Fudbal i novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Saudijski poslovi

Što se tiče sporta, Saudijci kucaju na vrata raznih disciplina.

Nedavno, Saudijski Javni Investicioni Fond, rešio je da sedne za sto sa Tenis Australija zvaničnicima, i porazgovara o kupovini Junajted Kupa, te bi tako zemlja sa Bliskog istoka dobila svoj ATP turnir.

Ušli su i u golf, preko svoje organizacije LIV Golf, koja je stvorila jednogodišnji sukob sa PGA Tuorom, od kojih su Arapi odvlačili najbolje igrače, i stvorili velike probleme za PGA Tour organizaciju. Na kraju je i to rešeno nekom vrstom "udruženja kapitala", gde će Saudijci sasvim sigurno gledati da kontrolišu stvari.

Od gotovih poslova tu je i ESL gejming, koji je prodat Savvi gejmingu, grupi koja je podržana od strane Saudijskog fonda. Ovaj posao ih je koštao tričavih 1.08. biliona dolara, što je masovan novac za svet elektronskog sporta. 

Govori se još i o investicijama u Evroligu, što je i dalje na dugom štapu, ali svakako jeste jedna od opcija za evropsku košarku.

Da li mogu kupiti fudbal?

Naravno, ne misli se bukvano. Ono na šta se cilja jeste pokušaj Saudijaca da poremete fudbalsku hijerarhiju.
Do sada su fudbalom vladali timovi i reprezentacije sa evropskog i južno americkog kontinenta. Sva Svetska klupska prvenstva osvajali su timovi sa ovih prostora. Naravno, ne samo klupska, već i nacionalna (FIFA Svetska prvenstva).

Ove investicije im gotovo sigurno neće doneti ništa na reprezentativnom nivou, ali to verovatno nije ni cilj, već promocija Saudi Pro Lige, kao jedne od najboljih na svetu.

Kako je to prolazilo kod drugih?

Nisu Saudijci prvi koji su pokušali ovako nešto. Iza njih stoje razni neuspeli pokušaji "pospeća" fudbala i na drugim delovima planete.

Neki od ovih pokušaja imali su za cilj promociju najvažnije sporedne stvari na svetu u svom regionu i pokušaj stvaranja kapitala od istog, neke su pokušale kroz dovođenje skupih zvezda da poguraju domaće igrače da napreduju, dok su neki pokušali sa ogromnim ulaganjima sličnu stvar kao i Saudijci, a to je povećanje gledanosti sopstvene lige.

Kolumbija "Eldorado era"

Kasnih 1940-ih i početkom 1950-ih, Kolumbija je zbog spora glavne organizacije profesionalnih klubova "DIMAYOR" sa Fudbalskim Savezom Kolumbije bila izbačena od strane FIFE, što im je donelo određene mogućnosti.

Bez mnogo kontrole o poreklu novca, i sreće da je u isto vreme počeo štrajk profesionalnih fudbalera u Argentini, kolumbijski klubovi su počeli da se rasipaju. Bez obeštećenja i za bogate ugovore dovodili su veliki broj zvezda sa južno američkog kontinenta, ali i neke iz Evrope.

FUDBAL NA PETROL Upoznajte saudijsku ligu i sve propale projekte iz prošlosti

AP Photo/File

 

 

Alfredo Di Stefano, slavni igrač Reala i čovek koji je igrao za dve reprezentacije (6. utakmica za Argentinu i 31. za Španiju), četri godine je nosio dres Milionerosa iz Bogote. Još jedan, doduše autentičniji Evropljanin nosio je dres rivalskog kluba Milionerosa, Independientea Santa Fe, Neil Franklin. Englez se za razliku od Di Stefana tamo zadržao svega šest nedelja.

Nakon pet godina i vraćanje pod okriljem FIFA, stalo je i bezosnovno trošenje novca u kolumbijskom fudbalu.

 

NASL/MSL 

Severno Američka Soker liga, je projekat koji je trajao svega šesnaest godina (1968-1984), i za cilj je imao popularizaciju i ulazak Amerike u svetsko fudbalsko tržište. Prvo značajno fudbalsko ime koje je stiglo u Ameriku. bio je naravno legendarni brazilski reprezentativac Pele. On je 1975. potpisao za Nju Jork Kosmos, i tamo se zadržao dve godine.

FUDBAL NA PETROL Upoznajte saudijsku ligu i sve propale projekte iz prošlosti

AP/Ray Stubblebine

 

 

Nakon njega, u isti tim dolazi Franc Bekenbauer, koji se tamo zadržao takodje dve godine.

U medjuvremenu 1979. u ekipu Los Andjeles Asteka dolazi Johan Krojf, koji kasnije prelazi u Vašington DIplomate, a još dve bitne zvezde koje su stigle iz Evrope bile su Gerd Miler, legendarni nemački napadač, koji je branio boje Fort Launderdejl Strajkersa, i Džordž Best,koji je nastupao za Azteke, Strajkerse, kao i San Hoze Ertkvejkerse.

FUDBAL NA PETROL Upoznajte saudijsku ligu i sve propale projekte iz prošlosti

Printscreen

 

 

Sva ova imena skupo su koštala Amerikance, te je njihov prvi pokušaj sa NASL-om propao teškim bankrotom i gašenjem lige.

MLS (Mejdžor Lig Soker), glavna klupska profesionalna liga osnovana je 1996, i traje i dan danas. Ona nije dovodila jaka imena iz ostatka sveta na početku, već je pokušala da razvije domaći talenat, i trudila se da timovi uz ograničena sredstva ne bankrotiraju, ali je 2007 popustila i dozvolila LA Galaksiju da dovede 32-godišnju fudbalsku velezvezdu Dejvida Bekama.

Nakon njega, ponovo se uspostavio trend dovođenja, kako evropskih, tako i svetskih fudbalskih velikana. Imena kao što su Tjeri Anri, Kaka, Pirlo, Ibrahimović, i poslednji u nizu Messi.

Model dovodjenja fudbalskih zvezda u starosti kako stvari stoje drži odredjenu pažnju u američkoj javnosti, te se čini da je MLS liga trenutno u stabilnoj fazi, za raliku od svog prethodnika.

Horhe Mas, Lionel Mesi, Hoze Mas i Dejvid Bekam

AP/Rebecca Blackwell

 

 

Dovođenje Mesija u ambiciozni projekat upravo Dejvida Bekama, Inter Majami, mogla bi da bude nova stepenica u razvoju MLS-a kao lige.

Kina

Kineska vlada uočila je početkom druge decenije 21. veka, da nema rezultata u najpopularnijem sportu na svetu, te je predsednik Kine, kao i vlada, preko noci odlučila da upumpava pare u fudbal. Ne samo u domacu ligu, već su počeli da kupuju i klubove po Evropi. AC Milan, Inter, Granada, Vest Brom, Vulverhempton kupljeni su od strane kineskih milijardera.

Domaći klubovi redom su počeli da preplaćuju igrače, što poznate fudbalskoj javnosti, što manje poznate, uglavnom igrače sa južno američkog kontinenta.

Šangaj Šenhua je Karlosu Tevezu dala u tom trenutku najveću platu na svetu, Guanžau Evergrande je masi nepoznatom Argentincu Dariju Koneki dao takvu platu da je postao treći najplaćeniji igrač na planeti, dok je na zimu 2017, Superliga Kine prestigla Premijer ligu po broju potrošenog novca na transfere.

Plan je je bio da se dovođenjem poznatih igrača i popularizacijom lige po svaku cenu, fudbal omasovi, i da se do 2050 godine dominira ovim sportom.

Međutim, 2019. vlasti su odlučile da stvari ne idu željenim tokom. Naredili su svojim bilionerima da rasprodaju klubove po Evropi, odredili limit budžeta domaćim klubovima, a takođe su uveli i ograničenje na broj stranaca u kineskom fudbalu.

Saudijska Pro Liga

Saudijci su tokom godina dovodili određene poznate, ali ne baš i top igrače. Njihov sistem najviše je ličio na miks američkog i kineskog modela, gde se tu i tamo koje godine pojavi u nekom timu poznato ime iz Evrope, ali ostatak lige se, barem što se stranaca tiče, opredeljivao za manje poznate igrače iz Južne i Centralne Amerike.

Prošlogodišnjim dolaskom Kristijana Ronalda u Al Nasr, arapske vlasti su rešile da krenu ofanzivno u razvitak svoje lige, što ih danas čini bliže kineskom modelu, jedino pitanje je da li će duže istrajati.

