LETE ORLOVI Luka Jović za Alo! o Fjorentini, povratku u golgetersku formu, kvalifikacijama: MORAMO U NEMAČKU!
Foto: Alo/Alo!/Marko Metlaš

 

Frankfurt će leta 2024. biti jedan od domaćina EP u fudbalu. Možda baš Srbiji, koju, dabome, vidimo na šampionatu u Nemačkoj. Tim više posle maksimalnog starta (6/6 bodova) u kvalifikacijama.

LETE ORLOVI Luka Jović za Alo! o Fjorentini, povratku u golgetersku formu, kvalifikacijama: MORAMO U NEMAČKU!

Profimedia

 

Lakše je sa Srbima

Luka nije jedini Srbin u Fjorentini, i to mu, kaže, mnogo znači.
- Generalno, atmosfera u timu je odlična, a boravak u Firenci su mi olakšali Nikola (Milenković) i Aleksa (Terzić). Mnogo je lakše prilagoditi se kad čujete svoj jezik i kad znate da imate prijatelje u blizini, kako na terenu, tako i van njega.

Frankfurt je, znamo, dom Ajntrahta, koji je proslavio Luka Jović onom fantastičnom sezonom 2018/19. s 27 pogodaka i „orlovima“ s Majne doneo rekordan klupski transfer - 63 miliona evra od Reala. Danas napadač Fjorentine priča za Alo! o borbi reprezentacije da se konačno pojavi na kontinentalnom takmičenju, dolasku u Firencu, povratku u golgetersku formu...

- Tempirali smo formu za poslednju trećinu sezone i odlučujuće borbe u sva tri takmičenja. U odličnoj smo seriji, vezali smo 12 mečeva bez poraza pre susreta s Lehom, od toga čak devet pobeda, i igramo s mnogo samopouzdanja koje proizilazi iz dobrih rezultata. Lično, kao i svakom napadaču, od presudne je važnosti da ostanem zdrav i da imam kontinuitet na terenu. Kad god je bilo tako, golovi nisu izostali.

LETE ORLOVI Luka Jović za Alo! o Fjorentini, povratku u golgetersku formu, kvalifikacijama: MORAMO U NEMAČKU!

EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

 

Koliko ti znači nedavni pogodak protiv Milana?

- Svaki mi je bitan kako bih ponovo ušao u prepoznatljivu formu i nadam se da ću u finišu sezone imati kontinuitet, kako u igrama tako i u golovima. Naravno, sjajan osećaj je dati gol Milanu, aktuelnom šampionu Italije, naročito što je, ispostavilo se, bio odlučujući samo nekoliko minuta po ulasku u igru. Jednako mi znače i golovi u Ligi konferencije.

LETE ORLOVI Luka Jović za Alo! o Fjorentini, povratku u golgetersku formu, kvalifikacijama: MORAMO U NEMAČKU!

EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

 

Real je najveći, ali je došao prerano

Jović je u leto 2019. bio jedna od zvezda prelaznog roka. Napustio je Ajntraht i prešao u Real...
- Stadion „Santjago Bernabeu“ je najveća fudbalska pozornica, a Real najveći klub na svetu. Sve što uradite, ili ne uradite, u dresu Reala pod konstantnom je lupom javnosti i medija. Posle dobrih igara u Ajntrahtu, sva svetla i očekivanja navijača i rukovodstva u Madridu bila su uperena u mene. Pored ogromnog nametnutog pritiska, ali i povreda i pojave koronavirusa koji je promenio mnogo toga, čini se da tajming mog dolaska nije bio adekvatan i da sam prerano napustio Nemačku. Sve to uticalo je da ne pokažem ono što me preporučilo kraljevskom klubu. Ipak, neverovatno iskustvo predstavlja sam boravak u Madridu, treniranje i igranje u ekipi s višestrukim osvajačima najvećih nagrada i trofeja u fudbalu.

Reprezentacija je u kvalifikacionom ciklusu za Nemačku 2024, kakva su očekivanja?

- Plasman na Evropsko prvenstvo predstavlja izazov za sve nas. Pa pogledajte samo iz mog ugla. Poslednji put smo učestvovali na EP 2000, tad sam imao samo tri godine, danas 25! Što je mnogo, mnogo je. Ta pauza mora da se završi. Propustili smo priliku u prošlim kvalifikacijama, sećamo se dobro tog meča protiv Škotske u Beogradu. Iskusni smo, imamo kvalitet, to smo pokazali u prve dve utakmice. Osvojeno je šest bodova, nismo primili gol, spokojni i s mnogo optimizma, kao i neophodnog opreza, dočekujemo jun i meč protiv Bugarske. Nova tri boda u gostima biće možda i ključna za jedno od prva dva mesta u grupi koja vode direktno u Nemačku. Žao mi je što sam u martu vrlo brzo morao da napustim tim, ali infekcija je bila takva da nije bilo druge opcije. 

Kakva je saradnja sa selektorom Stojkovićem?

- Znamo svi vrlo dobro da je atmosfera u nacionalnom timu promenjena u velikoj meri nabolje dolaskom Dragana Stojkovića na mesto selektora. Ostvaren je plasman na Svetsko prvenstvo, bili smo najbolji u Ligi nacija i prvi put bićemo u najboljoj diviziji tog takmičenja. Mogli smo više u Kataru, toga smo svesni, ali svako iskustvo mora da nas nauči nečemu pozitivnom. Na meni je, kao i na svakom reprezentativcu, da cenimo poverenje selektora Stojkovića, da maksimalno poštujemo sve što se od nas traži i da prilikom svakog okupljanja i na svakoj utakmici pokažemo kako se bori i gine za dres Srbije. I kad je tako, saradnja mora da bude besprekorna.

LETE ORLOVI Luka Jović za Alo! o Fjorentini, povratku u golgetersku formu, kvalifikacijama: MORAMO U NEMAČKU!

EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

 

Fjorentina može do trofeja

„Viola“ ima odličnu sezonu, april odmiče, a ponos Toskane je i dalje na tri fronta.
- Zadovoljan sam u Italiji, imam odličan odnosom sa svima u klubu, s predsednikom Komisom na čelu. Cilj nam je da kroz prvenstvo obezbedimo učešće u Evropi i naredne sezone. Fokus je, naravno, i na četvrtfinalu Lige konferencije protiv Leha i revanšu polufinala Kupa Italije protiv Kremonezea. U dobroj smo poziciji i imamo kvalitet da osvojimo trofej ove sezone.

Planovi za budućnost? Bilo je priča o promeni sredine tokom ove sezone...

- Moji planovi su isključivo u vezi sa Fjorentinom. Potpuno smo koncentrisani na finiš sezone i želju da obradujemo navijače. Posvećen sam ličnom napretku, vraćanju u formu i dobrobiti ekipe. Imamo zgusnut raspored, ali kad igrate na najvišem nivou, to se podrazumeva. Uostalom, vrlo je nezahvalno u ovom delu sezone govoriti o planovima za budućnost. Da sačekamo da se završi i onda da se podvuče crta i razmišlja o budućnosti. Fjorentina je veliki klub s ogromnim brojem navijača, to mora da se poštuje. Moj učinak mora da bude u službi kluba, gde god da igram tome težim. I očekujem da ću do kraja sezone imati razloga da budem zadovoljan što se tiče ličnih i ambicija Fjorentine - poručuje Luka Jović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading