Smokve
shutterstock
Smokve

shutterstock

Smokve , Foto: shutterstock

Džem od smokava sa majčinom dušicom

POTREBNO JE:

- 125 g meda po izboru

- kašičica rendane pomorandžine kore

- kašičica seckane sveže majčine dušice

- malo krupne morske soli

- 400 g svežih smokava

PRIPREMA:

Sipajte med u činiju i podgrevajte ga na umerenoj temperaturi. U vreo med dodajte pomorandžinu koru, seckanu majčinu dušicu i malo soli. Krčkajte oko jedan minut. Dodajte smokve isečene na četvrtine. Promešajte i kuvajte pet do deset minuta, dok smokve ne omekšaju. Treba i dalje da ostanu čvrste, ali smekšale. Ohladite i služite uz neki aromatični sir ili tanko sečenu pršutu. Ili oboje. Ide i uz parče hleba. Može da stoji u frižideru do dve nedelje.

Marmelada od smokava s bademom

POTREBNO JE:

- 1 kg smokava

- 1/2 kg šećera

- vanilin šećer

- 150 g badema ili oraha

PRIPREMA:

Oljuštiti smokve i samleti ih na mašini za meso. Staviti masu u kvalitetnu šerpu s debelim dnom, dodati šećer i kuvati dok se pekmez ne zgusne. Dodati vanilin šećer, zatim skinuti sa vatre i izmešati sa oljušćenim i sitno iseckanim bademima ili orasima.

Slatko od smokvi

POTREBNO JE:

- 1,25 kg smokava

- 1 kg šećera

- kora od celog limuna

PRIPREMA:

1. Smokve dobro operite i oštrim nožem zarežite na oba kraja, pa ih tanko oljuštite. Svaku smokvu iglom za pletenje probodite skroz na dva mesta. Smokve kuvajte u šest do osam voda, kuvajte ih dok voda ne proključa, pa je prospite, sipajte novu i ponovo kuvajte. U poslednju vodu stavite koru od celog limuna. Kuvane smokve pažljivo procedite i ostavite da se osuše. U šerpu stavite pripremljen šećer, nalijte vodom da ogrezne i stavite da se kuva. Kad se šećer donekle ukuva, stavite u njega smokve. Kuvajte na jakoj vatri dok sirup ne bude dovoljno gust da se sa varjače sliva u kapima. Na pet minuta pred kraj dodajte sok od limuna i šipku vanile. Skuvano slatko sklonite sa vatre, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se hladi desetak minuta. Sklonite krpu sa šerpe i vratite slatko na ringlu, neka ponovo provri. Ovo se preporučuje kod pripreme slatka uopšte, jer voće pod vlažnom krpom pusti još deo soka. Kad slatko još jednom provri, ponovo ga sklonite s vatre i pokrijte vlažnom krpom da se sasvim ohladi. Nek tako prenoći. Hladno slatko sutradan sipajte u tegle, pa ih dobro zatvorite.

Pekmez od smokava

POTREBNO JE:

- 5 kg smokvi

- 1 kg šećera

- 1/2 konzervansa

PRIPREMA:

Smokve operite i odstranite im peteljke. Sameljite ih. Možete mašinom za meso, a i u blenderu. Koliko sitno ćete da ih meljete odaberite sami, u zavisnosti od toga da li više volite kad je sve usitnjeno ili da ima komadića. Stavite u plitku veliku šerpu i na vatru. Vatra mora biti lagana. Kuvajte dva sata, pa dodajte šećer. U prva dva sata možete povremeno mešati, ali kad dodate šećer morate češće jer će početi da se zgušnjava, pa da ne zagori. Dodajte i konzervans da se ukuva. Čuvajte na suvom mestu.

Save

Tagovi