OD ŠVARCENEGERA DO VRHUNSKIH FUDBALERA Nekad su bili poznati sportisti, a zatim su se "bacili" u politiku, mnogi sa velikim uspehom (FOTO)
Foto: Youtube/Printscreen

Sport i politika zvanično ne idu zajedno, ali mnogo je primera u kojima su poznati sportisti po okončanju karijeri izabrali baš političke vode, a nekoliko njih sa velikim uspehom. 

Nećemo se u ovom tekstu baviti Srbijom, već samo inostranstvom i primerima koji su pokazali da sportisti kasnije mogu da se bave politikom, i to na veoma visokom novu. Često iskoriste sportsku popularnost koju su stekli tokom karijera, pa na tome grade uspešnu karijeru u politici. 

Veliki šampion, pa gradonačelnik 

Vitali Kličko (50) je danas gradonačelnik Kijeva, glavnog grada Ukrajine. Stariji od braće Kličko je u politiku ušao još 2005. godine i njome se od tada bavi aktivno i uspešno.

OD ŠVARCENEGERA DO VRHUNSKIH FUDBALERA Nekad su bili poznati sportisti, a zatim su se

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

 

Ubrzo pošto se 2013. penzionisao u boksu, godinu kasnije je postao šef kijevske administracije i njegov gradonačelnik. Bio je u „Bloku“ Petra Porošenka, kao i u ukrajinskom parlamentu. Danas ima stranku Ukrajinski demokratski savez za reforme koji u akronimu na ukrajinskom sačinjava reč „Udar“. Ova partija je osnovana 2010. godine i načelno se vodi liberalnim i evropskim vrednostima.

Vratiću se, i vratio se - u politiku

Arnold Švarceneger je naširoko poznat kao slavni glumac, ali je ovaj rođeni Austrijanac bio i guverner Kalifornije i političar. Njegova legendarna replika iz Terminatora: "Vratiću se", obistinila se kad je u pitanju politika. 

Svi ga znaju kao glumca, ali on je do filma stigao preko - sporta. Od mladih dana se bavio bodibildingom i bio je "Mister Olimpija" čak sedam puta.

OD ŠVARCENEGERA DO VRHUNSKIH FUDBALERA Nekad su bili poznati sportisti, a zatim su se

Foto: Youtube/Printscreen

 

Time je krčio sebi put do slave da bi postao Konan Varvarin, a politikom se bavi već decenijama. Bio je u savetu Džordža Buša Starijeg od 1990. do 1993. i zadužen za fitnes i sport. Funkciju 38. guvernera Kalifornije obavljao je od 2003. do 2011. godine.

Liberijska "strela" Žorž Vea od fudbala do predsedničke fotelje

Bio je mađioničar s loptom u nogama i vedeta PSŽ i Milana, a i jedan je od najboljih afričkih fudbalera svih vremena. Jedini je afrički fudbaler koji je proglašen za igrača godine u izboru FIFA

Vea je postao predsednik Liberije decembra 2017. kad je u drugom krugu pobedio Žozefa Boakaja i odmah se susreo sa problemima uz koje je odrastao kao dete u Monroviji. Valja napomenuti da se Vea skoro dve decenije aktivno bavi politikom.

Andrej Ševčenko - legenda koja nije uspela u politici

Za razliku od Liberijca, daleko manje uspeha u politici imala je još jedna legenda sporta i fudbala – Andrej Ševčenko. Po završetku karijere 2012. odlučio je da uđe u politiku i Progresivnu partiju.Ševčenkov politički pravac i stranka dobila je svega 1,58 odsto glasova na opštim izborima 2012. i nije obezbedila nijedno mesto u parlamentu. To je zapravo označilo i kraj kratke i neuspešne političke karijere Ševčenka, koji se koju godinu kasnije vratio fudbalu i nije se pokajao.

Obožavan u Milanu i Italiji, pa gradonačelnik u domovini

Gruzija Kaha Kaladze pimer je uspešnog političara posle sportske karijere. Kaladze je, kao gore pomenuti Kličko, takođe postao gradonačelnik posle izuzetne  fudbalske karijere tokom koje je najduže igrao za Milan (2001. - 2010). "Gruzijski san – demokratska Gruzija" je partija Kaladzea koji je tokom godina bio i u vladi kao ministar za energetiku, kao zamenik premijera. Pre četiri godine, 2017. je napustio ulogu ministra da bi se kandidovao za gradonačelnika Tbilisija i uspeo je u tome sa 51 odsto glasova.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading