LEBRONE, OPROSTI Amerikanci u čudu šta je Srbin uradio Lejkersima
Foto: EPA/EPA/Bob Pearson

 

I, ko je pravi MVP? Embid? Aha... Amerika je ponovo videla, ceo svet je video, da je Nikola Jokić taj - najbolji košarkaš današnjice!

LEBRONE, OPROSTI Amerikanci u čudu šta je Srbin uradio Lejkersima

EPA/Bob Pearson

 

Startni trijumf Nagetsa nad LA Lejkersima 132:126 u finalu Zapada oslikao je ko drugi nego umetnik iz Sombora, grada čuvenih slikara Konjovića, Stojkova, Juhasa… Tripl-dablom, dabome - 34 poena, 21 skok i 14 asistencija. Šestim u ovom plej-ofu (niko drugi nema čak ni dva), dvanaestim u doigravanju u karijeri. U ligaškom delu sezone je, da podsetimo, upisao 29 učinaka trostruko-dvostruko, 15 više od drugog (Sabonisa) na listi!

LEBRONE, OPROSTI Amerikanci u čudu šta je Srbin uradio Lejkersima

AP/Jack Dempsey

 

Sjajan, agresivan, efektan

Denverov trener Majk Meloun je pohvalio celu ekipu, s akcentom, naravno, na fenomenalnoj partiji Jokića.
- Nikola je bio sjajan, agresivan u vođenju lopte, zakucavao u tranziciji... Agresivan Jokić je veoma efektivan. Odradio je paklen posao, ali moram da čestitam i Mariju, koji je pred meč bio pod znakom pitanja, borio se s bolešću.

U blistavoj denverskoj noći Džoker je izvukao iz rukava nekoliko podviga za istoriju NBA lige. Na primer, postao je prvi s 30+ poena, 20+ skokova i 10+ asistencija na više od jednog meča u plej-ofu. Legende Vilt Čemberlen (1967, 37-27-11) i Karim Abdul-Džabar (1970, 38-23-11) uspeli su to po jednom.

Nikola je prvi i koji je na poluvremenu utakmice doigravanja imao 15+/15+/5+ u najvažnijim kategorijama. Imao je zapravo 19 poena, 16 skokova i sedam asistencija. I, pazite sad ovo: prvi je u „šot-klok“ eri (od 1955) zabeležio 30+ poena, 20+ skokova i 10+ asistencija uz šut 70+ odsto šut iz igre. Umetnost čekana 68 godina!

LEBRONE, OPROSTI Amerikanci u čudu šta je Srbin uradio Lejkersima

AP/David Zalubowski

 

Dalje, izjednačio je učinak slavnog Medžika Džonsona od šest tripl-dablova (1982. godine) i Drejmonda Grina (2019), a jedino Vilt Čemberlen ima sedam (1967). Ne zadugo, zar ne? Sledi drugi meč konferencijskog finala...

- Cilj mi je bio samo da dobijemo utakmicu, nisam razmišljao šta ću da uradim. Bilo je bitno samo da pobedimo i to smo uradili. S jednim poenom ili 20 poena razlike, nije važno - rekao je Srbin.

LEBRONE, OPROSTI Amerikanci u čudu šta je Srbin uradio Lejkersima

AP/Mark J Terrill

 

Dejvis: Kapa dole, majstore!

Entoni Dejvis je bio najefikasniji na meču s 40 poena (Lebron Džejms 26 poena), ali je ostao u senci Jokića. Pamtiće i Srbinovu trojku preko svojih ruku s kraja treće četvrtine koja je digla 19.633 gledaoca na noge.
- On je dvostruki MVP. Pokušavali smo da mu otežamo šuteve, menjali smo čuvare i šeme, međutim, on igra sjajno cele sezone, posebno u plej-ofu. Skidam mu kapu - poručio je Dejvis.

Jokićev saigrač Kentavijus Koldvel Poup, šampion s Lejkersima 2020, uporedio je Srbina s Lebronom, velikom NBA zvezdom, rekavši da je „jedina razlika što Džejms može više da skoči“.

- Uvređen sam. Šalim se... Kad te porede s jednim od najboljih, ako ne i najboljim svih vremena, to je neverovatno - odgovorio je Somborac.

Druga utakmica finalne serije Zapada je u noći između četvrtka i petka u 2.30 po našem vremenu, takođe u glavnom gradu Kolorada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading