Ribočuvari spasili smrti ribokradicu
Branko Janačković
Ribočuvari spasili smrti ribokradicu

Branko Janačković

Ribočuvari spasili smrti ribokradicu, Foto: Branko Janačković

Incident se desio 13. aprila oko 19.15 časova na jednoj od pritoka reke Toplice (naziv reke poznat redakciji) na kojoj se mreste skobalji, čiji je ribolov upravo zbog toga i zabranjen.

"U vanrednoj kontroli ribokrađe zatekli smo čoveka u reci i kraj njega mrežu. Nije mogao da se pomeri a glava mu je već bila u ledenoj vodi. Da nismo naišli ne verujem da bi izdržao živ još više od jednog sata jer je voda bila ledena, nastupila bi hipotermija. Rekao nam je da je pio alkohol, da je mreža za krađu ribe njegova i da je upao u reku. I sam je priznao: "da vas nije bilo ovde, ja bih ostao u reci", priča ribočuvar Dragan Mijajlović.

Ribočuvari spasili smrti ribokradicu

Branko Janačković

Ribočuvari spasili smrti ribokradicu, Foto: Branko Janačković

Ribočuvari čoveku pomogli da izađe iz vode na suvo pružili mu prvu pomoć i ponudili da pozovu Hitnu pomoć ako je povređen.

Kazna do 150.000 dinara plus 6.500 dinara po komadu ribe Kumanović upozorava da se kazne za nelegalan ulov ribe kreću od 5.000 do 150.000 dinara a da se prema odštetnom cenovniku dodatno naplaćuje I po 6.500 dinara po komadu uhvaćene ribe u mrestu

Ali, zbog pokušaja nelegalnog hvatanja ribe protiv njega će biti podneta prekršajna prijava jer se spremao da postavi "vršku" na mestu gde se mreste skobalji.

Direktor "Južne Morave" II Nikola Kumanović kaže da je zbog mresta skobalja podignuta na noge cela ribočuvarska služba koja neprkidno patrolira vodama na jugu Srbije.

"Skobalj je autohtona vrsta ribe, ne može se kupiti na tržištu jer se ne uzgaja u ribnjacima. Mresti se potpuno prirodno, u rekama. Kada dođe vreme mresta, ribočuvari su u neprekidnom dežurstvu jer su tada najčešće ribokrađe. I ove godine imamo pune ruke posla, a situacija je još teža jer je mrest počeo pre Velikog petka kada je posna trpeza pa neki krenu u krivolov da bi došli do ribe. Protiv svih koji budu uhvaćeni u krađi ribe biće podnete prijave", kaže Kumanović.

Ribočuvari spasili smrti ribokradicu

Branko Janačković

Ribočuvari spasili smrti ribokradicu, Foto: Branko Janačković

 

Komentari (7)

momazver

14.04.2017 17:50

UF! Kao sportski ribolovac, sa izvadjenom ovogodišnjom dozvolom, ne smem ni da napišem šta sam prvo pomislio!

Gladan narod

14.04.2017 18:10

Glad je teška. Evo čovek pokušao da se snadje. Da bi razbio strah od kradje upotrebi alkohol i umalo da pogine. Nahranite čoveka.

Laki

15.04.2017 11:20

@Gladan narod - Ako je imao novac za alkohol imao je i za hranu, ne politizujte događaj, i treba ga osuditi, zasto mi ribolovci placamo dozvole dok se pojedinci bogate ribokrađom

Gladan čovek

14.04.2017 19:07

Nahranite čoveka.

Kolporter

14.04.2017 21:21

Bogat čovek,napio se pa iz besa otišao na reku da nafata ribe da ošteti nam državu. Nemilim događajem upade u ledenu reku a srećom naiđoše prepošteni čuvari divlje ribe koja se sama razmožava bez njihove pomoći. Spasiše oni njegov goli život a on iz zahvalnosti im dade lične podatke ne bi li mu napisali kaznu za kupanje u ladnoj reci,ne zna se kojoj. Poznato redakciji. Pozdrav iz Soko Banje.

bugi

14.04.2017 22:43

U selo Centa Tamis rukavac izmedju Zrenjanina i Beograda mestani ribokradice strujarosi mrezarosi svu su ribu potamanila .Zasto ribolovci placaju dozvole uopste ???.

Bane

15.04.2017 07:47

Steta sto su naisli ribocuvari.