Trovanje hranom hrana mučnina
Shutterstock
Trovanje hranom hrana mučnina

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Reč je o namirnicama koje svakodnevno koristimo i za koje nismo ni svesni da nam mogu nauditi. Ako preteramo sa konzumacijom određene hrane, rizikujemo da obolimo od opakih bolesti. Stručnjaci su izdvojili najopasnije, pa obratite pažnju na njih. 

1. Semenke voća

Semenke u jabukama i višnjama sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu tih semenki, kao ni semenke breskve ili kajsije.

2. Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamen u bubregu. Fatalna količina iznosila bi pet kilograma.

3. Muskatni oraščić

Muskatni oraščić zapravo ima halucinogena svojstva. Da, on može izazvati halucinacije, ali samo šest grama može dovesti do konvulzija, a osam do epileptičnih napada. Ako pojedete ceo oraščić, može doći do privremene psihoze, koja uključuje i tešku anksioznost.

4. Krompir

Glikoalkaloidi nalaze se u krompirovom lišću, stabljikama i klicama. Mogu se javiti i u samom krompiru ukoliko stoji predugo, pogotovo ako stoji na svetlu. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u stomaku, dijareju, glavobolje, a nekada čak i komu i smrt. Misli se da bi čak od tri do šest miligrama ove supstance po kilogramu telesne mase moglo da bude fatalno. Izbegavajte krompire sa zelenkastim mrljama.

5. Bademi

Postoje dve vrste badema - slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Samo sedam do 10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a po decu ta količina može biti čak i fatalna.

6. Sirovi med

Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije kojim se uništavaju štetni toksini, sirovi med često sadrži grejanotoksin. Ovaj toksin može izazvati vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata. Obično samo jedna supena kašika koncentrisanog grejanotoksina može izazvati navedene simptome. Bila bi loša ideja konzumirati više supenih kašika.

7. Paradajz

Stabljike i lišće paradajza sadrže alkalne otrove koji mogu prouzrokovati bolove u želucu. Isto je i sa nezrelim zelenim paradajzom. Morali biste da konzumirate ogromnu količinu da bi posledice bile fatalne. To nije baš visokorizično, ali svakako ne jedite lišće.

8. Tunjevina

Opasnost od tunjevine krije se u živi koju riba apsorbuje. Kada se nađe u vašem telu, živa će ili proći kroz bubrege ili doći do mozga i dovesti vas do ludila. Američka administracija za kontrolu hrane i lekova preporučuje da deca i trudnice uopšte ne konzumiraju tunjevinu.

9. Indijski orah

Sirovi indijski orasi zapravo i nisu sirovi zato što su obrađeni parom da bi se uklonio urushiol, hemikalija koja se takođe nalazi u otrovnom bršljanu. Visok nivo urushiola može biti fatalan. Ljudi koji su alergični na otrovni bršljan rizikuju fatalnu alergijsku reakciju ako pojedu sirovi indijski orah.

Komentari (2)

нићифор

28.08.2017 10:18

Да ли сте свесни коју сте теорију изнели под УПОЗОРЕЊЕ да би сте привукли пажњу.Појести килограм семенки од јабуке!Сјајно!Ко је још то урадио.Поготову стабљике и лишће парадајза.Где се набавља сирови мед, и тако тоо.Шашотрућоидни чланак.

deda

28.08.2017 14:19

Ali zato jedite tablete narode od njih nemože ništa da vam fali jedino recept