Abdel Baset el Sarout krstari Srbijom
privatna arhiva
Abdel Baset el Sarout krstari Srbijom

privatna arhiva

Abdel Baset el Sarout krstari Srbijom, Foto: privatna arhiva

Veruje se da je u prestonicu stigao zajedno sa migrantima, a kako za „Alo!” tvrde stručnjaci za bezbednost, mesta za paniku nema, jer niko od njih ne očekuje terorističke akcije koje bi mogao da organizuje Sarout i pre im izgleda da se sklonio iz Sirije zbog trenutne situacije u toj zemlji.

Prof. dr Duško Tomić, šef Katedre za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment, navodi za „Alo!” da bilo kakvo operativno saznanje o ugrožavanju nacionalne bezbednosti uključuje ne samo akcije policije već svih naših bezbednosnih struktura.

- Naše službe rade. Na bilo kakvu raspoloživu informaciju one se stavljaju u stanje potpune borbene gotovosti za izvršenje svakog zadataka. Istovremeno, naše službe ne iznose u javnost svoja saznanja, zbog toga što bi to remetilo njihov operativni rad na terenu - kazao je prof. dr Tomić.

Momir Stojanović iz Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije navodi za „Alo!” da tako istaknuti član ISIS-a nije bez pomoći inostranih centara moći koji imaju interese u njegovoj zemlji. Naš sagovornik ne očekuje bilo kakve terorističke akcije ISIS-a u Beogradu zbog registrovanja Abdula Baseta el Sarouta na našoj teritoriji.

- Pojavljivanje Abdula Baseta el Sarouta iz Sirije na našoj teritoriji pokušaj je zapadnih moćnika koji imaju svoje interese u Siriji da ga izvuku iz te zemlje i u nekoj drugoj fazi ga vrate da odigra ulogu. Takođe, postoji mogućnost da je sklonjen zbog svoje velike prepoznatljivosti u vlastitoj zemlji i njegov boravak u Beogradu ne može se dovesti u vezu sa tim da bi on mogao da ugrozi naše građane i objekte. Jer pripadnici ISIS-a nisu kreatori svoje sudbine, već su u u rukama moćnih država čiji se interesi preklapaju u Siriji - objašnjava Stojanović i dodaje da veruje da je Sarout u direktnom kontaktu sa, na primer, američkim obaveštajno-bezbednosnim sistemom.

- Postoji mogućnost da su ga oni izvukli sa ratišta u Siriji zbog konsultacija ili je sam, postavši svestan posledica potpisanog primirja između Vašingtona i Moskve, postao shvatio koje bi to posledice moglo da ima po njega i zato je došao u Srbiju - objašnjava naš sagovornik.

Podsetimo, srpska policija već nekoliko dana intenzivno traga za Abdulom Basetom el Saroutom iz Sirije, istaknutim pripadnikom ISIS-a, za kog se veruje da je ilegalnim kanalima sa migrantima ušao u našu zemlju i da se trenutno krije na teritoriji Beograda. Sarout se smatra liderom sirijskih pobunjenika u svom rodnom gradu Homsu, vrlo je popularan u Siriji, a bio je golman u nekadašnjoj fudbalskoj reprezentaciji te zemlje!

Na samom početku pobune u Siriji priključio se snagama opozicije. Bio je njihov istaknuti aktivista i upravljao je vojnim akcijama naoružanih snaga opozicije. Međutim, priključio se ISIS-u nakon što je optužio opoziciju da je izdala sirijsku revoluciju. Zbog svoje popularnosti i borbe protiv režima u Siriji o njemu su snimani i brojni filmovi. Jedan od njih je „Povratak u Homs”, dokumentarac iz 2013.

Niko ne zna kako je ušao u Srbiju!

Dobro obavešten izvor „Alo!” naveo je da za sada niko ne zna kako je Abdul Baset el Sarout ušao u našu zemlju i došao do Beograda. - Prema podacima kojima raspolažemo, reč je o važnom članu terorističke organizacije ISIS. Ne zna se ni da li je naoružan, niti da li je u našoj zemlji po nekom specijalnom zadatku, ni da li mu je namera da nastavi dalje - objašnjava on.

Komentari (8)

Milan

17.09.2016 07:13

Vulin je odgovaran

mimi

17.09.2016 08:31

Ma Terza ga angazovao kao pojacanje tako da postoji sansa da danas brani na derbiju!

Saša

17.09.2016 20:56

@mimi - I majstor ga primi u 89 min.baš šteta.

OKI

17.09.2016 08:41

Pa ako ga jure valda je Tajna a ne objaviti Javno Vest da se narod uznemiri kao Sluzbe Jure Poznatog Teroristu po Beogradu a Nema Opasnosti Svasta

acomurija

17.09.2016 09:20

Službe, službe..? Od 24. aprila „službe“, koje su obezbeđivale rušenje Savamalue, ne uspevaju da identifikuju buldožer, vozača, organizatora, a treba da poverujemo da mogu razlikovati arape? Valjda su službe zadužene da stoje, s dugim cevima, iza portparola MUPa, Nebojše iz Beograda, dok nam saopštava sve nebitno, a bitno ćuti zbog „interesa istrage“.

Max

17.09.2016 14:17

Poznati terorista, a nase sluzbe bezbednosti ne veruju da ce biti teroristickih napada? Ma, neeee.....dosao covek na odmor!!

goran

17.09.2016 17:54

Usao je preko granice, sirom su,po zelji premijera da se predstavi kao veci EUropejac od zapadnih gazda otvoriene dveri Srbije. A policija se bakce oko parade, ko sisa najveceg ISIS-ovca .

NN

17.09.2016 21:09

U knazevackoj ul u zgradi u stanu 10 se krije jedan sirijac, na Zvezdari