Salvador Sobral
printscreen
Salvador Sobral

printscreen

Salvador Sobral, Foto: printscreen

- Živimo u svetu potrošne muzike. "Brza hrana" muzike bez bilo kakvog sadržaja. Mislim da će ovo biti pobeda za muziku, sa osobama koje čine da ona zapravo ima neko značenje. Muzika nije vatromet, muzika je emocija - rekao je mladi Portugalac.

Inače, pobedničku pesmu "Amar pelos dios" Salvador je, nakon proglašenja, izveo sa sestrom koja je napisala tekst za ovu numeru.

 

Sa 758 poena Portugalija je zauzela ubedljivo prvo mesto, dok je drugoplasirana Bugarska imala 615 poena. Trećeplasirana je Moldavija koja je osvojila 374 poena.

Glasanje srpskog žirija

Prošlogodišnja predstavica Srbije na Evroviziji prezentovala je glasove srpskog žirija, koj je 12 poena dao Portugaliji. Osim predstavniku Portugalije, od Srbije poene su dobili i: Bugarska, Italija, Švedska, Australija, Moldavija, Austrija, Jermenija, Izrael i Mađarska.

Revijalni deo Evrovizije

U revijalnom delu takmičenja, nastupila je i Ruslana, koja je pobedila na Evroviziji 2004. godina.

A pred sam kraj takmičenja, tokom nastupa prošlogodišnje pobednice Džamale, desio se svojevrsni skandal, kada je mladić iz publike, izašao na scenu i skinuo pantalone i pokazao nagu zadnjicu milijonskom auditorijumu.

Oni su se borili za muzički tron Evrope

Zanosna Alma, predstavnica Francuske, zatvorila je takmičarski deo 62. Evrovizije pesmom "Requiem".

Кraj neizvesnosti na Evroviziji, Portugalija i Italija favoriti

Kraj neizvesnosti ljubitelja Evrovizije je blizu za 200 miliona gledalaca večerašnjeg šoua u Kijevu gde su Portugalija i Italija favoriti, i uz vrlo politizovano odsustvo Rusije.

Evropski šou, više od 60 godina spomenik glamura i proslava za jedne, a kiča i neukusa za druge, zvanično su u zemlji sa ožiljcima trogodišnjeg rata otvorili ukrajinski voditelji Oleksandr Skičko Vladimir Ostaptčok i Timur Mirohničenko.

Portugalija, za koju nastupa muzičar slabašnog glasa Salvador Sobral, u poslednjim satima važi za favorita kladioničara za pobedu u takmičenju koje je svojevremeno na svetsku scenu iznelo švedsku grupu ABBA.

On čelno mesto deli sa energičnim Italijanom koji peva u pratnji "gorila", Frančeskom Gabanijem.

U očekivanju najdramatičnijeg dela takmičenja, prebrojavanja glasova, spektakl je otvorio IMRI, izraelski 25-godišnji pevač, s brzom pop-numerom "Osećam se živom" (I Feel Alive).

Francuska koja se nada svom prvom uspehu još od Mari Miriam s pesmom "Ptica i dete" (L'oiseau et l'enfant) iz 1977, nastupiće 26, poslednja s pesmom 28-godišnje Alme "Rekvijem".

Nepoznat pre svega nekoliko nedelja, Salvador Sobrala može da Portugaliji da donese prvu pobedu. Portugalski 27-godišnji umetnik s retkom bradom, pati od teške srčane slabosti koje ga je sprečila da učestvuje na probama. On se nametnuo setnom džez pesmom "Amar Pelos Dois" (Voleti za dvoje).

Italiju koja je dvaput pobedila, predstavlja Frančesko Gabani s pesmom "Occidentali's karma". Promuklog glasa, s retro brkovima, on se posebno istakao plesom u kojem ga prati "gorila".

"Gorila nije tu da zabavimo publiku", uveravao je taj 34-godišnji umetnik novinare pred finale. "Mi smo svi goli majmuni".

Šou obećava svoje tradicionalne ekstravagancije: predstavnik Azerbejdžana, Dihaj, peva uz čoveka s maskom konja na stolici, dok rumunski dvojac Ilinca i Aleks Florea kombinuje rep i jodlovanje.

U polufinalu se već dogodio trenutak u suzama kada je kandidatkinja Makedonije Jana Burceska na sceni dobila ponudu braka i prihvatila je uz aplauz.

Nastalo tokom gradjenja evropskog jedinstva, takmičenje Evrovizije je prvi put priredjeno u Švajcarskoj 1956. godine, usred Hladnog rata, od kada je postalo "soba odjeka" nacionalnih rivaliteta.

Sada, godinu dana posle veoma političke pobede Ukrajine nad Rusijom, taj kontekst se ponovo pokazao u zemlji koja priredjuje takmičenje, razorena s više od tri godine rata i bez ruske takmičarke Julije Samojlove.

Toj 27-godišnjoj ženi u invalidskim kolicimac odbijen je ulazak u Ukrajinu zbog pevanja na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014, što je dovelo do odbijanja Rusije da prenosi takmičenje za Pesmu Evrovizije i da bude isključena iz njega.

Prošle godine, Džamala je donela to evropsko takmičenje u Ukrajinu, koja je već bila domaćin 2005. godine s baladom koja je bila sećanje na progon krimskih Tatara u sovjetsko doba.

Za Ukrajinu, koja je na prozapadnom putu, ovo takmičenje je šansa da pokaže drugo lice u vreme kada se snage Kijeva bore s proruskim separatistima na istoku uz više od 10.000 mrtvih.

Glavni grad Ukrajine uložio je veliki trud da bi strani posetioci proveli u prazničnoj atmosferi.

Komentari (7)

SvetlanaP

14.05.2017 06:50

Pobeda ove pesme govori o apsurdu Evrovizije... svi izginuse da naprave spektakl... a onda tra la la ...pobedi... Najbolja pesma, najbolji glas... i najbolje predstavljanje je imala Bugarska... sa decakom od 17 godina koji ih je sve "pojeo za dorucak"!

BAKICAAA

14.05.2017 08:53

...hvala susjedima što nam ne daste ni jedan glas...

MIX

14.05.2017 13:49

@BAKICAAA - Ajde BAKICE kao da to ima veze,dali ili ne dali glas,on je svoje postigao,bio je najzapaženiji pjevač,kako stasom a najviše glasom,njega sigurno neće tako skoro zaboraviti,dok su neki zaboravljeni čim su sišli sa bine.Sviđao se nekima ili ne ostavio je utisak a to je za njega naj važnije,ako ste iz Hr znate da je bila Dora da nikad ne bi otišao.Koliko puta je pokušavao, a otišli sa neki koji njaču ojdaojdada mooja štikla,britak je na jeziku i to ga košta.Svako glasa za ono što želi.

Kolporter

14.05.2017 09:44

Kakva je to sprdačina od takmičenja pa to je strašno!

Baxuz

14.05.2017 11:13

Ovo je postalo besmisleno takmicenje odavno, a posle pobednickih pesama prosle i ove godine, ko normalan bi ulagao u pesmu i nastup i trudio se.

kasper

14.05.2017 11:40

Ima li u ovoj zemlji jos uvek nekog da ne vidi kakvo je ovo "takmicenje", i ko vuce sve konce.

djurdja

14.05.2017 17:55

@MIX Nit ima stas, nit ima glas.