Kakao
Profimedia
Diskoteka

Profimedia

Šmrču kakao da bi što duže ostali na nogama, Foto: Profimedia

U pokušaju da se "podignu", odnosno da se stimilišu bez kršenja ikakvih zakona ili unošenja opasnih supstanci u organizam - mlađa populacija počela je da koristi kakao za zamenu za druge droge.

Trend je započeo u Berlinu, gde se na nekim zabavama služio sirov kakao umesto alkohola ili "konvencionalnijih" zabranjenih droga.

U poslednje vreme na brojnim "rejv" žurkama širom Evrope i SAD kakao nude u obliku praha, tableta ili kao piće.

Kakao su nekada koristile i civilizacije poput Maja i Asteka, a u pretkolumbovskoj Americi koristio se kao opijat.

Ekstrakt kakaa i danas dovodi u stanje ekstaze - sadrži endorfine, kao i hemikaliju tirozin, koja je preteča dopamina.

Kako su i endorfin i dopamin prirodni neurotransmeri, koji stvaraju osećaj uživanja, nije čudno da ljudi priznaju da im ušmrkavanje "čokolade" popravlja raspoloženje.

Kakao je bogat antioksidansima, poput epikatehina, koji poboljšavaju protok krvi u mozak i mišiće, što "podiže" ljude i fizički i emocionalno, i omogućava im da duže plešu.

Naučnici upozoravaju da ušmrkavanje kakaa može biti štetno.

Iako još nema konkretnih dokaza u vezi sa štetnošću kakaa, stručnjaci napominju da slanje bilo čega u drugom pravcu - direktno prema mozgu - nije najpametniji potez.