Aleksandar Vučić
Profimedia
Aleksandar Vučić

Profimedia

Aleksandar Vučić, Foto: Profimedia

"Mi smo u stanju da uradimo sve što smo se dogovorili i poštujemo dogovore, a za njih sve i da hoće, a nisam siguran u to, mislim da nisu u stanju“, kazao je on novinarima u Majdanpeku.

Upitan koga će da podrže Srbi na Kosovu rekao je da je to teško pitanje jer se sve političke stranke zalažu za očuvanje trenutnog stanja, odnosno jednostrano proglašenu nezavisnost, a posle za odlučivanje o ujedinjenju sa Albanijom, dok Samoopredeljenje kao prvu tačku u svom programu i ima za cilj Veliku Albaniju.

"U toj političkoj atmosferi, pod pritiskom Samoopredeljenja, pitanje je da li stvarno verujete da mogu da isporuče nešto“, kazao je Vučić.
Istakao je da će Srbija insistirati na slučaju Mitrović, ocenjujući da ta vrsta ponižavanja ne dolazi od Albanaca, već je predstava za neke druge, koja je trebalo da pokaže ko odlučuje na Kosovu.

"Kao da ne znamo ko ima tamo vlast od agresije NATO. Tražićemo argumente i borićemo se. Posle izvesnog vremena morate da izađete sa argumentima ili da se povučete. Verujem u snagu naših argumenata i istinu“, rekao je Vučić. 

Đurić: Mitrović bukvalno kidnapovan, ne znamo šta je sa njim

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da je delegacija Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, na sastanku u Briselu čvrsto insistirala na tome da se poštuju prava Bogdana Mitrovića, koji je kidnapovan i progonjen samo zato što je Srbin.

Vučić: Da su pretnje nekom drugom pola Srbije bi bilo uhapšeno

Predsednik Srbije izjavio je danas, odgovarajući na pitanja u vezi sa pretnjama upućenim njemu, da je na državnim organima da se time bave, ali i rekao da bi Tužilaštvo do sada "pola države pohapsilo" da je reč o bilo kome od tih koji su te pretnje izrekli, a da je izgleda to dozvoljeno kada je o njemu reč.

Vučić je rekao da nema nameru da vrši ikakav pritisak na nadležne, da ih moli da ga ne štite ali da će da ih pita "što ste privodili i hapsili bilo koga drugog za desetostruko manje pretnje".

"Da li je to zato što ovo izgovara neko ko je veoma važan, ili neko koga se plašite, zvao se on Trifunović, Janković...ili bilo kako drugačije - meni ne treba ništa", rekao je Vučić.

Kako je rekao neki prete "ubistvima i uriniranjem po grobu pa se prave...gde smo, kad smo..." i dodao da su neki mediji to sakrivali "zato što je normalno urinirati po grobu još živog čoveka".

"Još sam živ - mrdam" poručio je Vučić i dodao da to tim medijima nije bilo vredno za izveštavanje, a radi se o najvećim gadostima još od Osme sednice koje su izgovorene.

Kako je rekao onima koji su izgovorili te pretnje i gadosti ne želi ništa loše, ali želi Srbiji dobro da takvi ne pobedjuju na izborima.

"Zato ću pri izboru svoga naslednika itetako voditi računa da to budu odgovornii ozbiljni ljudi. Rekao sam već - mene nisu mogli da pobede, nikada me ne bi pobedili, neće više ni imati prilike, a ni moje naslednike nikada neće moći da pobede zato što će to biti ozbiljni i odgvorni i pristojni ljudi kojima neće životni san i cilj biti da nekoga linčuju ili uriniraju po nečijem grobu ili budu nekrofili u ovakvom ili onakvom smilsu...", rekao je predsednik Srbije.

Đurić je, gostujući danas na TV Pink, rekao da je Vučić juče u Briselu izneo jasnu poziciju Srbije u pogledu KiM i da je pre svega ukazao na nedopustivost progona Srba na tim prostorima, konkretno u slučaju progona Mitrovića, koga je kosovska policija bukvalno kidnapovala i za koga se trenutno ne zna u kakvom je stanju,

"Mitrović je sa celom svojom porodicom, zajedno s velikim brojem povratnika iz Srbije, autobusom išao u Suvu Reku, da u Mušutištu obiđe svoju crkvu i svoju kuću", naveo je Đurić, dodavši da je to crkva Presvete Bogorodice još iz 1315. godine.

Sada, dodao je, neki Albanci koji su tu došli pre nekoliko godina ili pre nekoliko decenija, zabranjuju ljudima da obiđu svoju crkvu, koju su inače teroristi OVK 2004. godine porušili.

Đurić je objasnio da je Mitrovića, 18 godina posle progona Srba iz Mušutišta, za navodni ratni zločin optužio prvi komšija Sadikaj, koji mu je prvo spalio i porušio kuće, a zatim mu oteo zemlju, a da ironija bude veća - Sadikaj je u opštini Suva Reka zadužen za povratak Srba.

