Nestorović, Petković
Alo/Marko Metlaš
Nestorović, Petković

Alo/Marko Metlaš

Nestorović, Petković, Foto: Alo/Marko Metlaš

Ilija Petković, nedavno preminuli bivši selektor srpske fudbalske reprezentacije, nije umro od koronavirusa. Njemu je pukao čir na tankom crevu i zbog toga je primljen u bolnicu, gde se, kako se sumnja, zarazio koronavirusom, ali je smrt nastupila zbog obilnog krvarenja. Ovo je pulmolog prof. dr Branimir Nestorović, jedan od najboljih srpskih medicinskih stručnjaka, potvrdio u razgovoru za Srpski telegraf.

"Znam za Iliju Petkovića da je umro od čira. Njemu je pukao čir, on je iskrvario. A onda je legao na respirator, pa je dobio koronu. Ali on nije umro od korone", naveo je Nestorović.

Ko je umro od korone, a ko sa koronom, pitanje je koje pravi najviše pometnje kad je reč o metodologiji Svetske zdravstvene organizacije vezano za statistiku preminulih od KOVID-19.

Doktor Branimir Nestorović

Printscreen / Happy

Doktor Branimir Nestorović, Foto: Printscreen / Happy

Imunolog Srđa Janković je ovu situaciju objasnio sa stručne strane:

"Suština pitanja je da li je svako ko je bio pozitivan na koronu umro od posledica iste. Ukoliko je virus prisutan, a osoba umre od osnovne bolesti, nezavisno od korone, onda se takva osoba neće računati u umrle od korone. Ukoliko neko ko je pozitivan na koronu ima upalu pluća, neku drugu komplikaciju ili tešku formu infekcije i ukoliko se može utvrditi da je KOVID-19 makar i indirektno izazvao smrt, takva osoba će se u statistici voditi kao umrla od korone", objasnio je dr Janković.

Ove trenutno goruće teme u Srbiji dotakla se i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u emisiji "Hit tvit" na TV Pink, govoreći o velikom neslaganju izvora BIRN i zvaničnih podataka o broju obolelih i preminulih. Ona je pokušala plastično da objasni situaciju koristeći, kako je rekla, "banalan primer":

"Recimo, ja imam simptome, odem u KOVID ambulantu, testiram se, dobijem nalaz - pozitivna. Stanje mi se pogorša, krenem na Infektivnu kliniku. Kako dobijem nalaz tako sam zavedena u KOVID-19 bazi podataka kao zaražena. I udari me autobus. Poginem. I ja sam, naravno, preminula. I to se vodi kao da sam preminula od KOVID-19. I takvih ima XY slučajeva", navela je premijerka.

PROČITAJTE JOŠ: