Matija Capar izgubio je život u saobraćajnoj nesreći
Printscreen: Facebook
Matija Capar izgubio je život u saobraćajnoj nesreći

Printscreen: Facebook

Matija Capar izgubio je život u saobraćajnoj nesreći, Foto: Printscreen: Facebook

"Sećam se trenutka kad sam mu držala glavu u ruci i izljubila ga. Dalje ništa ne znam", rekla je Zadranka Matea Batur (27), devojka pokojnog igrača malog fudbala i trenera Matije Capara (33).

Ona je kobnog ponedeljka oko 1.30 sati u "reno kliju" sa Caparom i još dvojicom kadeta auto-putem A1 putovala prema Zagrebu. Između Jastrebarskog i Donje Zdenčine Capara je za volanom "klija" savladao umor.

Sleteli su sa puta, udarili u zaštitnu ogradu, a zatim i u stub. Na mestu su poginuli mladi kadet kluba Futsal Dinamo Oskar Kadrnka (15) i trener kadeta Capar.

- Ceo put smo se držali za ruku, kao i uvek. Održavala sam ga budnim, ali sam i ja zaspala - otkriva Matea. Govori kako je Matija bio doista poseban.

- Neizmerno smo se voleli i znam da bi on sve učinio za mene. Planirali smo i svadbu, ali nismo još nikome nagoveštavali to. Najlepši stihovi ne bi bili dovoljni da izraze moju ljubav prema njega. Uverena sam da je otišao gore samo da ja ostanem - govori Matea.

Upoznali su se pre četiri godine i od tada su nerazdvojni. Vezu nisu nikad iznosili na društvenim mrežama, ali svi su znali koliko se vole.

- Osvojio me dobrotom koja mu viri iz očiju, jednostavnošću. Uvek mi je govorio da sam najbolja devojka na svetu jer trpim tu njegovu odsutnost radi futsala. Prejednostavan, a toliko toga za naučiti od njega - kaže Matea.

 

Kao i svi parovi, i oni su imali burna razdoblja, ali prebrodili su ih.

- Uvek mi je davao do znanja da sam mu sve i da mogu računati na njega - priča Matea i kaže da nije upoznala osobu s toliko duha.

Noćna mora

- Svi smo spavali u kombiju. Probudila me sirena. Čuo sam vozača kako viče: "Ne, Capi, ne!", ali nitko nije mogao ništa da učini. Video sam kako se "klio" okreće i udara u taj stup. Nisam mogao verovati. Imao sam osećaj kao da još spavam i da sve to nije stvarno. Poput noćne more iz koje se ne možete probuditi - rekao je kadet.

Sve je osvojio osim turnira u svom kvartu

Matija je igrao za najveće hrvatske klubove, a "Kutiju šibica" osvojio je sedam puta. Nema turnira koji nije osvojio, osim onog svog - kvartovskog.

- Rekao sam mu: Ti to nameštaš tako da ga osvojiš na desetu godišnjicu'. Nije ga dočekao. Ali Capi, duboko se nadam da sad slaviš gore skupa sa sv. Josipom svoj najveći trofej, a to je kraljevstvo Božje - kaže prijatelj Josip.

Njegova majka se pita zašto se deci, kad putuju tako negde na turnire, ne finansira autobus sa profesionalnim vozačem.

- Toliko govorimo o važnosti bavljenja sportom, a niko to ne želi da finansira osim roditelja. Dva mlada života su otišla zbog čega? - pita se majka koja smatra da se ovakve nesreće tada ne bi dešavale.

Uvek je bio odan

S poginulim Matijom nerazdvojan je bio Korab Morina. Gde je bio jedan, obavezno je bio i drugi.

"Od 2001. smo nerazdvojni. Bio je najinteligentniji igrač kog sam poznavao. Njega sam uvek prvog birao kada sam sklapao tim. Ni Brazilce , nego njega. Ne samo zbog igre, nego zbog odanosti", započinje priču Korab.

"Znao sam da ga nazovem u pet ujutro i kažem: 'Capi, diži se, idemo u Minhen na turnir'. Ne bi ništa pitao, ni kada igramo, ni za koga, ni zašto... Samo bi rekao: ‘Gde i kad me kupiš?’. To je ta odanost - ističe.

Brojni ožalošćeni prijatelji i saradnici tragično poginulog Matije Capara danima se opraštaju od njega na društvenim mrežama. Svi koji su ga poznavali imaju samo reči hvale. Bio je omiljen na parketu, sjajan futsaler, pojam hrvatskog futsala i njegov dobri duh. Nikad se nije gurao u prvi plan.