"Mitrović je kidnapovan pred očima svoje porodice, izveden kao najveći zločinac, uz 20 specijalaca u nekakvim antiterorističkim uniformama, koji su ga odveli u Podujevo", naveo je Đurić.

Srpska delegacija je, kaže, pribavila od prištinskog suda odobrenje da obiđe Mitrovića u zatvoru, ali im je tamo rečeno da se vrate jer je danas praznik i da ne mogu da ga obiđu do sledeće nedelje.

"Njegova porodica je prestravljena i mi smo veoma zabrinuti jer sad ne znamo šta je sa njim, možemo samo da pretpostavimo da oni nešto kriju čime nam ne dozvoljavaju pristup zatvoru da vidimo u kakvom je stanju", kaže Đurić.

On je izrazio očekivanje da će taj slučaj ipak biti vrlo brzo rešen pošto kosovski Albanci znaju da "batina ima dva kraja".

"Od EU smo čuli kako je Mitrović navodno fer tretiran i kako će oni vrlo brzo preduzeti nešto da bi njegov položaj bio regulisan, a videćemo da li će to obećanje ispuniti", kaže Đurić.

Osvrnuvši se na Briselski dijalog, kaže da je Srbija zainteresovana da se postigne neko rešenje i da se mora boriti za svoje interese za kojim god stolom može, ali je istakao da Srbija neće praviti bilo kakve ustupke bez jasnih i konkretnih dobitaka za Srbe na KiM.

"A kad su u pianju ustupci, sada nije na potezu Beograd, već Priština, koja mora da sprovede i sporazum o ZSO i druge sporazume, vezane za pravosuđe, uz uspostavljanje srpskog suda i tužilaštva", naglasio je.

Đurić je dodao da razgovori u Briselu sa predstavnicima prištinske delegacije jesu važni, ali nisu prijatni.

"Uvek s nekim osećajem nelagode idemo tamo jer prevaljujemo hiljade kilometara da bi nam neko dovodio u pitanje nešto što duboko, svakim atomom našeg bića, znamo da je naše, istorijski. Ali, idemo tamo da se borimo za naš narod i njegove interese, da sačuvamo ono što je srpsko na KiM, i u tim razgovorima se ponašamo dostojanstveno", zaključio je on.

Komentari (47)

Dejan

01.09.2017 10:39

Tako je verujmo u istinu. Pravda je a našoj strani.

Nikola

01.09.2017 10:41

Tog starca moramo maksimalno zaštititi kao i njegovo pravo da vrati svoju uzurpiranu imovinu, i konačno objediniti sve zahteve od nestalih osoba, zločina nad Srbima i ostlim nealbancima ,kao i pitanje otete imovine i sa jedinstvenim spiskovima i zahtevima kako vlada,presednik tako i organizacije Srba sa KiM, kao i kancalarija za KiM, čim se bilo šta razgovara pomeniti to i da pitanje uništene imovine SPS kao i ostalih kulturno istorijskih spomenika i nasleđa našeg naroda.

sale

01.09.2017 10:45

Trebalo bi malo vise postovanaj prema srbima.

NESA

01.09.2017 10:50

Albanci na sve nacine pokusavaju da zaplase srpski narod na Kosovu, kako bi oni koji su ostali sami otisli. Dobro je sto je nasa drzava na celu sa predsednikom Vucicem stala u zastitu tog coveka. Time se salje snazna poruka nasem narodu dole da nije sam.

Stanko

01.09.2017 10:52

Srbija je bila uvek u stanju da uradi sve što se dogovorila i poštuje dogovore, a albanska strana sve i da hoće, nije u u stanju da ispostuje

Nenad

01.09.2017 11:13

Sad ce ovaj slucaj mnogo toga da nam pojasni i pokaze.

Vesna

01.09.2017 11:21

Hoce da zaplase Srbe a EU po obicaju ne reaguje...

milan

01.09.2017 11:28

Mi smo uvek ispostovali dogovoreno, za razliku od Albanaca!

Sofija

01.09.2017 11:39

Oni su umislili da mogu tamo tek tako lako da odlucuju te da maltretiraju nas narod,nadam se da ce nasi uspeti izvuci istinu i da oslobode neduznog Mitrovica

sova

01.09.2017 11:49

plašim se pristrasnosti EU i u ovom slučaju...

SARA

01.09.2017 11:50

Trebalo bi malo viseda se srbija pita.

petar

01.09.2017 12:02

EU i Brisel bi trebalo da preispituju svoje stavove sto se tice Albanske strane.

marijana

01.09.2017 12:04

Priština je ta koja ne poštuje dogovor i otežava sprovođenje dijaloga.

Nesa

01.09.2017 12:07

Mi postajemo dogovoreno, a oni uvek pogaze rec.

daca

01.09.2017 12:07

To što su albanski ekstremisti uradili Mitroviću ravno je kukavičluku najgore vrste.

hitgi

01.09.2017 12:24

Ako svet još nije video ko je žrtva ako nasilnika na Kosovu, ne znam šta još treba da urade Albanske vlasti... ?

Daca

01.09.2017 12:31

Hapsenjem Mitorovica hoce samo da zaplase sav Spski narod na KIM.Evropa bi morala da reaguje na ovakvo zlostavljanje Srpskog stanovnistva na Kosovu.

kontesanera

01.09.2017 12:33

Slučaj Mitrović treba detaljno rasvetliti i utvrditi ko stoji iza njega.

Veljko M

01.09.2017 12:40

Nadam se da će pravda pobediti i da će čoveka pustati na slobodu i da neće ostati da čami nevin u zatvoru.

Anja

01.09.2017 12:42

Mi smo uvek za razgovor i dogovor, Albanci rade šta im se prohte a međunarodna zajednica žmuri na sve njihove postupke, onda stvarno ne znam kako može doći do napredka u odnosima?

mala

01.09.2017 12:45

To se odavno zna ko koli vodi na KIM.

Tamara

01.09.2017 12:46

Taj slucaj mora biti sto pre resen.

Joka

01.09.2017 12:57

@Tamara - Nadam se da ce ovaj slucaj biti resen sto pre.

Greder

01.09.2017 12:56

Kao i mi tako i oni, ne smeju da dozvole da nacionalisti i nacisti odlučuju u ime većine građana.

mika

01.09.2017 12:58

Mitrovica trebaju da puste na slobodu jer covek nije nikome pravio lose.

Milicica

01.09.2017 13:14

Previse Albanci daju sebi za pravo! Treba to sve dobro ispitati!

marija

01.09.2017 13:19

Kosovom ne rukovode Kosovski Albanci vec imaju podrsku sa strane zbog velikih uticaja stranih sila na balkanu.

dacha

01.09.2017 13:24

Zalosno je sto EU nije osudila i prozvala Pristinu zbog hapsenja starijeg coveka.

Sale

01.09.2017 13:25

U veoma smo nezavidnoj poziciji jer EU naginje ka KiM.

zvonce

01.09.2017 13:26

Nasa zemlja se uvek vodi time da na miran nacin i razgovorom resava probleme,ali to je jako tesko sa Albancima.

marko

01.09.2017 13:33

mora se raditi na resenju kosovskog pitanja to je jedini izlaz

Kaleee

01.09.2017 13:41

Iskljuciti sve sa strane i ostaviti prostora za razgovor u Briselu.

Blanka

01.09.2017 13:42

Mi želimo dogovore i pregovore.Mislimo na taj narod na Kosovo da i oni imaju bolji život.Ali sto se tiče Albanaca,teško da će oni održati dato obećanje.

Uros

01.09.2017 14:50

@Blanka - Albanci svakodnevno dokazuju da ne zele mirno da rese problem i to je veliki problem i ono sto koci postizanje dogovora.

Jadranka

01.09.2017 13:48

Nisu to čista posla, previše je tu ljudi umešano. Što pre rešiti problem tim bolje po nas.

Zvezda

01.09.2017 13:50

Vlasti Pristine tesko odrzavaju obecanja.

JAVA

01.09.2017 14:04

Resiti narod ovakvih dogadjaja kao sto je ovaj slucaj Mitrovica,i resiti prolem naseg naroda

Branko

01.09.2017 14:06

Neosnovano hapšenje Mitrovića je zaista sramno!

Anka

01.09.2017 14:14

Mitrović je bespravno uhapšen i mora se osloboditi a kosovska vlast treba hapsi zloince koji su izvršili zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom!

daca

01.09.2017 14:29

mislim da je tesko da ce da odze dato obecanje.

mila

01.09.2017 14:46

Sa Albancima je jako tesko pregovarati, nadamo se skorijem pozitivnom resenju, jadan covek!

aca

01.09.2017 14:50

Slučaj Mitrović dosta govori o vlasti na Kosovu?!?

nena

01.09.2017 14:52

Mi smo se pokazali u najboljem svetlu. Uvek spremni ya dogov i saradnju.

Pinki

01.09.2017 15:01

Albanci dole odlucuju.

Branka

01.09.2017 15:13

Ovo je skandalozno i nedopustivo

Djole

01.09.2017 15:19

Mi smo do sada uvek ispostivali dogovoreno i to pokazuje koja je razlika izmedju nas i Albanaca.

BIBI

01.09.2017 15:45

Priština treba da ispoštuje dogovor pa će nova faza dijaloga lakše se odvijati i u pozitivnijem smeru ka spajanju dva naroda.