Sejdubu Suma
Alo!/Vladimir Marković
Sejdubu Suma

Alo!/Vladimir Marković

Sejdubu Suma, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Sejduba Suma više nije fudbaler Partizana, pošto je danas i zvanično sklopio dogovor sa crno-belima, a zatim je prosleđen na pozajmicu u Makabi iz Haife.

Pročitajte još:

Vezista iz Gvineje će u Izraelu provesti narednih godinu dana, a u ugovor je uvrštena i klauzula o otkupu ugovora fudbalera na kraju sezone. Ukoliko, naravno, novi “poslodavac”, igrač i klub iz Humske budu zadovoljni.



To je očekivan epilog, s obzirom na činjenicu da trener Zoran Mirković od prvog dana dolaska u klub nije računao na Sumu, te da je posle toga vezisti do 31. avgusta propao transfer u danski Esbjerg, koji je takođe bio zainteresovan da ga angažuje. Ali, nije mogao da isprati zaradu fudbalera na mesečnom, tačnije godišnjem nivou.

 

Makabi je, pak, bio mogućnosti da u potpunosti preuzme platu igrača, a i za nijansu je bio uporniji od Hapoela Ber Ševe, koji je isprva takođe “licitirao” za Sumu.

Tako je klub iz Haife i dobio igrača, iako se u međuvremenu, dok su trajali pregovori, dešavalo sve i svašta. Jer, izraelsko tržište je poznato po “ubacivanju” menadžera u transfere, pa se tako i Suma našao na meti raznoraznih "agenata", koji su bez potpisane autorizacije pokušavali da, prvo "završe", zatim u nemoći i da pokvare posao.

Podsetimo, Suma je u prvoj sezoni u Humskoj odigrao samo 31 meč i to mahom u prvom delu sezone, kada je dosta kuburio i sa povredama. Postigao je tada samo pet golova, uz dve asistencije. Otuda se našao na transfer listi, ali je početkom priprema za novu sezonu delovao dosta bolje i motivisanije, pa je rastanak odlagan. Ipak, ubrzo se vratio na stari kolosek... U tekućoj sezoni je upisao ukupno devet mečeva za crno-bele, uz jedan gol i asistenciju.

Skoro dve godine su u Partizanu pokušavali da angažuju Sejdubu Sumu i to im je pošlo za rukom prošlog leta, ali su za transfer iz Slovana papreno platili. Obeštećenje od 1.650.000 evra, plus provizija agentima 250.000 evra, plus platu igrača od 550.000 na godišnjem nivou.