Vladimir Bulatović
M. Jošida
Vladimir Bulatović

M. Jošida

Vladimir Bulatović, Foto: M. Jošida

O najgledanijem sportskom takmičenju u zemlji, o kojem će malo ko pričati pohvalno, te šta su zaista glavni problemi elitnog ranga takmičenja, u razgovoru za „Alo! Sprint“ priča dugogodišnji direktor lige Vladimir Bulatović.

Šta se u organizacijskom smislu promenilo u novom izdanju Superlige?

- Nažalost, ne mnogo toga. Ono što je i dalje najveći problem jesu uslovi u kojima klubovi funkcionišu, kao i njihovi statusi. Preciznije, i dalje postoje propusti prilikom procesa licenciranja ekipa, a nejasno je i to da li su klubovi privatni ili iza njih stoji lokalna samouprava. Svaki budžet kluba mora da se zna pre početka sezone - konstatuje Bulatović.

Kad pričamo o uslovima, da li su najveći problem loši tereni?

- To, kao i nedostatak reflektora. Primera radi, kad u oktobru kiša bude padala tri dana, šta mislite da li postoje regularni uslovi da se igra u Čačku ili Kruševcu? Ili recimo, Dinamo Vranje, čiji stadion ne ispunjava uslove, mora da igra u Surdulici. Zamislite situaciju u kojoj Radnik igra u subotu, a Dinamo u nedelju i to u uslovima gde pet dana pada kiša. Taj teren više ne postoji. Slično je u Kruševcu gde igraju Napredak i Trajal, odnosno u Novom Sadu, gde će na istom terenu domaćini biti Vojvodina i Proleter.

Srbiji je potreban Zdravko Mamić

Šta Superligi nedostaje da se podigne na još viši nivo?

- Kvalitetan i sposoban kadar. Recimo, u reprezentaciji Hrvatske je tokom Mondijala nastupalo osam ili devet igrača koji su prošli kroz Dinamo. Neko je njih znao da prepozna, zatim selektuje, onda obuči da budu na ovom nivou, a zatim na kraju da proda u velike klubove. Sve je to uradio Zdravko Mamić, koji sada ispašta zbog bolesnih političara koji su se ustremili na njega i pokušavaju da omalovaže sve što je uradio. U Srbiji nema takvih ljudi kao što je on.

Ni u Kuli nije baš idealno?

- Stadion Spartaka u Subotici se renovira i oni su kao domaći stadion prijavili onaj u Kuli. On jeste prošao komisiju, ali nema reflektore. Evo, u prvom kolu dočekuju Mačvu, a meč počinje u 17 sati. Šta ako bude 30 stepeni? Ponekad ne znam da li me glava više boli kad počne da pada kiša ili kad upeče sunce.

Tu se onda dolazi do problema pomeranja utakmica i manjka slobodnih termina?
- Treba sve uklopiti s ekipama koje igraju Evropu, ali dobro, samo neka oni ostanu što duže na međunarodnoj sceni. Mi ćemo već nekako snaći da pronađemo adekvatne termine. To nije problem.

Polemiku stvara i oduzimanje bodova u plej-ofu i plej-autu?

- Slažem se da nije fudbalska logika oduzeti nekome bodove koje je na terenu osvojio, ali tvrdim da je to minimum načina da se dođe do regularnosti. Treba nam najmanje godinu ili dve da klubovi dođu do automatizma i shvate kako ne sme biti manipulacija i mešetarenja. Poljaci su imali taj sistem, a kad su došli do stadijuma da su klubovi usvojili ono što se od njih očekuje, oni su ukinuli podelu bodova.

Tu onda mora da pomogne i država?

- Bez pomoći države nema ništa, jer fudbal treba da bude projekat države. Ali to ne znači da svi treba da se oslanjaju samo na njenu pomoć. Ona treba da pomogne da se poštuju zakoni, da se smanji problem s huliganima, da čelnici klubova shvate kako moraju da ispunjavaju obaveze prema igračima i trenerima... - kaže Bulatović.

Ne treba nam VAR sistem

Kad će u Srbiji biti uveden VAR sistem?

- Protiv toga sam. To je veštačka stvar, koja smanjuje vrednost fudbala. Gubi se draž, a mnogi ne shvataju da je i nepravda draž fudbala. Evo na SP u Rusiji je bio uveden VAR, pa je opet bilo grešaka. Uostalom, ako zanemarimo sve to, mislim da u Srbiji trenutNo ima prečih stvari od VAR sistema. Mislim tu na reflektore, bolje terene, češljeve na stadionu za prolaz navijača i mnogo toga drugog.