Šminka Kozmetika Lepota
Shutterstock
Šminka Kozmetika Lepota

Shutterstock

Šminka, Foto: Shutterstock

Poražavajuće ili ne, tek devojke koje se šminkaju imaju više samopouzdanja od ljubiteljki prirodnog izgleda.

I to nije novost, ali jeste da našminkane dame imaju bolje ocene, a upravo to je utvrdila studija Medicinske škole na Harvardu. 

Istraživači su testirali hipotezu "efekat ruža" na 186 studentkinja podeljenih u grupe. Jedna grupa je slušala pozitivnu muziku, druga je crtala, a treća se šminkala. Nakon toga, studentkinje su rešavale testove znanja, a iznenađujuće ili ne, tek najbolje rezultate ostvarile su devojke iz poslednje grupe. Istraživači ovo objašnjavaju samopouzdanjem koje je devojkama dalo vetar u leđa, pa su briljirale na testovima.

"Efekat ruža" je i ranije ispitivan i često je nailazio na kritike jer je označavan kao netačna i seksistička hipoteza. Ni istraživanje sa Harvarda nije naišlo na opšte odobravanje među naučnom zajednicom. Pa tako kritičari kažu da čak i da su rezultati tačni, na osnovu njih se ništa ne može zaključiti jer je reč o uskoj starosnoj grupi i ne znači da bi i žene u tridesetim i starije reagovale isto kao studentkinje.

Komentari (1)

Ja

12.09.2017 04:52

A te bolje ocene ima daju muskarci, koji inace drasticno menjaju ponasanje i odnos prema zeni kada je sredjena za njihove oci i kada nije! I to je razlog zasto doticna poremecena vrsta nije dostojna da radi u obrazovnim ustanovama, jer to jednostavno nema mozga, umesto mozga odlucuje ono dole! Tu je sva njihov pamet, ona poremecena i jadnicka!