonijalnog perioda. Divisoria je „podelila“ Intramuros, „grad sa vratima“, gde su kineski stanovnici bili rasno odvojeni. Kasnije je Divisoria Market počela kao mala zajednica kineskih trgovaca i prerasla je u komercijalni i veliki trgovački centar krajem prošlog veka. 

Postoji nekoliko mesta za jelo i štandovi sa hranom na kojima se prodaju jela kineske kuhinje koje možete probati „za male pare“ i da ne pokvarite stomak. Pored mirisa Kine, logično se oseća i lokalna atmosfera, s obzirom na činjenicu da ima dosta autentične filipinske ulične hrane i svežeg voća i povrća.

Šoping u Manili

Alo!/S. Simić

 

 

Divisoria je u prošlosti imala lošu reputaciju zbog nehigijenskih sanitarnih ulica i proizvoda lošeg kvaliteta. Ceo prostor je bio neosvetljen, pa je noću bio za izbegavanje, sve dok bivši gradonačelnik Džozef Estrada nije postavio je 137 novih lampi. Pre četiri godine gradonačelnik Manile  Franciso „Isko“ Moreno Domagoso naredio je veliku operaciju čišćenja u Divisoriji obećavajući „Novu Manilu“ svojim biračima.

Ono što je nekada bilo zakrčeno uličnim prodavcima, preprodavcima i drugim ljudima koji su pokušavali da zarade za život, sada je široka, glatka avenija, a trgovina je preseljena pod krovom novoizgrađenih hala. Malo po malo, vratili su se neki od uličnih prodavaca, ali sa obavezom da prostor održavaju urednim i čistim i da obezbede dovoljno prostora za hodanje. Jedan od razloga zašto mnogi Filipinci vole da kupuju na Divisoria Marketu je taj što je ovde dozvoljeno cenkanje. 

Šoping u Manili

Alo!/S. Simić

 

 

Smešten u poslovnom centru Bonifacio Global Sitija (BGC) na Filipinima, tržni centar Venice Grand Canal odnosno Venecijanski veliki kanal predstavlja izvanredno arhitektonsko remek-delo. Centar je postao jedno od najpopularnijih mesta ne samo u Metro Manili već i na Filipinima.

Svaki detalj, od fasada zgrada do mostova preko vode, rađen je pažljivo kako bi se ljudi osećali kao u Veneciji. Kroz središte tržnog centra vijuga veštački kanal, zajedno sa gondolama koje posetiocima nude nezaboravno iskustvo plovidbe ispod gracioznih mostova koji podsećaju na one u Italiji.

Tržni centar Venice Grand Canal prepun je prodavnica poznatih svetskih brendova, ali ima i malih dućana sa suvenirima i unikatnim ručno rađenim sitnicama.. Veliki broj restorana nudi bogatu gastronomsku ponudu, od ukusnih filipinskih jela, preko azijske i internacionalne kuhinje, do brze hrane poznatijih lanaca.

Šoping u Manili

Alo!/S. Simić

 

 

Tržni centar ima mnogo prodavnica najpopularnijih svetskih brendova, brojne bioskope i veliki Akva park. 

Venice Grand Canal Mall predstavlja simbol elegancije i umetničkog sjaja. Trajni šarm tržnog centra u venecijanskom stilu leži u njegovoj sposobnosti da neprimetno spoji istoriju, kulturu i trgovinu.

(S.Simić)

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading