Trg slobode u Rigi
V. Zogović
Trg slobode u Rigi

V. Zogović

Trg slobode u Rigi, Foto: V. Zogović

 Od specijalnog izveštača "ALO!" iz Letonije

Malta je prošle godine bila talična fudbalerima Crvene zvezde koji su posle četvrt veka želeli plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Uspeli su u tome. Ove sezone imaju još veće ambicije, Ligu šampiona i u taj pohod danas (18 sati) kreću iz bivše sovjetske republike - Letonije.

Protivnik crveno-belih u prvom kolu kvalifikacija je Spartaks iz Jurmale, mesta koje je od glavnog grada udaljen 40 kilometara. Ipak, taj meč igraće se u prestonici Rigi, jer klub s reputacijom kakvu ima Crvena zvezda ne dolazi svakog dana. Domaćini, čini se, nisu baš veliki fudbalski fanatici, pa se na ulicama ovog grada od oko 800.000 stanovnika ne primećuje preterana euforija povodom utakmice između letonskog i srpskog šampiona. Lokalna štampa joj nije posvetila čak ni običnu vest!

Park Bastej

V. Zogović

Park Bastej, Foto: V. Zogović

Što se samog grada tiče, on zaista odiše kulturom. Tome svedoče brojne znamenitosti s Uneskove liste svetske baštine, koja su uglavnom smeštena u starom delu grada. Međutim, stanovnici grada na reci Daugavi nisu previše komunikativni, ne treba biti isključiv, ali nije prijatno kada tri osobe zaredom prilično arogantno odbiju da vas fotografišu. Vizuelni ugođaj, ipak, brzo promeni raspoloženje.

Hotel u kojem su juče i danas bili smešteni novinari iz Srbije, odnosno okolina „Merkur center hotela“ nedaleko od autobuske i železničke stanice u Rigi, nije stvarala preteranu euforiju u početku. Naprotiv, bilo je komentara tipa "isto je kao u Savamali" ili „klasična štajga“. Srećom, epicentar dešavanja udaljen je svega dva, tri kilometra odatle. Stari grad, popločan kaldrmom, sa obe strane načičkan fensi kafićima, neki bi rekli Skadarlija, ali ne, mnogo je glamuroznije. Nedaleko odatle u oči upada i ogromna katedrala. Ispostavilo se i da je reč o sedištu arihiepiskopa letonske Luteranske crkve, a objekat je otvoren 1211. godine.

Park Bastej

V. Zogović

Park Bastej, Foto: V. Zogović

Glavni gradski trg udaljen je 500 metara. Na njemu dominira spomenik slobode, izgrađen 1935. godine, na kojem stoji poruka „za otadžbinu i slobodu“. Vožnja brodom po rečnim kanalima koji se ulivaju u Daugavu takođe su jedna od najvećih gradskih atrakcija. Jedna od stanica na kojoj je moguće ukrcati se nalazi se u parku „Bastej“, koji itetkako podseća na beogradsku tvrđavu Kalemegdan.

Noćni život nije baš poput onog u Beogradu. Mnogi barovi i kafići rade do 11 uveče (dok još traje dan), eventualno do ponoći, a većina gostiju, recimo sinoć, razišla se nakon utakmice polufinala Svetskog prvenstva između Francuske i Belgije. Pivo je oko 4 evra, kao i kebab.