SUROVA PRAVILA NOVOG SISTEMA TAKMIČENJA "Orlove" čeka paklena borba za medalju na Mundobasketu, evo zašto je bitna svaka pobeda
Foto: Alo/Alo!/Marko Metlaš

Reprezentacija Srbije će saznati rivale na Mundobasketu na današnjem žrebu od 13.30 koji se održava na Filipinima i Manili. FIBA žreb je poludirigovan, pa Srbija tako može u grupe B, D ili H. Posle žreba se formira osam grupa sa četiri selekcije. Prve dve iz svake grupe prolaze u narednu rundu. A onda se prave nove grupe. 

Bodovi prve faze prenose se u drugu, pa u novoformiranoj grupi svaki tim igra još dva meča. Tako, posle ukupno 6 utakmica u novoformiranim grupama, prve dve ekipe idu dalje. 

Dve grupe iz druge faze se igraju na Filipinima (I i J), jedna u Japanu (K) i jedna u Indoneziji (L).

Potom, počinje nokaut faza takmičenja i četvrtfinale za najboljih osam ekipa koje uspeju da se "provuku" kroz poprilično zahtevnu prvu fazu. Dva tima koja ispadnu, bore se za plasman od 9. do 16. mesta na turniru.

Ovi praktično znači da mesta za bilo kakvo opuštanje tokom turnira ne postoji. Svaka pobeda je bitna, svaka pobeda se računa i svaka pobeda olakšava put do medalje.

VELIKA BURA Oglasio se i Mirotić zbog Pantera, evo šta je poručio Evroligi

Na ovaj način FIBA je, verovatno, želela da "spreči" stvaranje grupa sa vise timova u kojima favoriti skoro rekreativnog igraju barem dva, a nekad i više, duela u grupi, dok prava borba kreće od četvrtfinala.

Tako, sada je drugačije, jer bi potencijalno "kiks" mogao skupo da košta svaku od selekcija.

Kada je reč o Srbiji, pod uslovom da selektor Pešić okupi željeni tim, i zdravstveno stanje igrača bude dobro, ovo je prilika za veći rezultat. Ako se uzme u obzir forma i igra na Evrobasketu, kao i loš dan i šamar od Italije, Svetsko prvenstvo svakako je prilika da se popravi utisak, a i obezbedi učešće na Olimpijskim igrama, što je i glavni postavljeni cilj.

Mundobaske je na programu od 25. avgusta do 10. septembra. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.    

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading