Zova
shutterstock
Zova

shutterstock

Zova, Foto: shutterstock

Cvetovi zove bogati su eteričnim uljima, a njen plod sadrži glikozide, tanine, voćne kiseline i vitamin C, dok su svi delovi biljke bogati gvožđem, natrijumom i kalijumom. Neki od najčešćih zdravstvenih benefita jesu ti što leči i ublažava sinusne infekcije, grip, prehladu, iritacije na koži, stres... Koristi se i za ublažavanje simptoma polenske alergije.

- Polen kod alergičnih osoba izaziva haos u organizmu, naročito na proleće, kad su njegove koncentracije najveće. Na sreću, cvet zove može da pomogne u takvim situacijama. Zato pre nego što bez razmišljanja popijete tabletu na prvi znak crvenila kod očiju ili zapušenog nosa, popijte po čašu zovinog soka svakog jutra tokom sezone alergija i uživajte u danu bez neugodnih simptoma - kaže Milka Raičević, dijetetičar-nutricionista.

Domaći sok od zove

Potrebno je: 2,5 kg šećera, 2 neoljuštena limuna, 20 svežih zovinih cvetova, 85 g limunovog soka
Priprema: Stavite šećer u litar i po vode u najveću šerpu koju imate. Blago zagrejte, bez ključanja, dok se šećer ne rastvori. Mešajte s vremena na vreme. Izrendajte koru od limuna, pa limun isecite na kolutove. Kad se šećer rastvori, ostavite sirup da proključa, a zatim isključite ringlu. Cvetove zove isperite u hladnoj vodi, pa ih ubacite u sirup zajedno sa isečenim kolutovima limuna i izrendanom korom i dobro mešajte. Prekrijte šerpu i ostavite je 24 sata, da se prožmu svi ukusi. Nakon toga sok procedite i sipajte u bokale ili bilo koju posudu koja vam odgovara. Možete ga odmah konzumirati, a u frižideru može stajati šest nedelja.

 Zova sadrži vitamin C, koji je važan za zdravlje kože, krvnih sudova, ligamenata i tetiva. Pored vitamina C, sadrži i veoma moćan antioksidans - kvercetin.

- Takav visokoantioksidantski sadržaj čini zovu delotvornom u čuvanju vašeg tela od oksidativnog stresa. Istraživanja su pokazala da se posle samo dve nedelje konzumacije soka ili čaja od zove ispitanicima smanjio nivo holesterola i triglicerida. Manje holesterola znači manje problema sa srčanim mišićem i znatno smanjuje šanse za moždani ili srčani udar - ističe Milka Raičević.

Zova cveta do sredine juna, pa je sad pravo vreme da iskoristite sva njena lekovita svojstva.