Pranje kose
shutterstock
Pranje kose

shutterstock

Nakon pranja i sušenja kose, ostanite u kući bar još sat vremena, Foto: shutterstock

Mnogi ljudi praktikuju da "brzinski" osuše kosu fenom i potom izlete iz kuće, što, kako kažu lekari, nikako nije dobro za njihovo zdravlje.

Ova loša navika može opasno da vam naruši zdravlje, stvori jake glavobolje, a možete i da obolite od meningitisa. Lekari kažu da napolje ne bi trebalo da izlazimo čak i kada smo dobro osušili kosu, jer iako je vlas naizgled potpuno suva, vlaga se zadržava u folikulu dlake.

Nekoliko sati od pranja, pore na glavi su potpuno otvorene, jer apsorbuju vodu. Samim tim je i prokrvljenost veća, a onda je i vaš imuni sistem izloženiji štetnim uticajima.

Kada izađete napolje sa tek opranom kosom, vetar utiče na sve šupljine na glavi, pa i otvorene pore, te neretko možete da se prehladite ili dobijete upalu sinusa. Takođe, može da se dogodi da dobijate facijalis i meningitis.

Facijalis je upala nerva koji kontroliše mišiće lica, koja može da rezultira i trajnom ukočenošću. Dok je meningitis upala mozga, tačnije moždanog omotača i može imati smrtni ishod.

Zato, najbolje bi bilo da bar sat vremena ne izlazite iz kuće nakon pranja kose, a ako niste koristili fen, trebalo bi u kući da ostanete bar 5-6 sati.

Ukoliko baš žurite, na glavu obavezno stavite kapu, ili se umotajte u šal.

Komentari (1)

Goran

20.10.2016 08:41

Dakle, kada operete kosu, ne izlazite nigde dok se kosa ponovo ne zamasti. Tek kada se zamasti, slobodno izadjite medju ljude.