Zemljotres u Iraku
Profimedia
Zemljotres u Iraku

Profimedia

Zemljotres u graničnoj oblast Irana i Iraka, Foto: Profimedia

Prethodno je zamenik guvernera provincije Modžtaba Nikerdar izjavio da tačan broj žrtava neće biti poznat u narednih nekoliko sati.

Kako navodi britanska agencija zemljotres je bio jačine 7,2 stepena Rihterove skale, ali pojedini svetski mediji idu i do jačine od 7,6 stepeni Rihtera. S druge strane, zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 stepeni i da je pogođen veći deo zemlje, uključujući i Bagdad.

Zemljotres je pogodio oblast jugoistočno od grada As-Sulajmanija koji se nalazi na samoj granici Iraka i Irana, a od Bagdada je udaljen 204 kilometra.

Iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje, prenosi Rojters.

Kako svedoci tvrde zemljotres je trajao oko pet minuta, s tim da je najači udar bio u prva dva.

AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na severozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje.

Prethodno je iranska državna televizija javila da je najmanje šest osoba poginulo u gradu na zapadu Irana.

Kako je prenela britanska agencija, u iranskom gradu Kasr-e Širin ima i dosta povređenih, dok iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice. na 10 kilometara dubine.

Potres se osetio i u susednim državama Kuvajtu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu, Saudijskoj Arabiji.

Zemljotres se osetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim delovima Izraela.

Zemljotres i kod istočne obale Japana

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale registrovan je danas kod istočne obale Japana, saopštio je američki geološki institut.

Zemljotres, čija je prva jačina bila procenjena na 6,1 stepen, pogodio je oblast na 351 kilometar istočno od Sendaja na ostrvu Honšu, na dubini od 9,5 kilometara.

Japanska metorološka služba je javila da je jačina zemljotresa bila 5,7 stepeni.

Navodi se da intenzitet zemljotresa nije toliko snažan da bi pričinio štetu na kopnu, prenosi Rojters.