U RINGU JE RUŠIO LJUDE BEZ PROBLEMA, ALI GA JE ŽIVOT VIŠE PUTA NOKAUTIRAO!  Tajsonov život je više od filmske priče, ipak posle svakog pada "Gvozdeni Majk" bi ponovo stao na noge!
EPA/Etienne Laurent

"Gvozdenog Majka" (55) svi će pamtiti kao jednog od najvećih  boksera svih vremena, njegov životni put je bio stranputica, ali on bi uvek pokazao koliko vredi.

Tajson je mnogo više od boksera, pa čak i od sportiste, on je neko ko je prošao kroz sve životne okolonsti, nekad kao pozitivac, a nekad i kao negativac.

DETINJSTVO

Majk nije imao lako odrastanje. Imao je samo dve godine kada je njegov otac napustio porodicu. Majka se sama morala da brine o njemu, kao i o njegovom bratu Rodniju i sestri Deniz.

Kao klinac je često bio problematičan, učestvovao je u pljačkama i tučama, do 13. godine uhapšen je čak 38 puta.

Njegov potencijal za "plemenitu borilačku veštinu" je uočio bokserski menadžer i trener Kas Damato koji je prvi počeo da veruje da Majk može da bude veliki šampion.

Damato i njegova supruga nisu imali dece, tako da je on obezbio boravak u njihovoj kući, a  na njemu je bilo samo da marljivo trenira i čeka idealnu prilku da zablista.

Kada je imao 16. godina umrla mu je majka, a to je još još više učvrstilo njegov odnos sa Kasom Damatom koji mu je bio poput roditelja.

PRVI TRENER MU PRETIO PIŠTOLJEM

Kada je došao u kamp, Kas Damato mu je dodelio Tedija Atlasa za trenera.

Ipak, nije ni tu sve išlo bajno. Jednog dana Atlas je besan napao Tajsona jer je Majk njegovu rođaku uhvatio za zadnjicu.

Prilikom toga potegao je pištolj na njega,  a onda je Damato je odlučio da otpusti Atlasa, a na njegovo mesto je došao Kevin Runi koji će biti presudan za njegov uspeh, a mnogi će reći i propast.

STRAŠNI NOKAUTI, SVETSKA TITULA I POTOP

Profesionalna karijera Majka Tajsona krenula je munjevito. Nizao je pobede brutalnim nokautima, protivnici su padali, a njegova slava je rasla.

Nagađao se dan kada će on postati svetski prvak, ipak taj momenat nije dočeko njegov zamenski roditelj Kas Damato koji je umro 1985. godine, dok je Tajson titule stigao 22. novembra 1986  pobedom nad Trevorom Berbikom. On je tako postao najmlađi šampion teške kategorije u istoriji boksa.

Nakon tog trijumfa, "Gvozdeni Majk" je nastavio da niže pobede. Činilo se da će ostati nepobediv do kraja karijere, ali život je pun uspona i padova.

Momenat kada je odlučio da raskine saradnju sa svojim trenerom Kevinom Runijem, a u isto vreme počne da gradi poslovni odnos sa najvećim bokserskim promotorom Donom Kingom mnogo će uticati na njegovu karijeru.

Borba sa Baster Daglasom 11. februara 1990. godine u Japanu trebala je da bude još jedan lagan zalogaj za Majka, ipak desilo se nešto potpuno drugačije.

Potpuni autsajder Baster Daglas nokautirao je Majka u 10. rundi i tim potezom šokirao je svet i pokvario planove moćnim bokserskim promotorima.

Ipak, ono što je najbitinije pokazao je da i Tajson ima slabosti. Mnogi bokserski stručnjaci i danas tvrde da se Majk nikada nije oporavio od tog poraza, te da od kada je prestao da trenira sa Kevinom Runijem nije više bokserski napredovao.

OPTUŽEN ZA SILOVANJE KOJE NIKAD NIJE PRIZNAO

Tajson je uvek važio za opasnog momka, mnogo loših postupaka iz svog života je priznao, ali postoji jedan čin koji je uvek poricao 

U julu 1991. godine osuđen je zbog silovanja devojke od 18 godina, Dezire Vašington. Ona je opisala da se to dogodilo u hotelskoj sobi u  Indijanapolisu, a Tajsonov vozač je na sudu priznao da je devojka bila u šoku kada je izašla iz sobe, dok su potvrdu silovanja izneli i zdravstveni radnici koji su pregledali Dezire. On je zbog toga 1992. završio u zatvoru dok je bio u naponu snage.

Kada bi pričao o tome, Tajson je uvek jasno davao do znanja da on to nije uradio.

- Mnogo je stvari zbog kojih sam mogao da odem u zatvor i zbog kojih sam zaslužio da odem u zatvor, ali to nije bila jedna od njih. Nisam to uradio i nikad neću priznati da jesam - rekao je jednom Majk.

RIVALSTVO SA HOLIFELDOM I MOMENAT KOJI SVI PREPRIČAVAJU

Tajson se vratio u ring 1995. godine. Posle dve pobede imao je borbu za titulu svetskog prvaka protiv  Franka Bruna kojeg je pobedio  tehničkim nokautom u trećoj rundi.

Usledio je meč sa Evanderom Holifildom 9. novembra 1996. godine u  Las Vegasu. Holifild je ostvario trijumf u 11. rundi tehničkim nokautom.

Drugi poraz u svojoj karijeri, Tajson je želeo žarko da osveti, ipak to mu nije pošlo za rukom.

Naravno sedam meseci kasnije organizovan je revanš u kojem je Tajson uradio nešto o čemu se će se večno pričati. 

"Gvozdeni Majk" je diskvalifikovan u 3. rundi jer je Holifildu dok su bili u klinču odgrizao deo uveta.

Mnogi taj čin kometarišu kao momenat kada je Tajson najviši nivo mentalne slabosti.

BANKROT, A ONDA NOVI POČETAK

Tajson je 2003. godine proglasio bankrot. Iako je u svojoj karijeri samo od borbi zaradio više od 300 miliona dolara.

Tada su mediji pisali da njegov dug iznosi oko 25 miliona dolara.

Ipak, godinama kasnije Tajson je uspeo da uspostavi stabilniji način života. Njegova situacija se popravila i životno i finansijski.

Danas živi na svom ranču, uzgaja marihuanu, ima svoj podkast, a prošle godine se vratio i u ring u sklopu egzibicionog meča sa Rojom Džonsom Juniorom.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading