Filip Stojković, Crvena zvezda 2017/18.
Marko Metlaš
Filip Stojković, Crvena zvezda 2017/18.

Marko Metlaš

Filip Stojković, uvek u dobroj formi, Foto: Marko Metlaš

- Od specijalnog izveštača Alo! iz Austrije -

Filip Stojković, definitivno je jedan od najvažnijih pršljenova, a osim toga, svojim radom, zalaganjem, emocijama koje pokazuje prema klubu, pobrao je simpatije celokupne zvezdaške javnosti. Filipovo ime, pak, nije se provlačilo kroz medije kada su odlasci igrača iz Zvezde u pitanju, iako njegove sjajne partije, sigurno, nisu prošle nezapaženo.

- Imam ugovor još godinu dana. Ne žuri mi se iz Crvene zvezde. Rekao sam ljudima iz kluba da mi za sada ne pričaju ništa o ponudama. Ako oni budu bili zadovoljni mojim učinkom onda možemo da pregovaramo za dalje. Zahtevao sam da ništa ne izlazi u medije po pitanju interesenata za mene, već da između nas razogovaramo. Eto, neka bude da je tajna šta je u planu za dalje - rekao je popularni Žule za "Alo!".

Nekoliko igrača je napustilo klub, da li je to uticalo na ekipu?

- Što se atmosfere tiče, nijedan odlazak ne može da je pokvari. Zvezda je najveći klub i ona ne zavisi od nekoliko igrača koji su otišli. Atmosfera je ista, posebno zato što niko od nas koji smo ponikli u klubu nije napustio ekipu. Mi koji smo prošle sezone pravili pozitivnu atmosferu i dalje smo tu i održavamo je. Što se odlazaka tiče, napustilo nas je četiri, pet igrača, ali je isto tako došlo nekoliko pojačanja, biće još novajlija, plus Radonjić i Rodić kada se vrate sa Mondijala. Mislim da ćemo biti jači neko prošle sezone.

Crvena zvezda

Alo/V. Marković

Crvena zvezda, Foto: Alo/V. Marković

Kako ti se čine pojačanja?

- Stojiljković je pit-bul na terenu, daje 300 odsto sebe na svakoj utakmici. Ostavlja srce na terenu i mislim da će ga bog nagraditi golovima zbog toga. Meleg, kvalitetan igrač. Majstor sa loptom. Treba mu malo vremena da uđe u ritam. Što se Jevtovića tiče, mislim da će se on prvi uklopiti. On je prava "životinja" koliko je spreman.

Gledajući te na treningu reklo bi se da si i ti spreman?

- Ceo život su mi treneri u Zvezdi pričali, a promenio sam ih sedam, osam u omladinsoj školi, plus nekoliko u prvom timu, da kako treniraš tako ćeš i da igraš. Bijem na treningu, bijem i na utakmici, borim se na treningu, borim se na utakmnici... šta ću, takav sam. Vodim se time. Tudim se zaista da budem što bolji na treningu i nikako ne volim da izgubim. Prija nam ovaj drugi deo priprema u Austriji gde se više radi s loptom, gde je fokus taktika, ugiravanje, zaista je naporno bilo na Zlatiboru gde je bilo samosuvo trčanje. Uželeli smo se fudbala.


Slede kvalifikacije za Ligu šampiona. Koliko poznajete protivnika u prvom kolu, letonski Spartaks?

- Skautirao sam ih već. Moj drugar igra u Letoniji i čuo sam s njim, rekao mi je "Lave, nemoj da me zamaraš dosadnim pitanjima prošetaćete u prvom kolu". Kvalitetnija smo ekipa, evidentno je, ali treba to dokazati. Džaba nam sve dok nedamo 200 odsto sebe i ne pobedimo.

Filip Stojković

EPA/Martin Divisek

Stojković je naročito opasan u napadu, Foto: EPA/Martin Divisek

Tvoj cimer Vujadin Savić nam je otkrio da si najbolji u jambu. Ipak, sumnja da varaš tako što dodaješ poene?

- Moram da demantujem Vujadina za to što vam je rekao. To je klasična alibi priča. Evo, Branko Jovičić je svedok, on prati šta zapisujem. Igramo da bi se družili, ne da bi varali jedan drugoga, mislim da je to u šali rekao. Počeli smo skoro da igramo jamb. Vujadin i Branko su u početku igrali da bi bacali kockice više nego da bi se takmičili. Zato smo uveli neku vrstu opklade, u piće, palačinke ili tako nešto, čisto da bi bilo interesantnije. Poslednji put sam osvojio ručak. Jačamo timski duh na taj način, više vremena provodimo zajedno, dužimo se posle treninga.

A šta radiš kada ih pobediš u jambu, pa pojedeš ručak koji si osvojio?

- Gledam filmove i serije. "Igru prestola", "Bekstvo iz zatvora", "Tabu" sam gledao ranije. Na taj način najviše "ubijam" slobodno vreme na pripremama.

Reprezentacija Srbije sutra igra odlučujuću utakmicu na Svetskom prvenstvu u Rusiji protiv selekcije Brazila.

- Iskreno, Srbija će teško doći do pobede. Brazil je Brazil. Oni su favoriti za osvajanje. Kako bi ja čuvao Nejmara? Mnogo je to zahtevan posao, znate. Prvo bi morao da pričam sa trenerima i skautima. Strašan je to igrač, ako bude imao svoj dan neverujem da će iko moći da ga sačuva. Šanse od jedan do deset su, recimo, jaka trojka za pobedu Srbije. Želim puno sreće "orlovima" i onome ko bude čuvao Nejmara.