Njeno veličanstvo paprika
shutterstock
Njeno veličanstvo paprika

shutterstock

Njeno veličanstvo paprika, Foto: shutterstock

 

Đuveč u teglici

POTREBNO JE:

- 1 l ulja
- 2 kg crnog luka
- 2 kg šargarepe
- 4 kg paprike
- 2 kg plavog patlidžana
- 6 kg paradajza
- 2 kesice bibera
- nekoliko listova lorbera, so

PRIPREMA:

Nasecite luk, šargarepu, paprike, plavi patlidžan, oljuštite i isecite crveni paradajz. Ulijte u veću šerpu ulje i stavite da se zagreje, pa najpre upržite luk, dodajte zatim šargarepu, pržite nekoliko minuta zajedno, dodajte paprike, pa plavi patlidžan i na kraju paradajz. Kuvajte zajedno još 20-25 minuta. Dodajte listove lovora, posolite po ukusu i vruće sipajte u tegle, zatvorite i okrenite naopako i tako ostavite dok se ne ohlade. Zimi ga možete spremati kao paprikaš ili đuveč, sa mesom ili bez.

Šareni ajvar

POTREBNO JE:

- 12 kg paprike
- 3 kg plavog patlidžana
- 2 kg šargarepe
- 1,5 l ulja
- 250 g šećera
- 200 ml sirćeta
- 4 kašike soli
- 100 g senfa

PRIPREMA:

Papriku i plavi patlidžan ispecite, oljuštite i sameljite. Šargarepu skuvajte i takođe sameljite. Sve to izmešajte i dodajte ulje, šećer, sirće i so. Kuvajte u dubljoj šerpi na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje, dok varjača ne počne da ostavlja trag po dnu šerpe. Sklonite sa ringle i kad se malo prohladi dodajte senf. Čiste i suve tegle stavite u rernu, uključite na 100 stepeni i posle 15-20 minuta izvadite tegle i odmah sipajte vruć ajvar. Zatvorite tegle, uvijte ih u peškir i ostavite ih da se ohlade.

Paprike u pavlaci

promo

Paprike u pavlaci, Foto: promo

Paprike u pavlaci

POTREBNO JE:

- 1 kg paprike
- so
- 500 g mladog sira
- 1,5 l mleka

PRIPREMA:

Očistite kilogram paprika, najbolje somborke, jer su sitnije i malo ljute. Paprike posolite iznutra, pa nakon desetak minuta ocedite sok koji su pustile. Mladi sir izdrobite viljuškom i po potrebi posolite, pa njime napunite paprike dopola i složite uspravno u posudu u kojoj će stajati. Prokuvajte masnije mleko sa kašikom soli, pa dok je još toplo prelijte paprike i dobro zatvorite posudu. Kad se ohladi i prenoći, stavite u frižider. Još tri puta na svakih pet dana odlijte višak tečnosti, pa prelijte novim posoljenim i prokuvanim mlekom, oko pola litra, opet da prenoće, pa u frižider. Nakon tri nedelje, činija će biti puna čvrste pavlake. Paprike u pavlaci su savršene kao prilog ili salata.