ŽIVOT MU NIJE BIO BAJKA Pele u mladosti nije imao za hranu, jeo je hleb i parče banane
Foto: EPA/EPA

Mladost jednog od najvećih nije bila laka niti jednostavna.

- Uvek smo bili bosi i nosili odeću koju su drugi bacali. Kuća je bila mala, pretrpana, krov je prokišnjavao. Bez redovnih prihoda, sećam se više puta je jedina hrana koju je majka mogla da nam da hleb sa parčetom banane. Moja majka i baka su mi popravljali pocepane šortseve. Nosio sam košulje od platna za džakove od brašna. Nismo imali odgovarajuću odeću, naravno, čak ni loptu, a mi smo se snalazili tako što smo čarapu punili papirima i krpama. Trudili smo se da joj damo što specifičniji oblik, a kada je to postignuto, vezali smo je kanapom.

OVOGA SE STIDEO VELIKI PELE Sin fudbalske ikone dobio 33 godine zatvora - bolna rana najvećeg

Nije samo siromaštvo bilo ono najgore sa čim se Pele se tokom detinjstva susreo po prvi put i sa rasizmom, o čemu je i sam govorio.

- Bila je jedna devojka, jedna od prvih u koju sam bio zaljubljen, ali je njen otac ubrzo prekinuo vezu. Jednog dana je otišao u školu i prekorio je što se druži sa mnom "Šta radiš to? On je "negrinjo" (crnac)?" - vikao je, Mislim da je to bio prvi put kada sam direktno iskusio rasizam i bio sam totalno zapanjen. Kada je njen otac uzeo za ruku i odveo, bio sam toliko zapanjen da nisam mogao da se pomerim. Ona je gledala, a ja nisam uradio ništa. Onda sam otrčao kući i briznuo u plač. Nikada više nije razgovarala sa mnom - ispričao je Pele.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading