Košarkaši Srbije
Foto: Privatna arhiva/FIBA


Selekcije Srbije i Italije su odigrale 10 mečeva na zvaničnim takmičenjima, a skor je 7/3 u korist "orlova". Ove dve selekcije su šest puta igrale prijateljske utakmice, a Srbija je ostvarila četiri pobede uz dva poraza.

Prvi meč između selekcija Srbije i Italije odigran je u avgustu 2008. u Kaljariju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a "orlovi" su slavili rezultatom 78:64. Najefikasniji u selekciji Srbije tada su bili Miloš Vujanić sa 16 i Novica Veličković sa 15 poena. Marko Mordente postigao je 18 poena za Italiju. Srbija je potom slavila i na svom terenu 72:52.

Srbija i Italija su od 2021. godine odigrale četiri utakmice. Srbija je 2021. na kvalifikacionom turniru u Beogradu za plasman na Olimpijske igre u Tokiju poražena od Italije 102:95.

Košarkaška reprezentacija Italije

EPA

 

 

Košarkaši Srbije su u avgustu 2022. na Superkupu u Hamburgu pobedili "azure" 90:86, ali su se Italijani revanširali 11. septembra u osmini finala EP pošto su slavili rezultatom 94:86. 

U redovima "orlova" tada je najbolji bio Nikola Jokić, koji je postigao 32 poena i imao je 13 skokova. Za Srbiju su pored Jokića igrali Dejan Davidovac, Vanja Marinković, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Dušan Ristić, Marko Jagodić-Kuridža, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz i Nikola Milutinov, dok je Bogdan Bogdanović propustio ovo takmičenje zbog povrede.

U selekciji Italije tada su briljirali Marko Spisu sa 22 poena i Nikolo Meli, koji je ubacio 21 poen. Za "azure" su još nastupili Niko Manion, Paul Biliga, Stefano Tonut, Nikolo Meli, Simone Fontekio, Amedeo Vitorio Tesetori, Đampaolo Riči, Tomaso Baldaso, Ahile Polonara, Alesandro Pajola i Luiđi Datome. Selektor Italije Đanmarko Poceko isključen je na ovom meču u 26. minutu pri vođstvu Srbije 63:57 zbog rasprave sa sudijama, ali je njegov tim uspeo da preokrene rezultat i da pobedi rezultatom 94:86.

Srbija i Italija su pre nekoliko nedelja igrali i na Akropolis kupu u Atini, a u neizvesnoj završnici pobedili su "azuri" rezultatom 89:88.

Srbija i Italija igraće sutra od 10 časova u meču prvog kola grupe I druge faze na Svetskom prvenstvu u Manili.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading