Jago
Foto: EPA/EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Rođen u malenom gradu Tupa Jago je odrastao kao navijač velikog Palmeirasa. Tu je i otkriven kao veliki talenat pošto ga je njegov brat Adrijano Mijao koji je takođe košarkaš odveo na trening sa 13 godina. Odmah su shvatili u klubu kakav je biser, ali kada su 2016. u Palmeirasu zbog finansijskih problema morali da ugase košarkaški klub našao se u problemu omaleni plej.

- Došao sam iz Tupe u Sao Paolo sa 13 godina, nisam ni znao gde je hala Palmeirasa. Trener me je pokupio, vodio na treninge, brinuo se o meni. Paulistano me je tražio kada sam imao 15 godina i kada sam sa 17 godina odigrao poslednji meč za U19 tim Palmeirasa prihvatio sam njihovu ponudu. Te sezone sam im dao 56 poena i odmah su hteli da me odvedu u seniorski tim, ali sam ja hteo da završim sezonu u Palmeirasu - otkrio je za brazilski "ESPN" Jago.

POVRATAK Jaka Blažič se vratio u Cedevita Olimpiju

Ovo su bili počeci mladog Brazilca, a kasnije je preko Paulistanoa i Flamenga sa kojima je osvajao nacionalne titule u Brazilu, dospeo u nemački Ulm. 

Osim titule koju je "oteo" velikanima Bambergu, Albi i Bajernu on je daleko dogurao sa svojom ekipom i u Evrokupu. Prvo je Ulm bio treći u grupi A, a zatim je izbacio Budućnost u osmini finala. Na kraju je nemački tim ispao od kasnijeg finaliste Turk Telekoma, a Jago se našao na radaru crveno-belih.

Aca Petrović ga je prvi primetio.

- Prvi put sam ga upoznao, mislim da nije imao još ni punih 17 godina, prvu stvar koju sam uradio kada sam postao selektor Brazila je da malog Jaga stavim na mesto startnog plejmejkera ekipe. Počeo je protiv Čilea i u narednom godinama je pokazao ko je i šta je. Rođeni je lider, razmišlja kao plejmejker", počinje Aleksandar Petrović razgovor za Mozzart Sport i u dahu nastavlja:

"Nema puno igrača u Evropi kao što je on. Ako kao trener želite brzo neke poene, onda kažete Jago treba mi to i to... On je uvek spreman. Možda su to asistencije, opet je spreman, vidi sve na terenu. Istina, njegovo ime u ovom momentu nije toliko atraktivno kod navijača, naročito posle igrača kao što su Šabaz Nejpir, Teodosić ili ostali, ali verujte mi na reč, ovo je izvanredan potpis Zvezde, veliku stvar su napravili - rekao je Petrović.

Petrović je otkrio da bi moglo biti problema u komunikaciji sa mladim Brazilcem.

- Sa njim je potrebna komunikacija, stalna komunikacija. Problem je što mu engleski nije jača strana, vrlo slabo priča engleski. Tu je normalno portugalski koji mu je maternji, ali i španski sa kojim se služi. S obzirom na veliki broj stranaca u Zvezdi pretpostavljam da će se isključivo pričati engleski, ali znamo svi da Duško Ivanović perfektno govori španski. Mislim da će ipak morati Jagu da posveti vreme, da ga malo izdvoji. Siguran sam da Duško zna šta radi i šta od njega očekuje, uostalom vidim da je potpisan trogodišnji ugovor sa njim. Momak je u naponu snage i može samo da napreduje - konstatovao je Petrović.

Želi da bude kao Ajzea Tomas.

Nije ni čudo što želi da se ugleda na bivšeg asa Bostona s obzirom na sličnu konstituciju.

- Krenuo sam mnogo da ga pratim, da vidim šta on radi protiv viših igrača. Kako izvodi polaganja, koje šuteve uzima. Mnogo sam naučio gledajući ga. Divim se i Džonu Volu, on koristi svoju snagu na najbolji način i nije ga briga da li tim gubi ili dobija, on igra na isti način - rekao je jednom prilikom Jago.

Moglo bi da dodje do pomeranja Teodosića na dvojku.

Crveno-beli sada imaju veliki broj igrača koji mogu da prenose loptu, te bi Teo mogao da se vrati ulozi beka koju je imao u CSKA, kada mu je saigrac bio Nando De Kolo, koji je dosta zahtevao loptu u svojim rukama.

Šta Zvezda dobija u njemu?

Jago

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

 

 

Sasvim sigurno dobrog šutera i brzog prodornog igrača, koji je u stanju i da pronađe slobodnog igrača. U svim takmičenjima postigao skoro 1.000 poena, a uz veliku ulogu koju je imao u napadu Ulma imao je skoro 40 odsto šuta za tri.

Na 45 mečeva Bundeslige od početka sezone prosečno je imao 15 poena, 5,7 asistencija i 2,7 skokova.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading