BEN I BORJAN BLISTALI Zapažen učinak Zvezdinih reprezentativaca
Vladimir Marković

Crvena zvezda je tokom pauze imala čak devet prvotimaca koji su branili boje državnih timova u seniorskoj i mladoj selekciji.

Pet prvotimaca kluba sa stadiona "Rajko Mitić" je nastupalo za A selekcije, a radi se o kapitenu Milanu Borjanu, štoperima Aleksandru Dragoviću i Milošu Degeneku, kao i redovnim predstavnicima Gabona i Komorskih ostrva, Geloru Kangi i El Fardu Benu. Osim u A selekcijama, Crvena zvezda je imala predstavnike i u reprezentacijama U21, U20 i U19. Miloš Gordić branio je boje Srbije u mladoj reprezentaciji, Strahinja Eraković je bio deo tima do 20 godina, dok su Lazetić i Stanković nastupali za selekciju u uzrastu do 19 godina.

Kapiten Milan Borjan je branio na sva tri meča reprezentacije Kanade, koja je u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo igrala protiv Hondurasa, SAD-a i El Salvadora. U prva dva duela protiv Hondurasa i SAD-a rezultat je bio nerešen (1:1), dok su u poslednjem meču savladali ekipu Salvadora (3:0), a kapiten Zvezde je uspeo da sačuva mrežu svog tima.

Defanzivac Miloš Degenek je dobio poziv selektora Australije za dve utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ali nije zabeležio nastup na mečevima koje je Australija odigrala potiv Kine i Vijetnama. Standardni reprezentativac Austrije Aleksandar Dragović takođe je bio deo tima u tri utakmice kvalifikacija ze predstojeće Svetsko prvenstvo i zabeležio dva nastupa. Propustio je Dragović prvi meč protiv Moldavije u kojem je njegov tim slavio (2:0), dok je protiv Izraela odigrao prvo poluvreme, a reprezentacija Austrije je poražena na gostujućem terenu (2:5). U poslednjem meču protiv Škotske štoper je bio na terenu svih 90 minuta, a njegov tim je poražen minimalnim rezultatom.

El Fardu Ben, koji nastupa za reprezentaciju Komorskih ostrva, branio je boje A selekcije u prijateljskim mečevima, budući da njegov tim neće biti deo Svetskog prvenstva u Kataru. Dva prijateljska duela odigrao je Ben, u prvom protiv Sejšela je u igru ušao u 56. minutu, ali je izuzetno brzo stigao do het-trika, a meč je završen rezultatom 7:1. Drugi duel odigran je protiv Burundija, a Ben je je ovog puta na terenu proveo svih 90 minuta i slavio minimalnim rezultatom. Vezista Gelor Kanga bio je deo selekcije Gabona u kvalifikacionim mečevima za Svetsko prvenstvo. Reprezentacija Gabona odmerila je snage sa Libijom i Egiptom, u prvom meču je doživela poraz (1:2), dok je u drugom rezultat bio nerešen (1:1). Kanga je u prvom meču proveo svih 90 minuta na terenu, dok je protiv Egipta izašao iz igre u 67. minutu.

Prvotimci Crvene zvezde su bili deo i mlađih selekcija. Miloš Gordić je branio na obe utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. U prvom meču protiv Ukrajine srpski tim je izgubio 0:1, dok se utakmica protiv Severne Makedonije završila bez golova. Strahinja Eraković je branio boje Srbije u prijateljskoj utakmici protiv Italije, koja je završena pobedom "orlića" od 1:0, a mladi štoper tima je proveo na terenu svih 90 minuta. U omladinskoj selekciji Srbije takođe je bilo Zvezdine dece, a Marko Lazetić i Nikola Stanković su branili boje boje Srbije u okviru turnira “Stevan Vilotić – Ćele”. Odigrana su tri meča i ostvarene tri pobede, redom su pobeđivani Azerbejdžan, Crna Gora i Mađarska, a reprezentaciji Srbije je zasluženo pripao trofej. Za najboljeg mladog igrača turnira proglašen je napadač našeg kluba Marko Lazetić.  

Takođe, i pozajmljeni igrači Zvezde su imali zapaženu ulogu u reprezentativnim selekcijama, to su: Ričard Odada (seniorski tim Kenije), Andrija Katić, Vladimir Lučić i Andrija Radulović (U20 tim Srbije), Marko Ćopić, Uroš Lazić, Stefan Despotovski, Nikola Knežević, Nikola Mituljikić, Jovan Mituljikić, Matija Gluščević (U19 tim Srbije). 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading