Svemirska sonda Detektor LISA PAthfinder
Profimedia
Svemirska sonda Detektor LISA PAthfinder

Profimedia

Svemirska sonda , Foto: Profimedia

Ovo je najbliže što je sonda prošla pored Jupitera u celoj njenoj misiji tokom koje treba da ostane oko dvadeset meseci kružeći oko planete, navela je NASA na svom vebsajtu.

Džuno je ušla u orbitu Jupitera 4. jula posle pet godina putovanja.

Ona je danas u 14.51 po centralnoevropskom vremenu bila na 4.200 kilometara od sloja oblaka ove gigantske planete.

"Prvi put imamo priliku da zaista izbliza gledamo kralja našeg Sunčevog sistema i da vidimo kako funkcioniše", rekao je Skot Bolton, glavni stručnjak za sondu Instituta u San Antoiju, u američkoj državi Teksas.

Sonda je teška 3,6 tona, pokreće se na solarnu energiju i putuje brzinom od 208.000 kilometara na sat.

Pri današnjem preletanju ona je prvi put aktivirala svojih osam naučnih instrumenata da proučavaju Jupiter. Preleti sonde Džuno na razdaljini izmedju 4.200 i 10.000 kilometara iznad oblaka Jupitera, mnogo su bliži od prethodnog rekorda od 43.000 kilometara koliko se planeti približila američka sonda Pajonir 11 (Pioneer) 1974.godine.

Misija Džuna koja je koštala 1,1 milijardu dolara početa je 5. avgusta 2011, i cilj joj je da sazna da li Jupiter ima čvrsto jezgro. Naučnici veruju da je Jupiter prva planeta Sunčevog sistema koja je formirala čvrsto jezgro ali ne znaju kako.

 

Komentari (1)

gaja gaja

27.08.2016 21:47

Znaju da je prva formirala jezgro ali ne znaju kako i to će da otkriju 4200 km iznad oblaka Pa ovo je sprdačina, po Zemlji hodamo hiljadama godina pa ne znamo šta je ispod. Neko će podeliti milijardicu, mašala!!!