Ko je sve do sada pojačao Saudi Pro Ligu?

Ovim putem upoznaćemo se bolje sa najelitnijim takmičanjem. Redom ćemo ići, klub po klub, i koga su do sada sve doveli.

Abha- Tim koji je relativno skoro uzleteo u najveći rang takmičenja. Nisu imali prilike da osvoje niti jedan trofej, a što se igrača tiče najpoznatije ime je ekvadorski napadač Felipe Kaisado. Vredno je pomena da tamo igra i rođeni brat Nemanje Matića, Uroš, dok je trener bivši selektor Poljske Česlav Mihnevič.

Al Ahli- Jedan od četri najveća kluba Saudijske Arabije, koji je nedavno preuzeo i gorepomenuti Nacionalni Investicioni Fond. Klub iz Džede, koji deli stadion sa Al Itihadom, tri puta je osvajao prvenstvo, dok se prošle sezone kao prvi vratio u najači rang takmičenja.

Što se njihovih igrača tiče, pre samo nekoliko dana dogovorili su Rijada Mareza, a tammo će ga čekati bivši igrač Liverpula Roberto Firmano, i golman Čelsija Eduard Mendi.Tu su još nekadašnji igrači Lidsa Ezgjan Alioski i Modu Berou, kao i bivši štoper Lacija Bastos. Trener se još traži.

Al Etifak- U klubu, koji je svoj poslednji trofej osvojio davne 1980. godine, najpoznatije ime je naravno Stiven Đerard, koji je bio prva akvizicija tima.

Transferi se u ovom timu tek očekuju, Stivi Dži uveliko radi na dovđenju Hendersona iz Liverpula, a u ekipi je od poznatijih imena švedski reprezentativac Robin Kaison, kao i nekadašnji povremeni reprezentativac Nemačke Amin Junes.

FUDBAL NA PETROL Upoznajte saudijsku ligu i sve propale projekte iz prošlosti

EPA/ Martin Divisek

 

 

Al Fateh- Tim koji sa klupe predvodi iskusni hrvatski stručnjak Slaven Bilic, jedanput je samo bio prvak Saudijske Arabije, i to 2013.

Najpoznatiji igrač im je trenutno Kristian Teljo, nekada napadač Barse, tako da je vrlo verovatno da i tim iz Al-Ahse aktivno traga za pojačanjima.

Al Fahja- Ekipu koju predvodi nama dobro poznat stručnjak i bivši trener i fudbaler Partizana, Vuk Rašović, jedanput je osvojila prvenstvo 2017. i Kup Kralja 2022. godine.

Vuk u svjoj ekipi uglavnom ima od stranaca igrače iz regiona. Heroja tima i bivšeg kapitena Partizana Vladimira Stojkovića na golu, zatim Gojka Cimirota, Aleksandra Trajkovskog, kao i bivšeg napadača Zvezde Milana Pavkova.

FUDBAL NA PETROL Upoznajte saudijsku ligu i sve propale projekte iz prošlosti

Printscreen

 

 

Ostatak tima nije dovoljno poznat, jedino još vredno pažnje za pomenuti je da igraju na najmanjem stadionu u ligi, Kralj Salman sport siti stadionu, koji prima svega 7000 gledalaca.

Al Hazem- Ovo je tim koji je promovisan u prvu ligu prošle sezone. Ekipu predvodi Porugalac Filipe Gouveia, i nema jedno ime vredno pomena. Nikada nisu osvojili niti jedan trofej.

Al Hilal- Apsolutni saudijski i azijski rekorder po broju titula, četiri puta je osvajao Ligu šampiona Azije, a 18 puta nacionalni šampionat.

Ekipu je ovog leta preuzeo legendarni portugalski trener Žorž Žezus, a Al Hilal je bio i više nego aktivan na tržištu.

FUDBAL NA PETROL Upoznajte saudijsku ligu i sve propale projekte iz prošlosti

Masanori Jošida

 

 

Pored našeg asa Sergeja Milinkovic-Savića, koji je došao iz Lacija, tu su još i Kalidou Koulibali, bivši štoper Čelsija, Rúben Neves koji je stigao iz Vulvsa, kao i André Carrillo, reprezentativac Perua, i bivši igrač Benfike i Votforda.

Al Itihad- Klub koji uz Al Hilal čini "Saudijski klasiko", aktuelni prvak kog  trenutno sa klupe predvodi bivši trener Vulverhemptona i Totenhema Nuno Espirito Santo.

Karim Benzema

EPA

 

 

Stigao je, kažu, Karim Benzema na dvogodišnji ugovor vredan 400 miliona funti, zatim Kante iz Čelzija, kao i napadač Seltika Žota, što je jasan znak da klub želi titulu naredne sezone.

Al Nasr- Ekipa podređena Kristijanu Ronaldu, čiji učinak od 14 golova nije bio dovoljan za titulu prošle sezone, naterao je gazde kluba da se otvore za Marcela Brozovića bivšeg vezistu Intera, kao i za Lensovog Seku Fofanu.

Kristijano Ronaldo

EPA

 

 

Pored njih, u ekipi su još bivši Arsenalov golman David Ospina, bivši argentinski reprezentativac Gonsalo Martines, nekadašnji napadač Benfike Taliska i dedanzivac iz Obale Slonovače Gislain Konan, dok ekipu od naredne sezone predvodi Portugalac Luis Kastro.

Al Ohdod- Njihov trener je Horhe Mendonka, a pored toga što nemaju poznatog trenera, nemaju ni poznate igrače. Pre samo pet godina su igrali treći nivo takmičenja.

Al Raed- Još jedan od manjih klubova u Saudi Pro Ligi. Sa klupe ga predvodi bivši trener Dinamo Zagreba, kao i Šahtijor Donjecka Igor Jovičević. Dele stadion sa Al Tavonom, rivalom iz Buraide. Takodje bez poznatih imena u igračkom kadru.

Al-Rijad- U prvu ligu ušli su ove sezone i upravo su angažovali belgijskog trenera Janika Fereru. Golman Martin Kampana je najpoznatiji igrač ove ekipe, sakupio je devet nastupa za Urugvaj.

Al Šabab- Tim koji je šest puta osvajao prvenstvo trenutno je u potrazi za trenerom, a zvezda tima je bivši igrač Valensije Ever Banega. Pored njega, tu su još i kolumbijski reprezentativac Gustavo Kueljar, kao i golman Seung-gju Kim, koji je s Južnom Korejom bio na tri svetska prvenstva.

Al Tavun- Trener osvajača Kupa kralja 2019. je Brazilac Perikles Ćamusca, što mu je 30. trenerski posao u karijeri, iako mu je tek 57 godina. Najpoznatiji igrač je Leandro Tawamba, bivši napadač Partizana, koji je svojevrsna legenda u ovom klubu. 

Al Tai- Bez poznatih imena u sastavu. Nikada nisu osvjoili trofej, a šansu da ove sezone to promeni imaće hrvatski stručnjak Krešimir Režić.

Al Vehda- Tim, koji se inače ove sezone spremao u Srbiji, osnovan je pre 88 godina, a poslednji trofej je bio Kup Kralja 1966. Grk Jorgos Donis je trener, a od poznatijih igrača u sastavu je reprezentativac Kostarike Oskar Duarte.

Damak- Najzvučnija imena u ekipi su Domagoj Antolić, koji ima šest nastupa za Hrvatsku, te Adam Maher koji je igrao za Holandiju. Ekipu od ovog leta sa klupe predvodi legendarni rumunski igrač Kozmin Kontra.

Kalej- Pedro Emanuel trener je ove ekipa koja se prošle sezone jedva spasila ispadanja. Bivši povremeni reprezentativac Argentine Lisandro Lopez i igrač Intera i Benfike najpoznatiji je fudbaler ovog kluba.

To bi bili svi timovi koji će predstavljati sebe u Saudi Pro ligi, a koliko i da li će moćni Šejci istrajati u svom planu da podignu domaću ligu na nivo lige petice, videćemo.

Postoji i priča da se sve ovo radi zbog čistog PR-a, odnosno imidža same zemlje. Čisto da vam umesto diktature, političkih hapšenja i egzekucija, kao i pranja para na pamet padne Kristijano Ronaldo, Karim Benzema ili neko sličan.
Samo će vreme pokazati koliko istrajno i iskreno Saudijci ulaze u ovaj projekat. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading