Franjo Tuđman
Associated Press
Večiti derbi

Twitter

Večiti derbi, Foto: Twitter

Istina izlazi na videlo! Ili je već izašla...  Saradnik Josipa Broza Tita i šef policije u nekadašnjoj Jugoslaviji, govorio je o uticaju političara na fudbalske klubove po završetku Drugog svetskog rata. Josip Manolić u intervjuu za hrvatski "Večernji list" kaže da je odmah posle rata jugoslovenski državni vrh želeo je da ima određenu kontrolu kretanja u sportu, a pre svega u masovnom sportu kao što je fudbal.

"Zbog toga je Partija preko svojih kadrova bila prisutna u vrhunskom fudbalu i velikim klubovima kao što su bili Dinamo, Hajduk, Partizan, Crvena zvezda, Sarajevo, Željezničar..."

Franjo Tuđman

Associated Press

Franjo Tuđman, Foto: Associated Press

"Da, UDBA (Uprava državne bezbednosti, policija) u Crvenoj zvezdi, a KOS (Kontraobaveštajna služba, vojska) u Partizanu. Slično je bilo i u svim drugim republikama tadašnje Jugoslavije", rekao je Manolić.

U to vreme došlo je i do pojave tzv. crnih fondova?

"Da, dolazilo je do finansijskih malverzacija pri kupovini igrača, dolazilo je do nezdrave konkurencije i sukoba na toj liniji, otimanja igrača iz raznih klubova. Tako je Beara odveden iz Hajduka u Crvenu zvezdu. Najgore od svega bilo je što su u tome učestvovali politički kadrovi Saveza komunista Jugoslavije i kadrovi službi bezbednosti. Tako je u jednom trenutku došlo, po oceni političkog vrha Jugoslavije, do eskalacije sukoba tih kadrova unutar Crvene zvezde i Partizana, pa je politički vrh odlučio to da preseče. Tako je preko generala Gošnjaka Tito instalirao u Partizan generala Tuđmana, da sredi situaciju i onemogući dalje konfrontacije kadrova KOS-a i UDBE, jednih u Partizanu, a drugih u Crvenoj zvezdi. Tuđman je taj zadatak uspešno odradio što mu je bio veliki plus u budućoj vojnoj karijeri", rekao je Manolić.

Komentari (3)

krnjevic momcilo

11.08.2018 04:14

otiso si franjo ostala je tuga jos te vole tvoji grobari sa juga!otiso si krcune ostala je tuga jos te vole tvoje delija sa juga!od nas ste napravili ljude sa obrazom i cojstvom

jabreja

11.08.2018 06:33

I? Da li ce ovo zadriglim zvezdasima-udbasima doci iz dupeta u glavu: nikakav i nikada Tudjman nije osnovao Partizan, vec posle 20-25 godina, "instaliran da sredi" - tj da rasturi (!) Partizan. Da se ne mesa u TROUGAO Dinamo-Hajduk-Zvezda. I nikada predsednik nije bio. A sve zbog mrznje prema JNA koja je porazila ustase i cetnike...

Zika

11.08.2018 07:48

Nemoguce pa zar zvezda nije stari srpski klub? Pa opste je poznato da je Milos Obilic rasporio Murata a da je u tom trenutku nosio zvezdin sal oko vrata. Car Lazar takodje vidjeniji zvezdas iz tog vremena . Nista mi sad nije jasno.